Harekatta, sivil ve masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkatin gösterildiği vurgulanan giriş bölümünde, sahada Mehmetçik ile baş edemeyen terör örgütleri mensupları ve destekçilerinin sosyal medya hesapları ve yayın organları aracılığıyla harekatın amaç ve hedeflerini çarpıtmaya yönelik gerçek dışı mesajlar içeren algı operasyonlarına başvurduklarının altı çizildi.

Başka ülkelerde ve farklı zamanlarda gerçekleşen olaylara ilişkin görüntülerin harekat kapsamındaymış gibi gösterilerek Türkiye ve dünya kamuun yanıltılmak istendiğine dikkat çekildi.

erör örgütü mensupları ve yandaşlarının #StopAfrinGenocide etiketiyle paylaştığı üç çocuğa ait fotoğrafın 18 Ekim 2015'te Milliyet  sitesinde "Çocuklar ölüyor, umutlar sönüyor" başlığıyla yayımlanmış bir habere ait olduğu anlaşıldı.

Ocak 2017'de Suriye'nin Afrin dışındaki bir bo¨lgesinde düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybeden c¸ocuklara ilişkin fotoğraflar ile 29 Ağustos 2017'de Suriye'nin kuzeyindeki Mare kentine  destekli Suriye Demokratik Gu¨c¸leri'nin saldırısı sonrasında c¸ekilmiş sedye üzerinde yaralı yatan çocuğun fotoğrafının da Afrin'e yönelik harekatta olumsuz algı için sosyal medya üzerinden yayılmak istendiği tespit edildi.

Yine BBC tarafından 12 Mart 2015 tarihli "Suriye krizi: BM Gu¨venlik Konseyi mağdurları yu¨zu¨stu¨ bıyor" başlıklı haberde yer alan yaralı çocuk fotoğrafının da "Afrin'de TSK'nin hava harekatında yaralanan çocuk" fotoğrafı şeklinde servis edildiği belirlendi.

Örgüt mensupları, sadece fotoğraflarla değil, videolar üzerinden de kara propagandalarına yandaş toplamaya çalıştı.

Al Jazeera'de 16 Aralık 2013'te yayımlanan "Suriye'deki bombardımanda o¨lu¨ sayısı artıyor" başlıklı haberdeki video, TSK harekatı sırasında Afrin'de çekilmiş gibi sosyal medyada paylaşıldı.

AA'nın 2016'da düzenlediği "AA I·stanbul Photo Awards" adlı fotoğraf yarışmasında Abd Doumany'nin birincilik o¨du¨lu¨ kazandığı fotoğrafı da "TSK'nin sivillere ve çocuklara yönelik saldırısı" gibi yayılmak istendi. Fotoğrafın, Afrin'de değil, 11  2016'da 'te c¸ekildiği belirtildi.

, , ,  gibi dünyanın farklı ülkelerinde çekilen fotoğrafların da yine Afrin'de çekilmiş gibi paylaşıldığı belirlendi.

'de  ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda ele gec¸irilen Orta C¸ağ do¨nemine ait ku¨p (Pithos) resminin de "Tu¨rk askerinin Afrin'de tarihi eserleri c¸aldığı" iddiasıyla sosyal medyada servis edildiği belirlendi.

Ayrıca terör örgütü mensupları ve yandaşlarının, montaj fotoğraflar üzerinden de Türkiye'yi ve ÖSO'yu DEAŞ militanı gibi gösterme çabasında olduğu tespit edildi.

Afrin'de Tu¨rkiye'ye ait bir helikopterin du¨şu¨ru¨ldu¨ğu¨ iddiasıyla paylaşılan fotoğrafın da Gulf Times isimli internet sitesinde 22 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan 'da du¨şen Rus helikopterine ait olduğu ortaya kondu.

16 Mart 2015'te 'da du¨şen bir akrobasi uc¸ağı, İngiliz gazetesi The Telegraph'ta ":  koalisyonu asilerin, Kaddafi'nin sıkıca elinde tuttuğu Sirte'ye doğru ilerlemesine yardım ediyor" başlığıyla, 2011'de yayımlanan ve bir tankın yandığına ilişkin haberin görseli, 27 Ekim 2017'de Sputnik tarafından "Irak Abrams Tankı, muhtemelen bir C¸in fu¨zesi ile Ku¨rtler tarafından imha edildi" başlıklı haberdeki fotoğraf, 8 Temmuz 2014'te du¨şu¨ru¨len MH17 sefer sayılı  Havayollarına ait yolcu uc¸ağına ait fotoğraf da bu algı operasyonları için kullanıldı.

Editör: TE Bilisim