Şantiye Şefi ve Proje Müdürlüğü görevini yürüten İnşaat Mühendisi Murat İşçi, proje ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtlarken, “Zonguldak’ın projesini Zonguldaklılarla, Zonguldaklı firmalarla birlikte hayata geçireceğiz” dedi.



Sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?



Murat İşçi: İnşaat mühendisiyim. Buradaki görevim şantiye şefliği. Firmamız; Çakır inşaat, İstanbul merkezli. Ancak, Ankara ve Türkmenistan’da da ofisimiz var. Firma sahibimiz Mehmet Çakır bey, 1986 yılından bu yana sektörde bulunmaktadır. Türkiye’nin bir çok şehrinde büyük projeleri olan ciddi ve kurumsal bir firmayız. Mehmet bey, Zonguldak’a yabancı bir işadamı değil, daha önce burada gerçekleştirdiği proje var. Bölgeyi de çok iyi tanıyan bir isim.



Bize projeden söz eder misiniz?



Murat İşçi: Üzülmez TTK Lojmanları Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 766 konut, bir cami ve 4 tane ticaret merkezinden oluşuyor. 4 farklı konut tipinden oluşan kentsel dönüşüm kapsamında oldukça büyük bir proje. TOKİ’nin TTK ile birlikte yürüttüğü bu proje 3+1, 2+1 dairelerden oluşmakta olup, toplam 63 bloktan oluşuyor. Bu proje yaklaşık tutarı 150 milyon lira tutarında olan bir projedir.



Proje sahanız çok geniş bir yüzölçümü kapsıyor. Projeye nereden ve nasıl başlayacaksınız?



Murat İşçi: Şu an net bir şey olmamakla birlikte planladığımız şeklini anlatayım; Aydıntepe mevkisinden başlıyoruz. Hemen akabinde, Gelik kapı yani Belediyedeki ismiyle Yenişehir sokağının üst kısmından, TTK Lojmanlarına doğru giden güzergahtan da devam edeceğiz. Diğer taraftanda da Karaelmas Sanayi Sitesi’nin üst kısmına denk gelen ticari binaları da programımıza almış olacağız. İlk kule vincimiz ve ilk tünel kalıbımız  Kasım ayı sonunda sahaya intikal etmiş olur.



Kaç kişilik bir ekiple başlayacaksınız?



Murat İşçi: Şu an yaklaşık 150-200 kişilik bir kadro ile başlayacağız. Ama, tahmin ediyorum birkaç ay içerisinde bu sayı 500-600’leri bulur. Senesini doldurmadan da bin kişiyi bulur diye tahmin ediyoruz.



Projenin süresi ne kadar?



Murat İşçi: 650 gün. Fakat burada şu önemli; Burada hala tahliye edilmeyen evler var. Bu tahliyelerin sonucu süreyi etkileyecektir. İşe başladıktan sonra önümüze yıkılmamış bir konut dahi çıkarsa bu bizim teslim sürecimizi etkileyecektir.



Yani Proje durabilir mi?



Murat İşçi: Proje kesinlikle durmaz. Fakat, saha içerisinde bazı noktalarda aksama olabilir.



İnşaat alanı oldukça büyük. Gerek iş güvenliği, gerekse halkın güvenliğini nasıl sağlamayı planlıyorsunuz? Bölgede bulunan yolları kapatmayı düşünüyor musunuz?



Murat İşçi: Normal saha güvenliği acısından da ciddi bir sıkıntımız olacak. Ama bunun üstesinden geleceğimizi düşünüyoruz. Tabii bu noktada da bölge halkımızın da bize yardımcı olması ve hassasiyet göstermesini özellikle de bekliyoruz.



Rat yolumuz kapanmayacak. Ancak, ilk etapta Gelik kapı (Yenişehir sokak), ilerleyen safhalarda düzenli olarak Rat 1 ve Rat 2 yolu  da trafiğe kapatılacak. Burada düzenli olarak kapatılmasından kastımız  şu;  Bölge insanının hayatını idame ettirebilmesi için mağdur olmamaları adına etap etap yolların insan ve araç trafiğine kapatılmasıdır.



Zonguldak ile ilgili tespitleriniz oldu mu?



