Merakla beklediğimiz sahil projesi inşaatı devam ediyor. Merakla diyorum çünkü projede ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Çünkü bu gizleniyor. Üstelik bunu gizlemek saklamak, gizleyenler tarafından bir marifet zannediliyor.

Yıllardır doğru düzgün kullanılamayan sahilimiz Üniversite öğrenci sayısının şehrimizde artması ile nispeten kullanılan bir sahil olmuştu.

Uzun yıllardır beklediğimiz,  Ereğli ve Kozlu sahil düzenlemesi gibi her kesimin beğeneceği bir sahile bir limana kavuşmak. Sadece sahil değil Liman da önemli.

Zonguldak limanı yaşı 50’nin üzerinde olanlar için farklı anlamlar taşır.

Liman eski yıllarda çok daha önemliydi şehrimiz için. Kömür için gelen gemiler yanında, deniz yolu en önemli ulaşım aracıydı. İstanbul’dan kalkan Karadeniz’in tüm limanlarına uğrayan vapurlar Zonguldak limanına uğrar önemli sayıda yolcu taşırdı. Liman içinde kiralık sandallar ile gezilir, iskeleye yanaşan motorlardan balık satın alınırdı.

Asma’da Osman deyimini çoğu Zonguldak’lılar bilir. Ne diyordu  Trabzon’dan Fadime’nin eşi Osman’a telgraf çeken Fadime’nin babası;

Tari suyadur

Fadime Tariyadur

Alasin oni

Asmada Osman

O Tari Zonguldak ulaşımı için uzun yıllar hizmet etmiş Limanımıza yüzlerce kez gelmiş vapurlardan biridir. Tıpkı Rüştü Onur’un İstanbul Zonguldak seferini yaparken eşi ile tanıştığı Anafarta vapuru gibi.

Artık deniz ulaşımını neden kullanmıyoruz diye sorgulayan da kalmadı. Roro seferleri de olmasa liman olduğunu bile anlayamayacağız. Onların da kaldırılmasını isteyenler var. Hayret edilecek bir şekilde diğer limanlar Roro seferlerini kapmaya çalışırken.

Sahil projesi TOKİ tarafından yapılıyor ama neler yapılıyor bilen yok sürpriz olacak büyük ölçüde, oysa böyle projelerde şehrin her kesiminin görüşünü almalı projeyi hazırlayan ekip, ben yaptım oldu mantığı hoş değil.

Sahil her Zonguldaklının beklentisi yıllardır. Yapılanı ben bileyim 3-5 meclis üyesi bilsin demek, Ne yapılsa herkes beğenir nasılsa mantığı ile yaklaşmak ortak akıl alerjisine tutulmak kimseye bir fayda sağlamaz.

Tıpkı Lavuar alanında olduğu gibi.