Sayıştay’ın, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü’nün 2020 faaliyetlerinin denetimlerini içeren raporu ile Amasra, Armutçuk, Karadon, Kozlu, Üzülmez müesseselerinin denetimini içeren raporlarında dikkat çeken bulgular yer aldı.

O kadar yazıldı o kadar anlatıldı fenol köpük için yapılan ihalelerde bir sürü soru işaretinin ortada durmasının yanında satın alıp kullanılan bu malzemenin sağlığa zararlı olduğu anlatıldı. Ancak Kazım Eroğlu biz bu köpükleri neden 5 yıl fahiş fiyata satın aldık bir araştırın bile demedi diyemedi ve sustu. Kazım bey nedense istemediği konularda teftiş kurulunu kullanmıyor. İstediği konularda ise tam anlamıyla teftiş kurulunu kullanıyor.

Mesela daha önce kurumun özel aracını özel işi için havaalanına gönderen ve bu sebeple soruşturma geçirip ceza alan kişinin bu kez de işçileri çalıştığı müessesenin dışındaki evine yollayıp çalıştırıp ve onlara yeraltında çalışıyormuş gibi yevmiye vermesine teftiş kurulu bir ceza veremiyor belki de verdirilmiyor. Bu gibi durumlarda ise kurum personeli arasında Genel Müdürün tavrı kişiye ve duruma göre farklılık gösteriyor objektif olamıyor şeklinde  konuşmalara sebebiyet veriyor.

Genel Müdür kendisine yanlış yaptığını söyleyenlere de tahammül edemiyor maalesef. Bunun en basit örneği geçtiğimiz günlerde kanser sebebi ile hayatını kaybeden eski etüt daire başkanı Necdet Biçer.

Necdet bey Kazım Eroğlu tarafından ilk görevinden alınan kişi olmuştu. Sebebi ise Necdet beyin Ankara da yapılan yönetim kurulu toplantısında karadon müessesesi için alınan bir kararın yanlış olduğunu ısrarla söylemesi ve bunun yanlış bir yatırım olacağını diretmesi. Bu yönetim kurulu toplantısı sonrası Necdet Biçer hemen Kazım Eroğlu tarafından görevden alınmıştı. Necdet bey görevden alındıktan sonra atandığı müfettişlik görevini de yapmamış tepki ile istifa vererek emekli olmuştu. Kazım bey cenazesine katılıp hakkını da helal etti gerçi ama..

Gelelim 2020 yılı sayıştayın raporlarına Karadon Taşkömürü İşletme Müessesi raporunda, taşkömürü ocaklarında meslek hastalıklarının önlenmesi ve iş güvenliği açısından solunabilir ve patlayabilir tozla mücadele kapsamında alınan önlemlerin zaman zaman aksadığı ve yeraltı işyerlerinde ‘Tozla Mücadele Yönetmeliği’nde belirtilen maruziyet sınır değerlerinin aşıldığı tespiti yapıldığı belirtiliyor açıkça. İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı’nca 2019 ve 2020 yılı toz ölçüm sonuçlarına ilişkin düzenlenen çizelgeler incelendiğinde, maruziyet sınır değeri olan 2,4 mg/m³’ değerinin fazlasıyla aşıldığı görülmektedir tespiti de yapılıyor sayıştay incelemesinde.

Kozlu Taşkömürü İşletme Müessesi raporunda da solunabilir ve patlayabilir tozda   aynı sınır değerlerin fazlası ile aşıldığı belirtiliyor. Kurum bazında 2020 yılında 8 kişinin daha meslek hastalığına yakalanması ile hasta sayısının 122’ si kesin, 273’ ü şüpheli olmak üzere 395’e yükselmesine önemle vurgu yapılıyor sayıştay raporunda.

Üzülmez Taşkömürü İşletme Müessesi raporunda, sadece bir yılda yaşanan 687 iş kazasında 675 işçinin yaralandığı, 2 işçinin hayatını kaybettiği tespit ediliyor.

Ve en çarpıcı tespit ise Sayıştay, denetimlerde sıkça tekrar ettiği görülen, yönetmeliklere aykırı olan ve işçiler için hayati tehlike yaratabilecek 14 unsur olduğunu söylüyor ve tedbir alın diyor.

Sıkça tekrar ettiği görülen, yönetmeliklere aykırı ve hayati tehlike yaratabilecek 14 unsur.

Sayın genel müdür bunun için muhakkak bir inceleme başlatmıştır ve çıkan sonuçtan kamuoyunu ve işçileri bilgilendirecektir diye tahmin ediyoruz. Neden sıkça tekrar var bu unsurlarda.

Bir soruyla bitirelim bir müessesenin müdürü aynı zamanda o müessesenin iş güvenliği uzmanı olabilir mi ? Yani işi yapan da denetleyende aynı kişi olabilir mi merak ediyoruz.