(Özel HABER)

2014 Yılında AB Komisyonlarınca kimyasal maddelerinin satışı ve kullanımına yönelik alınan kararlar, yasa ve yönetmeliklerde yer almasına rağmen Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkilileri 2016 yılından 2020 yılına kadar yaptığı kimyasal ihalelerin şartnamesine bu hükümleri koymayarak hem kurumu zarara uğrattı, hem de maden işçisinin zehirlenmesine göz yumdu.

Madencileri meslek hastalığına sürüklüyorlar

Reçinesinde AB standartların sınır değerlerinin çok üzerinde bulunan kanserojen madde bulunan “Fenol Köpük” kimyasal ihalesinin şartnamesine bu standartları göz ardı ederek alım yapan TTK yetkililerinin görevi kötüye kullandığı iddia edilirken, hem kurumu zarara uğratan hem de bilimsel verilere göre maden işçisini yavaş yavaş zehirleyerek meslek hastalığına sürükleyenler hakkında yasal işlem yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.

Kimyasal alım ihaleleri mercek altına alınacak mı?

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nun mekanize sistemle kömür üretimini artırmaya yönelik yaptığı çalışmalara gölge düşüren ve Zonguldak maden işçisini kanser, kan kanseri, kolon kanseri ve akciğerlerde çok ciddi tahribatlara neden olan kimyasal ihalelerini mercek altına alarak, sorumlular hakkında soruşturma açması bekleniyor.

Vurgun Belgelerde…

Bilindiği gibi 2014 yılında AB komisyonlarınca alınan kanserojen içeren kimyasallarla ilgili karar Türk yasa ve yönetmeliklerinde yer almış ancak TTK 2016 yılından 2020 yılına sınır değerlerin üzerinde olan Fenol Köpük alımı yapmıştı.

Belgelere yansıyan bilgilere göre; TTK, 2016 yılından 2020 yılına kadar OK Dış Ticaret Madencilik firmasından ısrarla alımını sürdürmüş, Metreküp birim fiyatı olarak 72 Avroya TTK’ya ürünü satarken, 2020 yılında ihaleye başka firmaların girmesi nedeniyle 36 Avro’ya fiyatı düşürerek kurumda yapılan vurgunu ortaya koymuştu.

Diğer taraftan, OK Dış Ticaret Madencilik şirketinin 2019 yılında 72 Avro’ya kimyasal ürünü satarken, 2020 yılında kanserojen madde olmayan kimyasalı 36 Avro’ya nasıl sattığı da merak uyandırdı.

Genel Müdür Eroğlu, hapis cezası almıştı

İşçilerin zehirlenmesine göz yumacak mı?

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında, 7 Ocak 2013'te yerin 630 metre altında ani metan gazı püskürmesi sonucu taşeron firmada çalışan 8 işçi hayatını kaybetmiş, 8 işçi yaralanmıştı.

Kazanın meydana geldiği dönemde TTK Kozlu Müessese Müdürü olan, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu Zonguldak 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada 3 yıl 4 ay hapis cezası almıştı.

Savcı ise Kazım Eroğlu ile Nurettin Yılmaz'ın 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etmişti.

Editör: TE Bilisim