Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedefi doğrultusunda yeni sondaj çalışmalarının başladığını duyurdu. Bayraktar, “Yirmi dört saatten az bir zaman kaldı. Karadeniz’de Abdülhamid Han gemisiyle yeni bir sondaja başlıyoruz. Yarın sabah 04.00’te matkap denize dönmeye başlayacak ve yeni keşif çalışmalarına başlanacak” dedi.
Bayraktar, ayrıca Nisan ayında Fatih gemisiyle Bartın kuzeyinde Eflani sahasında yeni kuyuların kazılacağını ve Somali’de de yeni sondaj faaliyetlerinin başlayacağını belirtti. “Türkiye’deki üretimi, petrolü ve doğalgazı artırmak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Dünyada Enerji Krizi: Türkiye Güvenli Limanda
Bakan Bayraktar, ABD-İsrail-İran savaşı ile dünya genelinde yaşanan enerji krizlerini değerlendirerek Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin sağlam olduğunu vurguladı. “Enerji altyapımız ve çeşitlendirme politikalarımız, bizi güvenli limanda tutuyor. Vatandaşlarımız açısından şu anda enerji arz güvenliği sorunu yok” dedi.
Bayraktar, küresel arz krizlerinin petrol ve doğal gaz fiyatlarını yukarı çektiğini ve Türkiye’nin krizlerden minimum düzeyde etkilendiğini açıkladı.
körfez Ülkeleri Ve Türkiye’nin Tedarik Pozisyonu
Bakan, Türkiye’nin Körfez ülkelerine bağımlılığının düşük seviyede olduğunu belirterek, Suudi Arabistan ve Irak’tan petrol tedarik ettiğini, doğalgaz alımında ise farklı tedarikçilerle çeşitlendirme sağlandığını söyledi. “Türkiye’nin arz ve tedarik konusunda herhangi bir sıkıntısı yok” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, Avrupa’da acil durum ilan edilen ülkeler ve alınan tedbirlere de dikkat çekerek, Türkiye’nin krizi yönetme kapasitesinin güçlü olduğunu vurguladı.
Irak Petrol Boru Hattı Ve Rotaların Çeşitlendirilmesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Irak-Türkiye petrol boru hattının stratejik önemine değinerek, “Kerkük’ten Ceyhan’a kadar uzanan boru hattı Türkiye ve dünya petrol piyasası için kritik bir rota. Bu hattın onarılması ve kapasitesinin artırılmasıyla ihracat çeşitlendirmesi sağlanabilir” dedi.
Bakan ayrıca, Türkmen gazı boru hattı ve Suriye’deki petrol sahalarının Türkiye’ye entegre edilmesi projelerinin de gündemde olduğunu belirtti. Bu projelerle hem Türkiye’nin enerji güvenliğinin güçleneceğini hem de bölgesel iş birliğinin artırılacağını vurguladı.
Vatandaşa Destek Sürüyor:
Elektrik Ve Doğal Gaz Tarifeleri
Bakan Bayraktar, küresel krizlere rağmen Türkiye’nin elektrik ve doğalgaz faturalarında vatandaşlara sağlanan destek programlarının sürdüğünü açıkladı. “Elektrikte yüzde 55, doğalgazda ise yüzde 44 destek sağlıyoruz. Bu yıl için bütçemizde yaklaşık 305 milyar liralık destek öngörüldü. Gelişmeler devam ederse yıl sonuna kadar bu rakam 925 milyar liraya ulaşabilir” dedi.
Bayraktar, Nisan ayından itibaren doğal gazda desteklerin tüketim bazlı olarak yeniden düzenleneceğini belirtti. “Ortalama tüketimin üzerinde olan aboneler destekten çıkarılacak, ancak vatandaşların büyük çoğunluğu destekten yararlanmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Enerji Çeşitlendirme Hamleleri
Bakan, Türkiye’nin doğal gazda ve petrol üretiminde yaptığı yatırımları anlattı. Karadeniz’deki sondajlar, Aliağa ve Saros’taki gazlaştırma tesisleri, TANAP ve Türk Akımı projeleri ile Türkiye’nin enerji çeşitlendirme hamleleri somutlaştı.
Bayraktar, “Amacımız Türkiye’yi enerjide bağımsız kılmak. Yerli üretimimizi artırıyor, dış tedarikimizi güvence altına alıyoruz. 2026, Türkiye petrollerinin yurtdışında ve kendi sahalarında daha yoğun faaliyet göstereceği bir yıl olacak” dedi.
Türkiye, yerli üretim ve uluslararası iş birlikleriyle enerji bağımsızlığı hedefine hızla ilerlerken, küresel krizlerin etkileri minimuma indirilmeye çalışılıyor. Yeni sondajlar ve projeler, ülkenin enerji güvenliğini pekiştirirken vatandaşların bütçeleri de koruma altında tutuluyor.