La Valla….

Bir İspanyol bilim kurgu dizisinin adı La Valla.

2020 Yılında yapılmış salgından hemen önce. Kelime anlamı geçişi engellemeyi sağlayan engeller bariyerler demek. Yaşanan olaylar çok tanıdık. Bugün yaşadığımız virüs salgınında ne varsa dizide yaşanıyor.

Virüsün yaydığı hastalık kent’i etkisi altına alınca, kentin dış dünyayla ilişkisi adeta kesilmiş ve kente giriş çıkış çok sıkı kurallara bağlanmış. Kentte sürekli anonslar yapılıyor: “Kısıtlamalara riayet edin. Mahallenizde virüs nöbeti geçiren birini görürseniz hemen yetkililere haber verin”. Her yer asker ve polis denetiminde. Polislerde  Robocoplar.

Sürekli halkın üzerinde uçarak onları denetleyip gözetleyen dronelar halkın salgın tedbirlerine ve kurallara uymalarını denetlemek için vazgeçilmezler. Ayrıca alkol tüketimi yasak olduğundan gizli yani kapalı kapılar ardında tüketilip tüketilmediğini de güvenlik güçleri denetliyor. Ülkede belli saatler arasında sokağa çıkma yasağı uygulanıyor ve yasağa riayet edilmesini sağlama görevi de güvenlik güçlerinin.

Rejimin vazgeçilmezi ihbar sistemi ve ihbarcılar. İhbarcılar sıradan vatandaşlar. Her binada, her mahallede varlar. Evlere girip çıkanı gözetliyorlar,  her şeyi ihbar ediyorlar ve bunu ihbar ettikleri kişilerin kendi güvenlikleri için yaptıklarını söylüyorlar. Aşı deneyleri yoksul ve aç bırakılan halkın çocukları üzerinde yapılıyor.

İlginç değil mi? İspanyada yapılan bu dizi sanki komplo teorilerini ortaya atanların, virüs bir plan dahilinde yayılıyor diyenlerin söylediklerini acaba diye düşünenlerin sayısını artıracak nitelikte görünüyor.

Güvenliğimiz için özgürlüklerimize sınırlama getirilmesi kimimize göre doğru kimimize göre yanlış ama yaşadığımız bu dönemde ne olursa olsun tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor. Komplo teorilerine inansanız bile tedbir şart.

Zonguldak’ta artan ölüm vakaları moralimizi bozuyor arkadaşlarımızı dostlarımızı kaybediyoruz bugünlerde tesellimiz yayılma hızının şehrimizde azalmış gözükmesi. Bunun devamı tedbirlerin uygulanmasına bağlı.

Zaten şehrimizde doğru yalan ihbarcılık yapanlar yeterince var dizideki gibi ihbarcılar çoğalmadan bu salgından aşılama sürecinin başlaması ile birlikte bir an önce normalleşmeye dönmek arzumuz.

Tedbiri bırakmıyoruz, aşımızı oluyoruz.