Batı Karadeniz Kalkınma Birliğinin düzenlediği Coğrafi İşaretler Toplantısında Aynur Ablada katıldı.

Toplantıda Bakap Başkanı Düzce  Belediye Başkanı Dr Faruk Özlü’ye katılımcılara ve misafirlere Aynur Abla tarafından Çaycuma Manda Yoğurdunun tadına baktırıldı ve çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Çaycuma Belediye Meclis Üyesi ve Çaycuma Tso Yönetim Kurulu üyesi Serhat Dereli’de çalıştayda ve etkinlikte hazır bulunarak çalıştayı takip etti.

Aynur Abla Çalıştayı düzenleyen GÜCİSDER Başkanı Huriye Kayabaşı Özener’e Çaycuma Manda Heykeli hediye etti.Ayrıca Karabük belediye Başkanı Rafet Vergili, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ve diğer katılımcılara birer bakır Çaycuma Manda Yoğurdu hediye etti.

Batı Karadeniz İllerinden yoğun katılım görülürken Zonguldak’tan katılımın çok düşük olduğu bu açığı da Aynur Abla’nın ve Devrek Tso’nun kapatmaya çalıştığı görüldü.              

“Coğrafi İşaretli Ürünlerin Batı Karadeniz Buluşması” Çalıştayına; Düzce Belediye Başkanı ve Batı Karadeniz Kalkınma Birliği Başkanı Dr. Faruk Özlü, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Eskipazar Belediye Başkanı Hüseyin Dönmez, Eflani Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul, Pınarbaşı Belediye Başkanı Şenol Yaşar, Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sami Acar, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İsa Özcan, Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Okur, Devrek Belediye Başkan Vekili Şeref Aydınlı,  bölge illerinin İl Kültür ve Turizm Müdürleri, Tarım ve Orman İl Müdürleri, Ticaret ve Sanayi Odalarının genel sekreterleri, kalkınma ajanslarının temsilcileri, üye belediyelerin yöneticileri, akademisyenler ve coğrafi işaretli ürünlerin üretimlerini gerçekleştiren girişimciler katıldı.

BAKAB Başkanı Özlü konuşmasında  “Başkanlığını yaptığım Batı Karadeniz Kalkınma Birliği; bölgemizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmayı kendine hedef olarak belirlemiştir. Bu hedefe ulaşmak için; öncelikle bölgemizdeki belediyelerin tam bir işbirliği ve motivasyonla hareket etmesi gerekiyor. Batı Karadeniz Kalkınma Birliği’nin; bu motivasyona fazlasıyla sahip olduğunu görüyorum diyerek

 Bizler, belediyecilik faaliyetlerinin sadece rutin işlerle sınırlı olmadığı konusunda hemfikiriz. Belediyeler; sahip oldukları etki alanlarının çok ötesine çıkmalı, büyük düşünmeli ve şehirlerin, ilçelerin ekonomik kalkınmasında öncü rol oynamalıdır. Belediyeler; şehirlerin lokomotifi olma misyonuna sonuna kadar sahip çıkmalıdır. bizlerde bu misyonunun bir parçasıdır ve bir gereğiyiz. Ülkemizin ekonomik, tarımsal ve jeopolitik birçok öncü göstergesine sahip olan Batı Karadeniz’in potansiyelini hep birlikte artırmak durumundayız. Elbette sahip olduğumuz en önemli potansiyellerin başında; bölgemize özgü ürünlerimiz geliyor. Bugünkü çalıştayda, bölgemizin bu ürünlerini ve coğrafi işaret kavramıyla birlikte ele alacağız. Yani Coğrafi İşaret dediğimiz kavramı, bölgemiz için bir fırsata çevirmek için neler yapacağımızı konuşacağız.

Çalıştayın I. Oturumunda; Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe ve Tarım ve Orman Bakanlığı Stratejik Pazarlama Dairesi Başkan Vekili Neşe Altıntaş “Dünya’da ve Türkiye’de Coğrafi İşaretler”, Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği (GÜCİSDER) Başkanı Huriye Kayabaşı Özener “ Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dünya Pazarındaki Avantajları ve AB komisyonu Başvuruları ”, BM Tarım ve Gıda Örgütü Uzmanı Yasemen Karataş ise “Dünya’da Kırsal Kalkınmada Coğrafi İşaretlerin Gücü: FAO’nun Yaklaşımı” konulu birer sunum yaptı.

Çalıştay öğleden sonra ise, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un yönettiği II. Oturum ile devam etti. Bu oturumda, Prof. Dr. Gülçubuk “Türkiye’de Coğrafi İşaretlerin Geleceği”

FİSKOBİRLİK Genel Müdür Yardımcısı Salih Öğütken “Coğrafi İşaretlerde Denetim: İyi Uygulama Örneği Giresun Tombul Fındık”, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Can “Coğrafi İşaretlerde Hak ve Sorumluluklar” Karabük Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nuray Türker ise “Gastroturizmde Batı Karadeniz Mutfağının Potansiyel” konulu birer sunum yaptı.

Daha sonra Batı Karadenizde Coğrafi işaret alan ve alması muhtemel ürünlerin standtları gezilerek ürünlerin tadına bakıldı.

Editör: TE Bilisim