Alaca ve Sofular neden susuzluk yaşıyor?



İl Genel Meclis Başkanı Necdet Karaveli, Tempo Gazetesi’nde yer alan Alaca ve Sofular köyündeki susuzluk hakkında açıklama yaparken, muhtarlar ve vatandaşların da kendi üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmelerini istedi.



Vatandaşların sorunları çözmek için seçildiklerini anlatan İl Genel Meclis Başkanı Necdet Karaveli özeleştiri yaparken, Muhtar ve vatandaşların da duyarlı davranarak sorunları çözebileceklerini ifade etti.



Bazı İl Genel Meclis Üyelerinin vatandaştan önce kendi evlerinin yollarını yaptığı eleştirisine de yanıt veren Karaveli, “İl Genel Meclis Üyeleri olarak eğer arkadaşlarımızda böyle bir şey yapmışlarsa ki, ben zannetmiyorum, ayıp etmişler. Yapmamız gerekiyor” dedi.



 



Zonguldak’a bağlı Kardeşler Köyü Alaca mahallesinin yaklaşık bir aydır, Devrek Sofular köyünün ise yaklaşık 2 aydır susuzluk yaşadıkları haberlerine duyarlılık gösteren İl Genel Meclis Başkanı Necdet Karaveli susuzluğun neden yaşandığını anlattı.



Muhtarlar su parasını toplamıyor



Karaveli Tempo Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Alacanın belli bir suyu var. Malumuz bizim köylerde sistem haline getiremediğimiz bahçe sulaması var. Burada da aynı sorun var. Maalesef muhtarlarımızla bir su birliği kuramadığımız müddetçe bu sıkıntıları yaşamaya devam edeceğiz. Biz bu bölgede hem Kardeşler köyüne, hem Alaca mahallemize çift terfili sistem dediğimiz sistemi kurduk. Vatandaş  elektrik parasından kaçındığı için bu suyu basmak istemiyor. Özellikle de yaz aylarında vatandaşlarımız pervasızca bahçe sulaması yaptığı için susuzluk yaşanıyor. Sizin haberinizi  okuduktan sonra muhtarı aradım. Maalesef muhtarlar da bu işe gerekli ehemmiyeti göstermiyorlar mı bilemiyorum artık. İl genel meclisi olarak geçen sene ishale hattını değiştirmişiz 120 bin lira para harcamışız. Memlekette su parasını da biz mi toplayalım?”



İşletmeyle ilgili sıkıntıyı kim çözer bilemiyorum…



Karaveli, “Biz insanlar yazın susuzluk çekmesin diye gerekli özeni ve imtinayı göstermişiz. Aynı sorun Olukyanı, Çağalı, Sarımsaklı ve Alancık da yaşıyoruz. Şu anda orada 21 tane İl Genel Meclis Üyemiz soruşturma evrakına imza attılar. Bende attım, bizde bu konudan sıkıntılıyız. Biz yapıyoruz, teslim ediyoruz anahtar teslim  ediyoruz. Ama maalesef işletmeyle ilgili mutlaka sıkıntı yaşıyoruz her ne hikmetse…  Bir yaptırımımız olmuyor. Ama bu soruşturma evrakını verdik. Şu anda arkadaşlara ölçüm yaptırıyoruz. Tekrar 150 bin liralık bir yatırım istiyorlar. Alancık muhtarı maalesef şu anda köyüne su basmıyor. Geçenler de  o konuda yine eleştirildim. Bu konunun gereğini artık kim yapacak inanın bilemiyorum. Vali bey mi yapar bilemiyorum.  Fakat bu soruna bir çözüm bulunması gerekiyor”



Devrek Sofular da aynı sorunlar…



Devrek Sofular köyünde yaşanan su ve yol sorunuyla ilgili de açıklama yapan İl Genel Meclis Başkanı Necdet Karaveli, “Devrek Sofularda muhtarı aradım Hacıali köyünde su var yine maalesef su sayaçları aktif değil, vatandaş yine bahçe sulamaya devam ediyor. Yine orada çift terfili su sistemimiz var. Diyorum ki muhtara şu saatleri güncelle, su sıkıntısı var ise bas al. Paranı al. Vermeyen varsa icraya ver diyorum. Ama maalesef  orada muhtarları bir türlü aktif hale geçiremiyoruz. Ama orada bir çalışma yapmaya başladık. Meclis olarak çalışmalarımızı yapmışız. Suyun eksik olduğu, sıkıntı yaşanan yerlere terfi istasyonu yapmışız. Her iki köyde bu çalışmaları yaptık. Baraja yakın 5 köyümüzde terfili sistem yapmışız. Cazibe ile gelen suları da değerlendirmişiz” dedi.



Vatandaşa hizmet etmek zorundayız…



Vatandaşlarında duyarlı olmasını isteyen Meclis Başkanı Karaveli, “Biz yanlış bir şey yapmıyoruz. Elimizden geldiğinde çalışıyoruz. Bakın herkes izinde ben çalışıyorum. İl Genel Meclis Üyelerimiz alanda çalışıyorlar. Tabi ki eksik bir şey varsa biz yapmakla mükellefiz, yapmak da zorundayız. Vatandaş bizi buralara seçmiş göndermiş ama lütfen vatandaşımız da azıcık hem komşunun hakkını gözetsin, hem de azıcık bu işlere ehemmiyet göstersin. Biz hiçbir vatandaşımızın sıkıntı yaşamasını istemeyiz. Vatandaşımız BİMER’e CİMER’e yazsın, ben gerekli açıklamayı yaparım. Eğer benim bir eksikliğim varsa onun sorumluluğunu da  alırım.”



Müteahhitle sıkıntı yaşadık…



Sofular Köyündeki yol sorunuyla ilgili de bilgi veren Meclis Başkanı Necdet Karaveli, “Devrek’in yol konusunda biz geçen sene müteahhit firmayla ilgili. Devrek’te birinci kat asfalt yapım çalışmalarında % 60 seviyesine geldik. Ben bire bir gittim, gezdim, inceledim. Dirgine tarafından başlayıp bizim şantiyemiz Çaycuma olduğu için bu tarafa doğru gelmeye çalışıyoruz. Ama maalesef yüklenici firmayla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Bu sene hedefimiz 76 km. birinci kat asfalt yapmaktı. Bununda mücadelesini veriyoruz”



Kendi evlerinin önüne yol yapmışlarsa ayıp etmişler…



Bazı İl genel Meclis Üyelerinin vatandaş yerine kendi evlerinin yollarını yaptığı eleştirilere de yanıt veren Başkan Karaveli, “Meclis üyeleri kapılarına kadar yapmışlar mı yapmamışlar mı o ayrıntıyı pek bilmiyorum. Ama Ben Kozlu’nun Çardaş köyündenim. Önü daha stabilize. Vatandaş diyor ki, sen ne iş yapıyorsun. Biz de şöyle bir hassasiyet de var; Benim köyüm Belediye’den çıkma olduğu için hala % 50’sindeyiz. Ben oranın işini bitirmeden kapımın önünü yapamıyorum. Elbette ki yaparız ama biz hassas olmak zorundayız. İl Genel Meclis Üyeleri olarak eğer arkadaşlarımızda böyle bir şey yapmışlarsa ki, ben zannetmiyorum, ayıp etmişler. Yapmamız gerekiyor. Her ne olursa olsun. Ama ben konulara  hassasiyetle yaklaşıyorum. Vatandaşlarımızdan rica ediyorum, bizim eksikliklerimizi söylesinler tabi ama kendi üzerlerine düşen, yapmaları gerekenleri de yapsınlar” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim