Kilimli İlçesi, Çatalağzı Beldesinin Cumayanı Mahallesi'nde bulunan Santralin Kül Barajı.

Kömürün yanması ile ortaya çıkan külün bir kısmı, bacada tutunarak aşağıdaki depolama alanına dökülür. Buradan da baraja taşınır.

Bu külde yoğunluk olarak, potasyum hidroksit maddesi var. Suyu maviye çeviren etkende bu maddedir. Hatırlarsınız Göbü ,Turkali gibi yakın deniz kıyılarında son yıllarda deniz, açık mavi rengine büründü.

Bunun nedeni iste bu maddenin denize sızıntısından kaynaklanır. Cumayanı Mahallesi`nin coğrafik yapısının mağaralar ve oyukların olduğu, suyun rahatlıkla yeraltı sularına karışabileceği kanalların olduğu gerçeği de bu iddiaları kanıtlıyor.

Bu Gölet`in hemen yukarısında Körpeoğlu Mahallesi bulunur. Körpeoğlu Mahallesi`nin eski adı Kokurdan köyüdür. Kokurdan `ın anlamı zaten engebeli, yumuşak kayalık demektir. Bu köyün karşı tepesi Çanakçılar mevkiidir. Derenin aktığı alanda taşlar zamanla oyulmuştur.

Barajın hemen arka tepesinde Zonguldak'ın en uzun ikinci mağarası bulunmaktadır.

Kül Barajı her ne kadar önlem alınsa dahi, su zamanla topraktan sızar. Denize hatta içme sularına, çeşmelere karışabilir. Ayrıca bu suyun tekrar buharlaşma durumu olduğundan, soluma yolu ile de oldukca zarar verir.

Kül Barajı'na yaklaşık 100 metre mesafede ve tepesinde bulunan Kokurdan köyü ,hemen 2 km aşağısında ise Cumayanı Mahallesi bulunuyor.

Potasyum hidroksit gibi güçlü alkali kimyasallar yumuşak dokuları tahrip eder, derin, nüfuz edici bir yanmaya neden olabilir. Soluma yoluyla maruz kalınması akciğerleri tahriş edebilir. Tekrarlanan maruz kalma bronşitin öksürük, balgam ve / veya nefes darlığına neden olabiliyor.

Termik Santralin Soğutma suyu aldığı Çatalağzı Gölet 1994`de,Bu gölettin hemen iç kısmında bulunan Kül Barajı ise 2010 yılında devreye girmişti.

İnsanlar Çatalağzı'nda kimyasal maddelerle iç içe yaşamakta, bu maddeleri sürekli solumaktadır.

Görüntü bu yıl içinde çekilmiş, uzaydan görüntüsüdür.

Fotoğrafta Çanakçılar tarafından gelen Sarı Dere suyunun rengi(Gölet‘in arka kısmında) ile Kül Barajı'nın su rengi aynı. Bu da sızıntı olduğu şüphesini artırtıyor.

Hayati YILMAZ ile

Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilisim