Amele Birliği Başkanlığına atama nihayet yapıldı. Öncelikle göreve yeni başlayan Şenol Yücel’e hayırlı olsun diyor, başarılar diliyoruz.

Amele Birliği, Türkiye’nin ilk sosyal güvenlik kuruluşudur. Zonguldak ve çevresindeki maden ocakları çalışanlarının çalışma esas ve usullerini düzenleyen 10 Eylül 1921 tarihli ve 151 sayılı Ereğli Havza-i Fahmiyyesi Maden Amelesinin Hukukuna tabii Kanun’un 4. maddesine dayanılarak 22 Temmuz1923’te Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Amele Birliği İhtiyat ve Teavün Sandığı adı ile kurulmuştur. Söz konusu Amele Birliği Kanunu, günün ekonomik koşullarında ocak amelesinin çalışma koşulları ile birlikte, havzada işçi ve işveren arasındaki ilişkilerin düzenlenmiş, hem de havza işçilerinin örgütlenmesinde de atılan ilk adım olmuştur. Bugün bile hala varlığını koruyan ve üyelerine yardımcı olma rolünü devam ettiren bu kurum hem havza hem de havzada çalışan maden işçisi için çok önemlidir.

Böyle bir kurum yaklaşık 3 yıl boyunca Başkan atanamadan vekaleten yönetildi. Kurumun yönetimi üzerinde TTK etkisi çok fazla olduğundan yaklaşık 3 yıl boyunca Üzülmez müessese müdürü olan Murat Köseoğlu vekaleten Amele birliği başkanlığına bakarak hem Başkanlık maaşı hem de müessese müdürlüğü maaşı alarak bu süreçten en şanslı çıkan kişi oldu.

3 yıl boyunca hiç kimse de kendisine sen bu kadar süre baktın bir sürede filan müessese müdürü vekaleti alsın demedi.

Polat Türkmen daha önce Kilimli Belediye Başkanı adayı  olan daha sonrada TTK da İnşaat Emlak Daire Başkanlığı görevi yapan Mustafa Küçük’ü Amelebirliği Başkanı yapmak için çok uğraştı.

 Ancak TTK Karadon Müessesesi’nde 2010’da meydana gelen patlamada 30 madencinin ölümünde ihmali olduğu gerekçesi ile 5 yıl ceza almış olması engel gösterilerek bu atama Bakanlıktan onay alamadı.

Oysa aynı kazada 6 yıl 3 ay ceza alan kazanın olduğu anda  TTK Karadon Müessese Müdürü olan  İsmail Güner, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından TTK Genel Müdür Yardımcılığı’na atanmıştı.

Kozlu Müessese Müdürü iken Kazım Eroğlu’na  kusurlu sayılarak TCK 85/2 maddeye göre dava açıldı ve  Zonguldak Ağır Ceza mahkemesi tarafından 15.04.2019  da 4 yıl hapis cezası verildi. Tedbir uygulanarak paraya çevrildi. Kazım Eroğlu terfi ettirilerek Genel Müdür yapıldı.

Demek ki bu alınan cezalar her bakanlık da farklı yorumlanıyor diye düşünmeden edemiyor insan Amelebirliğinde başka TTK da başka gözle bakıyorlar kusurlu sayılanlara.

Amelebirliği’nin bundan sonraki süreçte Zonguldak maden işçilerine ve Zonguldaklılara verdiği hizmetleri hem çeşitlendirmesi hem de artırması herkesin önemli bir beklentisi. Yeni başkanın bu beklentilere cevap verecek çalışmaları hızlı bir şekilde hayata geçirerek kaybedilen 3 yılın açığını kapatmalı diye düşünüyor ve tekrar başarılar diliyoruz.