Günlük yaşamımızda zaman zaman kullandığımız bazılarının ise alışkanlık haline getirdiği bir içecektir maden suyu.

Özellikle yemeği fazla kaçırdığımız da rahatsızlığımız gitsin diye birçoğumuzun tercihi olur maden suyu. Maden suyu ve soda bazıları tarafından aynı şey zannedilir.

Oysa biri doğaldır diğeri ise katkı ile elde edilir.

Maden suyu, yeraltı sularından elde edilmiş, çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 mg/l'den daha az olmayan sulara verilen addır.

Çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içerirler.

Mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda spesifik miktar ve oranlarda mineraller ve iz elementler içermeleridir.

500 mg/l'den daha az mineral içerenlere düşük mineralli su,1500 mg/l'den daha fazla içerenlere yüksek mineralli su denilmektedir.

Maden suyu içinde; bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum bulundururlar. Farklı markalar farklı miktarlarda mineral içerirler. Marka tercih ederken içeriklerine mutlaka bakılmalı.

Sodaya gelince içilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit eklendiğinde soda yapılmış olur.

Maden suyu ise yerin en derin katmanlarından çıkar ve yeryüzüne çıkarken geçtikleri katmanlardan mineralleride alarak yol alırlar.

Bu durumda maden suyu mineralce çok zengin iken soda mineral içermez.

Bu yüzden ne içtiğimizi bilmekte fayda olduğundan sizin için küçük bir araştırma yaptık ve hangi markanın içeriğinde neler var ne kaynağı nerede aşağıda sıraladık.

ULUDAĞ:

Bursa. İçerik: Bikarbonat, Klorür, Florür, Sülfat, Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum, Demir içerir. Sodyum oranı 185 mg/L ve toplam mineral değeri ise 1843 mg/L. Pazarlanma şekli: Doğal Zengin Mineralli Su- Doğal Maden Suyu.

KIZILCAHAMAM- ÇAMLIK:

Ankara. İçerik: Alüminyum, Amonyum, Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum,Demir, Karbonat, Sülfat, Florür, Nitrat, Silikat, Klorür, Fosfat, Bikarbonat. Sodyum oranı 356,76 mg/L. Pazarlanma şekli: Doğal Maden Suyu.

SARIKIZ:

Manisa. İçerik: Florür, Bikarbonat, Klorür, Sülfat, Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum. Sodyum oranı 56,26. Pazarlanma şekli: Magnezyumlu Bikarbonatlı Doğal Mineralli Su.

KULA:

Manisa. İçerik: Florür, Klorür, Bikarbonat, Sülfat, Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum. Sodyum oranı 476,9. Toplam mineral değeri: 3644 mg/L. Pazarlanma şekli: Zengin Mineralli Doğal Maden Suyu.

AKMİNA:

Florür, Bikarbonat, Klorür, Sülfat, Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum içerir. Sodyum oranı 22,2 mg/L ve toplam mineral değeri ise 3920,2 mg/L. Pazarlanma : Doğal Maden Suyu- Doğal Zengin Mineralli Su.

BEYPAZARI:

Karakoca. Ankara. İçerik: Alüminyum, Amonyum, Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum, Demir, Sülfat, Florür, Klorür, Silikat, Fosfat, Bikarbonat. Sodyum oranı 265,2 mg/L. Toplam mineral değeri: 2767,50 mg/L. Pazarlanma şekli: Doğal Maden Suyu.

DAMLA-MİNERA:

Bursa. İçerik: Florür, Bikarbonat, Klorür, Sülfat, Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum, Demir. Sodyum  40,04 mg/L. Pazarlama: Doğal Maden Suyu-  Doğal Zengin Mineralli Su- Bikarbonatlı, Kalsiyumlu.

VE KIZILAY:

 Afyonkarahisar:  Pazarlanma şekli: Doğal Maden Suyu- Sodyumlu Bikarbonatlı Doğal Zengin Mineralli Su.

Doktor tarafından özellikle tavsiye edildiği için içeriğine detaylı bakalım;

•bikarbonat oranı: 2123 mg/l.

•potasyum oranı: 5.4 mg/l.

•sodyum oranı: 770.4 mg/l.

•magnezyum oranı: 13.3 mg/l.

•kalsiyum oranı: 40.8 mg/l.

•sülfat oranı: 97.4 mg/l.

•florür oranı: 0,81 mg/l.

•klorür oranı: 5.5 mg/l.

Maden sularının içeriklerinin neye iyi geldiğine de bir bakacak olursak;

Kalsiyum: Kemik ve diş sağlığı, kan pıhtılaşması, sinir uyarılarının iletimi

Magnezyum: Kalp sağlığı, kas ve sinir sağlığı ve enerji üretimi

Sodyum: Su-elektrolit dengesi, sindirim, asit-baz dengesi, uyarı iletimi

Potasyum: Hücre metabolizması, su dengesi

Florür: Diş ve kemik sağlığı

İyodür: Troid bezi fonksiyonları

Klorür: Su-elektrolit dengesi, sindirim

Bikarbonat: Sindirim, asit-baz dengesi

Sülfat: Sindirim safra kesesi ve fonksiyonların uyarılması; bikarbonat, sindirimde özellikle mide fonksiyonlarını destekler ve hem midede hem kanda asit baz dengesinde rol oynar. Sülfat ise sindirimde daha çok karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarını destekler ve kalın bağırsakların uyarılmasını sağlar.

Sağlıklı bireylerde içerdiği sülfat, bikarbonat iyonları sayesinde sindirim sistemi (mide ve bağırsaklar) ve boşaltım sistemi (böbrekler ve idrar yolları) fonksiyonlarını destekler(maden suyunun önerilen miktardan fazla tüketilmemesi şartıyla geçerlidir).

Son kısmı önemli tavsiye sebebi olan hazımsızlığa iyi geldiği sindirim ve boşaltım sistemi fonksiyonlarını desteklediği burada belirtiliyor.

Yalnız hazımsızlık yapacak şeyler çok fazla ise biraz sorun olabilir.

Yani bir ürün yada bir kişi çok fazla hazımsızlık yaparsa Kızılay da olsa sürekli maden suyu içmek çok sağlıklı gelmeyebilir.

Hele birde kalp tansiyon ve böbrek hastası iseniz sizin için  sakıncalı. Bunlar hazımsızlık sorununu nasıl çözecek bu konuda da yetkililerden öneri muhakkak olacaktır.

Çünkü Amerikan Obezite Birliği sağlıklı bireyler için maden suyu tüketimini 600 ml. olarak belirlemiştir.

Ülkemizde tuz tüketimi genellikle yüksektir. Aşırı tuz alımı, yüksek tansiyon, börek hastalıkları ve mide ülseri gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadır.

Ayrıca fazla sodyum alımı idrarla kalsiyum atımını hızlandırdığı için kemik erimesi sorunu için risk faktörü oluşturur. Maden suları yüksek sodyum içerdikleri için aşırı miktarda tüketilmemelidir.

Maden suyu seçimi yapılırken de düşük sodyum, yüksek magnezyum ve kalsiyum içerikli olanlar tercih edilmeli. Sağlıklı insanlar günde iki şişe, kilolu kişiler bir şişe içebilir. Kalp, böbrek ve hipertansiyon hastaları ise uzak durmalı.

Hazırlayın stokları 3 dönemlik ))

Fazla gaz yapınca 5 dönemlikte olabilir)))