Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde kurulan Organ Nakli Merkezi için karaciğer ve böbrek nakli ruhsatı Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandı.  

Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, kornea naklinin ardından hem karaciğer hem de böbrek nakli ruhsatı alarakBatı Karadeniz Bölgesi’nde doku ve organ naklindetek merkez konumuna geldi. Organ Nakli Merkezi Mesul müdürü Prof. Dr. Ali Borazan yaptığı açıklamada, “Türkiye’de doku ve organ nakli yasa ve mevzuatlar çerçevesinde yapılmaktadır. Biz de yaklaşık 2 ay önce Sağlık Bakanlığı’na müracaat ettik. Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirdiği karaciğer ve böbrek nakli komisyonunun yaptığı denetim sonucunda kurumumuz hem karaciğer hem de böbrek nakli için uygun görülerek ruhsatları onaylandı. Karaciğer ve böbrek hastalığında en uygun tedavi, yetmezliği olan organın naklidir. Karaciğer ve böbrek nakli kadavradan veya canlıdan yapılmaktadır. Kurumumuzda karaciğer nakli ilk yıl sadece kadavradan yapılacak olup böbrek nakli hem kadavra hem de canlıdan yapılacaktır.Kısa süre içerisinde nakil bekleyen hastaların kayıt ve nakil işlemlerine başlayacak olmanın mutluluğu içerisindeyim. Bu süreçte hiçbir desteğini esirgemeyen Rektörümüz Prof.Dr. Mustafa Çufalı başta olmak üzere İl Sağlık Müdürü Dr. Ertuğrul Güner’e, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Şenay Özdolap ve yöneticilerine,Sağlık Bakanlığı çalışanlarına, nakli gerçekleştirecek olan öğretim üyesi meslektaşlarıma ve organ naklinde görev yapacak tüm ekiplerimizeteşekkür ederim”diye konuştu.  

"BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR"

Organ nakli ruhsatı ile ilgili bir açıklama yapan Rektör Çufalı; “Üniversitemiz şehrimizde ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde nitelikli sağlık hizmeti sunma gayretini sürdürmektedir. Organ nakli, göreve geldiğim günden itibarenbaşlatmak istediğimiz hizmetlerimizden birisiydi. Bu hizmetlerin başlaması için personellerimizin eğitimlerini tamamladık.Gerekli altyapı ve hazırlıkların tamamlanmasının ardından Sağlık Bakanlığı yetkililerince yapılan incelemeler sonrasında Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezimiz karaciğer ve böbrek nakli yapabilme yetkisini elde etmiştir. Batı Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez uygulanacak olan karaciğer ve böbrek naklinin başlamasıyla bölgemizde önemli bir sağlık hizmetinin daha sunulmaya başlamasının haklı gururunu yaşıyoruz. Sağlık kampüsümüz gerek bilimsel çalışmaları gerekse ilimiz ve bölge genelindeki vatandaşlara yönelik sağlık hizmetiyle hızla büyümeye devam ediyor. Organ naklinde bu aşamaya gelinmesinde emeği geçen tüm yönetim kadrosundaki ve ekip içerisindeki öğretim üyelerimize ve sağlık personeline teşekkür eder, ulusal ve uluslararası standartlarda sunulan bu sağlık hizmetinin ilimize bölgemize ve tüm insanlığa hayırlı olmasını dilerim ” dedi.

Editör: TE Bilisim