Geçtiğimiz hafta GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil yaptığı açıklama ile kafaları karıştırdı.

Yaptığı açıklamada BEDAŞ’a sitem eden ve iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük bir tehlike ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Genel Maden işçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil ‘TTK tarihinde ilk defa ocakların elektrik kesintileri ile kesildiği bir ilktir’ diyerek tarihe not düştü.

Şimdi Bedaş’ı herkes eleştiriyor tamam kusurları kabahatleri büyük o konuda hepimiz hemfikiriz. Yalnız anlayamadığımız nasıl oluyor da tarihte ilk kez elektrik kesintisi sebebi ile üretim duruyor tehlike yaşanıyor onu pek anlayamıyoruz. Hiç mi bugüne kadar uzun süreli elektrik kesintisi olmadı. Yoksa önceki dönemlerde TTK yönetiminde olanlar bunun önlemini almışlar mıydı?

Hakan Yeşil ‘Çünkü ağır sanayi sektörünün üretim hammaddesi olan Türkiye taşkömürü üretimine 3 gün ara verdik. Bu durum Türkiye Taşkömürün'de çalışan Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkililerini ve bizi zor durumda bıraktı. Çünkü Türkiye Taşkömürü Kurumu büyük bir kurum, tarihinde ilk defa tekrar tekrar söylüyorum; böyle bir elektrik kesintisine maruz kalmıştır. Tabii bu da bir zor durumda bıraktı. Büyük bir kuruluşun 3 gün yatması 3 gün ocakların dinlendirilmesi geniş güvenli anlamında sıkıntılı çünkü 3 gün arkadaşlarımız ocağa giremedi, ocakları su basma tehlikesi ile karşılaştık. Ocakları gaz basma tehlikesi ile karşılaştık” diyor.

Barajda elektrik kesilip susuz kalınca Belediye Başkanını eleştirdik ya neden jeneratör yok diye şimdi aynı şeyi TTK yetkililerine de söylememiz gerekiyor. Eğer sendika Başkanının dediği gibi büyük bir tehlike varsa nasıl olurda önlem almazsınız. Eğer tehlike bu kadar büyükse böyle öngörüsüzlük olur mu? Bu gibi acil durumlar için tedbir amaçlı jeneratör nasıl alınmaz önceden. Peki hadi TTK yönetimi öngörüsüz şekilde durumu değerlendiremedi ve önlem almadı bu konuda sendika olarak TTK yönetimine bir uyarı yada öneriniz oldu mu?

Eğer tehlike sendika başkanının dediği kadar büyükse TTK yönetimi bundan sonrası için acilen jenaratör temin etmeli sendika da bu konuda ısrarcı olmalı.

Ancaakkk gelelim asıl soru işaretlerine. Geçtiğimiz hafta Karadon da Gelik işletmesinde vinç bozulduğu için üretimin günlerce durduğu bu işletmede çalışan işçilerin tamamının başka yerlere kaydırıldığı dolayısıyla vinç olmadığı için ocaklara inilemediği ve üretim yapılamadığı, Vinçinde tamire Karabük’e gittiği şeklinde söylentiler dolaşıyor. Vinç için de arıza olursa diye  bir önlem tedbir öngörülmemiş eğer söylenenler doğruysa. TTK yönetimi bu konuda gerekli açıklamayı yaparak bu söylentinin doğru olup olmadığı yönünde kamuoyunu bilgilendirecektir.

Sendika başkanının bu konuda bilgisi var mı bilmiyoruz. Varsa bu konuda tehlike oluşturuyor mu o konuda da bir aydınlatma bekliyoruz Sendika başkanından.

Sahi unutmadan Sendika başkanının kendi üyesi olan genel müdürlük de çalışan şoförlerin alkol muayenesin de ehliyetlerine el konulduğu halde ve bu sebeple şoförlük yapamadıkları halde şöför maaşı almaya devam ettiğinden de haberi var mı?