ATA Cimnastik spor eğitmeni ve Zonguldakspor tarihini araştırma uzmanı Barış Işık’ın arşivinden Zonguldakspor’un Efsane futbolcusu  Ömer Kaner’i  kalemine aldı.

 21 Mayıs 1951 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Ömer Kaner; defansif futbol anlayışının hakim olduğu, gol yememenin atmaktan çok daha kıymetli sayıldığı bir ekolün gol kralıydı. Futbolu Batı’da öğrenmiş ve batılı olarak oynamaya özen göstermişti.

İlk kez 1974 RCD Kupası'nda Pakistan ile oynanan maçta A Milli Takım formasını giyen ve toplam 6 kez Milli olan Ömer’in en belirgin özelliği golcü olmasıdır. Ömer futbol yaşantısı boyunca 200’ü aşkın gol kaydetmiştir.

Zonguldakspor’un 1.ligde ilk kez yer aldığı 1974-75 sezonunda Eskişehirspor forması ile kaydettiği 14 gol onu sezonun Gol Kralı yapar. Attığı goller onun Fenerbahçe’ye transfer olmasını sağlar. Fenerbahçe forması ile oynadığı 2 sezonda 15 gol kaydeden Kaner daha sonra dönemin ekonomik olarak en güçlü takımlarından biri olan Zonguldakspor’a Gündüz Tekin Onay hocanın isteğiyle Volkan Yayın ile birlikte transfer olur.

 1977-80 yılları arasında 3 sezon futbol hayatının en güzel günlerinin geçtiğini söylediği Zonguldakspor forması giyen Kaner oynadığı 71 resmi müsabakada 25 gol kaydeder. 1979-80 sezonunun devre arasında kulüpten kısa süreliğine izin alır ve ortadan kaybolan Ömer’den uzun süre haber alınamaz. Daha sonra babasının yanına Almanya’ya gittiği öğrenilen Kaner belirli bir süre Freiburg FC takımında futbol oynar ve Türkiye’ye geri döner.

Futbolu ve yakışıklılığı ile 70’li yıllarda fırtına estiren oyuncu futboldan hiçbir zaman kopamadı. 1986 yılında Bobby Robson’ın düzenlediği kursları bitirerek antrenör ve antrenör eğitmeni olarak yıllarca ülkemize hizmet etti.

Hazırlayan Barış IŞIK

Editör: TE Bilisim