Geçtiğimiz hafta TTK lojmanları ve çatı onarımları gündeme gelmiş sonrasında TTK tarafından onarımlar hakkında açıklama yapılmıştı.

Tabi bu lojman ve çatı tamiri işleri birilerinin keyfine göre birilerine özel muamele şeklinde yapılınca dikkat çekiyor şikayetlere sebep oluyor.

TTK’nın açıklamasına rağmen geçen yıl çatı tamiri yapılan bir blokta bu yılda çatı tamiri yapıldığı aynı blokta yasayanlar tarafından iddia ediliyor. Üstelik TTK açıklamasında yer alan olukların temizlenmesi konusunda oluklara ağaçlardan dökülen yaprakların temizlenmesi için koskoca kurum ihale yapıp bunu müteahhit tarafından mı temizlettiriyor diye soruyorlar. Dökülen yapraklar müteahhit ile temizleniyorsa kurumun neden zarar ettiğini çok fazla sorgulamamak gerekiyor.

Şimdi bu konuda TTK resmi bir belge açıklayıp işte belgesi biz geçen yıl sadece olukları temizledik derse o zaman kimse bir şey diyemez. Bunu bekliyoruz.

Tabi TTK tarafından alışık olmadığımız şekilde haber için açıklama yapılmasını sevindirici bulduğumuzu belirtmek isteriz. Aynı duyarlılığı her zaman bekliyoruz.

Çatı tamirleri ve lojman konusuna bir başka yönden bakınca önemli haksızlıklar adaletsizlikler yasa tanımamazlıklar ve çifte standart var mı sorusu ortaya çıkıyor.

İki kez üst üste çatısı tamir edildiği iddiası ortada olan blok da en üst katta kim oturuyor?

Kurumda iç denetçi olmak için en az 3.  derecede olmak şartı varken bu şartı sağlayamadığı için atanamayan daha sonra bu atamayı yapabilmek adına kurum tarafından yönetmelik değişikliği yapılarak ataması yapılan sendikacı şu anda bu binanın en üst katında mı oturuyor?

İç denetçi eğitimi için hak kazanan herkes Ankara’ya bir kamu kurumundan eğitim almaya giderken ve harcırah almazken, kadro derecesi yeterli olmayan bu sebeple bu eğitime katılamayan ve kendisi iç denetçi yapılabilmek için yönetmelik değiştirilip sonrasın da Ankara’ya özel bir iç denetçi kursuna ücreti kurum tarafından karşılanarak gönderilen üstelik kurs boyunca harcırah alan sendika temsilcisi bu apartmanın en üst katında mı oturuyor? Neden ilk gidenler harcırah almadığı halde bu kişiye harcırah verildi?

Bu sendikacı arkadaş sendika üyesi olduktan sonra kurumda kaç kez lojman değiştirdi? Taşındığı lojmanlarda kurum tarafından tamiratlar yapıldı mı? Yapılmadı mı? Kurum personeli istediği kadar lojman değiştirebiliyor mu? Bu sınırsız mı?

Lojman tahsisi konusu açıldı madem birkaç soru daha soralım TTK yönetimine.

Bu çatı tamiri yapılan diğer lojmanda kim oturuyor? Lojman dağıtımında yetkili olan Daire Başkanının elemanımı oturuyor? Yine bu ihaleleri hazırlayan ve nerelerde tamir ve bakımı yapılacağına karar veren Daire Başkanlığının elemanı mı oturuyor en üst katta?

Tabi buradan başka sorular  da çıkıyor ortaya. Hakça yapıldığı söylenen, Puanlamaya göre yapıldığı söylenen lojman tahsisleri ile ilgili olarak.

Yaklaşık bir yıl önce yine lojman dağıtımın da yetkili olan Daire tarafından kendi elemanına, sırası geldiği gerekçesi ile lojmanı boşaltarak dubleks lojmana geçen genel müdür yardımcısının evi tahsis edilmek isteniyor ama eleman bu evi beğenmiyor.

Yine aynı elemana emekli olan bir başka şube müdürünün evi tahsis ediliyor bunu da kabul etmek istemiyor. Daire Başkanı kendisine sen bu evi oturmasan da al hakkın kaybolmasın ben daha sonra istediğin ev ile değiştireceğim diyor.

Genel müdür yardımcısının çıktığı evi beğenmeyen bu eleman lütfedip bu lojmanı alıyor üzerinden yıl kadar bir süre geçtikten sonra yine emekli olan birinin çıktığı lojmanın deniz manzaralı en üst katı bu özel elemana tahsis ediliyor. Rica sonucu aldığı lojman yerine yeni lojmanına geçiyor. Dedik ya hem deniz manzaralı hem en üst kat.

Bu mu lojman dağıtımında adalet sayın Genel müdür. Yoksa  en üst kata bu eleman geçtikten sonra çatı tamiri mi geliyor akla? Başka tamiratlar dedikleriniz de bu kişiye yapılanlar mı?

Bak makine ikmal Daire Başkanının da lojman çatısı ile ilgili sıkıntısı uzun süredir talebine rağmen giderilmedi ancak mı sıra geldi? Bunlardaki bu anında çözüm neden?

Hak adalet diyenlere biraz da geçmişten tarihten bir anekdot anlatalım.

Bir müessese müdürü çok yakını olan ailece de görüştüğü kerameti kendinden menkul bir elemanına lojman tahsis ediyor. Lojman tahsis komisyonun da rapora süresi içinde usulüne uygun müracaat eden bir kişiye komisyonumuzca tahsis edilmiştir yazılıyor. Tabi komisyon üyeleri ve müessese Müdürünün imzası ile oluyor bu iş.

Aradan bir yıl bile geçmeden bu lojmanın bitişiği için yönetim komitesinde bir karar alınıyor. Kararda lojmanın hasarlı olduğundan uzun süredir tahsisi yapılamadığı gerekçesi ile kullanım alanının genişletilmesi amacıyla yanındaki lojman ile birleştirilerek kullanıma elverişli hale getirilmesi kararı alınıyor. Yine son imza müessese müdürünün.

Demek ki hasarlı olduğu için lojman tahsis edilemiyor deniliyor ama akla tamir edilmesi gelmiyor. Yanda ki lojmanla birleştirildikten sonra kullanıma uygun hale getirilmesi tesadüf hemen akla geliyor. Yani kişiye özel lojman tahsis ediliyor sonrada yanındaki lojman ile birleştirilerek büyüklüğü iki katına çıkarılıyor.

Masal bu ya üzerinden bir zaman geçtikten sonra   o Müessese Müdürü kurumda çok daha üst bir makama geliyor. O lojman ile ilgili hikaye içinde oturan emekli olmasına rağmen  bir türlü bitmiyor. O ayrı bir hikaye. Ve o emekli olan kişi Kurumun her bölümünde rahatlıkla bütün işlerini görmeye devam ediyor.

Hak hukuk Müslümanlık lafla olmuyor.