Tüm İşçi Emeklileri ve Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Mustafa Sarıoğlu, Yarın Zonguldak’a gelecek olan AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım’dan emeklilerin sıkıntılarını giderilmesi konusunda müjde beklediklerini söyledi.



Zonguldak’ta 150 bin emekli yaşadığını da ifade eden Sarıoğlu, Emeklilerin yüzde 70’i açlık sınırı altında maaş alıyor.



Ayrıca  işsizlik nedeniyle 150 bin emeklinin 150 bin torunu da işsizlikten Zonguldak’ı terk etti. Köylerde Emeklilerden başka hiç kimse kalmadı. Emekliler bu memleketin sigortasıdır. Bu yüzden Yarın memleketimizde olacak olan Genel Başkanımız Binali Yıldırım’dan Emekliler ve Zonguldak için bir müjdeli haberler bekliyoruz” dedi.



İşte Sarıoğlu’nun emekliler adına beklediği müjdeler şu şekilde…



MAAŞ SORUNUMUZ



Emeklilerin yüzde 70’inin açlık sınırları altında olduğunu ifade eden Sarıoğlu, “Biz geçinebileceğimiz bir emekli aylığı istiyoruz. Yüzde 70’imizin maaşı açlık sınırlarının altındadır ”dedi.



EMEKLİLERE DE YAPILMALI



Çalışanlarla Emeklilerin ücret konusunda uçurumunun giderilmesini ifade eden Sarıoğlu, “Çalışanlar ile emekliler arasındaki ücret uçurumunun  giderilmesi, çalışanlara yapılan ücret artışlarının emeklilere de  aynen yansıtılması gerek”dedi



DÜZENLEME TALEP EDİYORUZ



işçi ve Bağ-kur emeklisine  sadece tüfe verilmektedir. Bu farklı uygulamaları giderecek bir düzenleme talep ediyoruz diyen Sarıoğlu, “Emekli sandığı emeklisine çalışan memura uygulanan sözleşme artışları emeklisine de uygulanırken işçi ve Bağ-kur emeklisine  sadece tüfe verilmektedir. Bu farklı uygulamaları giderecek bir düzenleme talep ediyor ve artı refah  payı verilmesini istiyoruz”dedi



MEMUR, İŞÇİ BAĞ-KUR EMEKLİSİ AYRIMI OLMAMALI



Memur, işçi, Bağ-kur emeklisi ayırımı olmamalı olduğunu ifade eden Sağıroğlu, “Yeni bir intibak düzenlemesi tüm emeklileri kapsayan hizmet ve prime dayalı standart  birliğini sağlayacak 5000 gün prim karşılığı  taban aylığının açlık sınır altında  kalmayacak  şekilde  5000 gün  üzeri hizmete  aynı doneye 240 güne artı  bir puan verilerek  ABO’yu  belirleyecek  bir düzenleme  işçi emeklilerinin kendi aralarında ki farklığında  ortadan kaldıracaktır. Örnek olarak şuanda  25 yıl bir fiil hizmet aynı primle 90’lı yıllarda emekli  olanla 2014-2016 yılı emekli olanlar arasında 1000-1200 TL fark oluşmuştur, Bu fark tavanda  tabanda  ise aylık 800 TL’ye kadar düşmüştür.



SAĞLIK SORUNLARIMIZ



Sağlık konusunda da primini ödedikleri ve sağlık hizmeti istediklerini de ifade eden Sarıoğlu, “Huzurlu hizmet alabileceğimiz 25-30  primini ödediğimiz  karşılığı faturasız sağlık hizmet istiyoruz. Sağlık gibi anayasal hak olan bir alanda katkı paylarının kaldırılması, çünkü sağlık hizmeti  daha çok yaşlılıkta alınan bir hizmettir. İlaçlarda ki emsal ilaç uygulamasının kaldırılarak doktorun yazdığı  ilaç fark alınmadan verilmesi, özel hastanelerin  yüzde 200’lük  fark alınmamasının  tekrar değerlendirilmesi tahlil ve görüntülemeden fark alınmaması. Devlet ve üniversite hastanelerinde  tehşiş, tedavi görüntüleme, laboratuvar ve ameliyat randevularının  daha kısa verilmesi için gerekli düzenleme ve çalışmalar yapılması. Bu katkı payları yüzde 70’i açlık sınırı altında emekli aylığı alan ve zor şartlarda yaşam sürdüren  emeklimizi yaşamlarının daha da zorlaştırmakta”dedi.



Sarıoğlu “Emeklilere Avrupa ülkelerinde prime dayalı, bir fil hizmete  göre değerlendirilmesi  ve yaş haddinin emekli olma şartının terkedilmesi; Emeklimize ekonomik, kültürel ve sosyal olanaklar sunmak, hak ettikleri onurlu yaşamı sağlamak sosyal devlet anlayışı gereği iktidarın en önemli görevidir”dedi.
Editör: TE Bilisim