Dün Bedri Erel büyüğümüzün cenaze töreni için Ereğli’deydim.

Bedri Erel üstadımıza Allah’tan rahmet, ailesi ve basın camiasına da başsağlığı diliyorum.

Cenaze töreni Ereğli’nin Basın, siyaset ve iş dünyası cenaze töreninde bir araya getirdi. Tam da cenaze namazı saatinde CHP Genel Merkezi’nde, MYK ve PM’nin aday belirleme toplantısı vardı.

Bir anda CHP’nin Ereğli Belediye Başkan adaylarından Erol Çivici’nin aday gösterildiği haberi düştü sitelere. CHP Parti Meclisi üyesi bir arkadaşıma mesaj atıp, Erol Çivici’nin aday olarak açıklanıp açıklanmadığını teyit etmek istedim.

Sağolsun arkadaşım mesajıma cevap vererek, Erol Çivici meselesini aydınlığa kavuşturdu.

MYK’dan Erol Çivici ismi başkan adayı olarak açıklanmak üzere PM’ye geliyor. Daha sonra onlarca isimle birlikte, PM’de oylanmadan ve tartışılmadan, MYK tarafından geri çekiliyor.

Yani olay anlatıldığı gibi PM üyelerinin itirazı üzerine geri çekilmiyor. 60’a yakın belediye başkan adayı gibi Erol Çivici ismi de PM üyelerinin itirazı üzerine değil, MYK üyeleri tarafından bir sonraki toplantıda açıklanmak üzere geri çekiliyor.

Tabi bu karardan farklı sonuçlar çıkarılabilir. Aynı isim ayın 26’sında tekrar MYK üyeleri tarafından PM’ye yeniden sunulabilir.

Veya bu 10 günlük zaman zarfında farklı siyasi manevralar da yapılabilir. Bana sorarsanız, bu durum CHP Zonguldak İl Başkanı Hakkı Güney’i boşa düşürdü.

Güney bir gazeteciye yaptığı açıklamada, Zonguldak merkez ve Ereğli’de anketten çıkan adayların aday gösterileceği, ayrıca bölgeye gelip incelemeler yapan 3’lü komisyonun tuttuğu raporun etkili olacağı yönünde açıklamalar yapmıştı.

 Güney’in bu açıklaması gazete tarafından, ‘Zonguldak’ta Harun Akın, Ereğli’de Halil Posbıyık aday gösterilecek’ şeklinde yorumlanmıştı.

Peki, ne oldu? MYK’dan, Hakkı Güney’in dediği gibi Halil Posbıyık ismi çıkmadı. Erol Çivici ismi çıktı. Asıl dikkat çeken ayrıntı gözden kaçtı bu arada.

Hakkı Güney’in açıklamasından sadece 48 saat önce, Muharrem İnce ekibinde yer alan ve bu nedenle aday gösterilmeyen eski milletvekili Şerafettin Turpçu da bir paylaşımda bulundu.

O da Hakkı Güney gibi anket vurgusu yaparak, ‘anketten çıkan isimler aday gösterilmeli’ dedi. Şimdi hepimiz biliyoruz ki Sayın Turpçu, Harun Akın isminin aday yapılmasını asla istemez.

Turpçu bu paylaşımı Halil Posbıyık’a destek vermek için yaptı. Yani, Şerafettin Turpçu da Hakkı Güney de Halil Posbıyık isminde hemfikirler.

Daha dün il başkanlığı seçimlerinde birbirini yiyen Turpçu ve Güney ne oldu da Posbıyık için güç birliği içine girdiler?

Bu iki ismin ortak çıkarı ne? Bence CHP merkez yönetimi de CHP tabanı da bu sorulara cevap aramalı. Hatırlarsanız, Halil Posbıyık Anavatan Partisi’nden Ereğli Belediye Başkanıyken, Şerafettin Turpçu’nun TURYAPI firması, Ereğli Belediyesi’nin o zamanın parasıyla trilyonluk toplu konut ihalesini almıştı.

Belediye Başkanı Halil Posbıyık o dönemde Şerafettin Turpçu’nun İstanbul’da yaptığı Sarıyer villalarından almıştı. Sonra Posbıyık başkanlık koltuğunu kaybetti.

Turpçu hem iflas etti, hem de milletvekilliğini kaybetti. Yani ikisi de kaybedenler kulübünün üyesi durumunda.

Son seçimlerde bu CHP’nin iki kaybedeni, CHP kurultayında Kemal Kılıçdaroğlu’nu devirmek için Muharrem İnce çatısında bir araya geldiler. Ama yine kaybettiler.

Şimdi geçmişe şöyle bir göz attıktan sonra, sorulara cevap bulmuşsunuzdur umarım. Posbıyık ve Turpçu’nun işbirliğini anlamak zor değil.

Hakkı Güney bu ikiliye nasıl katıldı şimdi de bu sorunun cevabını arayacağız. Turpçu değil miydi, Hakkı Güney’i il başkanı yapmamak için bir dünya siyasi fırıldak çeviren? Evet Hakkı Başkan cevap bekliyoruz.

Nedir sizi bir araya getiren? Nedir bu Posbıyık sevdanız? Cumhuriyet Halk Partisi’nin MYK üyeleri de PM üyeleri de bilmeli ki Eski milletvekili Şerafettin Turpçu’nun da İl Başkanı Hakkı Güney’in de aday adayı Halil Posbıyık’ın meselesi sadece duygusal.

Bunların CHP gibi bir dertleri yok. Böyle siyasi karakterlerin partisi olmaz.

Bu karakterler için asıl olan kentinin, partisinin çıkarları değil, kendi ortak çıkarlardır. DOSTÇA KALIN...