Murat İşçi: Biz teknik ve idari kadro olarak çok kısa süredir buradayız. Fakat, gerek inşaat bölgesinde bulunan bölge halkı, gerekse de Zonguldak halkı bize çok sıcak davrandı. Yardımcı ve yapıcı davranıyorlar. Burada gösterilen samimiyetten dolayı çok memnunuz.



Şehir olarak nasıl buldunuz?



Murat İşçi: Biraz trafik sıkıntısı var. Biz de biraz trafiği etkileyecek yoğunluk katacağız tabii. Bu bölgenin yolunu kullanacağız. Dolayısıyla bu bölgede biraz zorlanacaklar. Ağır tonajlı araçlarımız, malzeme tedariki ve hafriyat çalışmaları sırasında burada çok ciddi bir trafik oluşturacaklar.  Özellikle mezarlığın olduğu nokta, çok kritik bir nokta. Sürücülere bu noktalarda dikkat etmelerini öneriyoruz.



Zonguldak’ın projesini,



Zonguldaklılarla inşa edeceğiz



 



İşçi ve malzeme alımını Zonguldak’tan mı alacaksınız, yoksa dışarıdan mı gelecek?



Murat İşçi: TOKİ, Devletimizin önemli bir kurumu ve devlet TOKİ kanalı ile yaklaşık 150 milyonluk dev bir yatırım yapıyor. Ve bu ilk etabı. Faaliyetlerimiz hızlandığında mutlaka bu bölgenin insanını da şantiyemizde istihdam edeceğiz. Biz Zonguldak’ın projesini, Zonguldaklı çalışanlarla, Zonguldaklı firmalarla inşa etmek istiyoruz.



Proje çalışmaları kapsamında kentten beklentileriniz nedir?



Murat İşçi: İnşaat sahamız çok geniş olduğu için inşaat iş güvenliği konusunda bölge halkından hoşgörü ve yardım bekliyoruz. Projenin yavaşlamaması, aksamaması ve üzücü bir hadisenin yaşanmaması acısından inşaat sahasının güvenliği konusunda bölge halkından sahaya kesinlikle girmemeleri hoşgörüsü ve yardımını bekliyoruz.



Eğer ki,  bir malzeme tedariğinde bulanacaklarsa; gelsinler tanışalım, fiyatlarını, ürünlerini, kataloglarını getirsinler. İş gücü olarak çalışmak isteyenler varsa burada İnsan Kaynakları birimimiz var. O birimimize başvuru yapabilirler. Bölge halkından gelenler oldu. Açıkcası herkese kapımız açık.



Üzülmez Mahallesinin bitki dokusu bozulacak mı?



Murat İşçi: Burada bulunan ağaçları hem İdare olarak TOKİ, hem TTK, hem firma olarak biz çok önemsiyoruz. Bu hassasiyet ışığında da 60-70 yıllık ağaçların kesilmesini istemiyoruz. Ama kesinlikle bitki dokusu ve ağaçları korumayı hedefliyoruz.  Zonguldak Belediyemizin de bu konuda hassasiyeti var.



Başkan Yardımcımız Erhan Darende’nin bize bir teklifi oldu. “Eğer kesilmesi zorunlu bir ağaç olursa bize söyleyin, biz kendi araçlarımızla gelelim o ağaca zarar vermeden alalım, başka bir noktaya taşıyalım” dediler. Burada cephesi yenilenmiş binalar ile 60-70 yıllık ağaçlar olacak. Özlenen doğal yaşam bu proje ile hayat bulacak.



Son sözlerinizi alabilir miyiz?



Murat İşçi: Bu proje, bana göre Zonguldak’ın parlayan yüzü olacaktır. Çünkü, bu çapta Zonguldak’ta bir site yok. 1. Etabı 766 konuttan söz ediyorum. Yaklaşık 3 bin kişinin yaşayacağı  bir site olacak. Arazinin şartları zor ama bittiği zaman muhteşem bir proje olacak. Konutları, rekreasyon alanları, ticari yapılarıyla çok şık bir yer olacak. Devletin tünel, yol yatırımları, manzarası, havası ile muhteşem bir proje ortaya çıkacak.
Editör: TE Bilisim