Çatalağzı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kalkınma hamlesini başlattı.

Çatalağzı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ayşe Aktürk kooperatifin kurulma amacının anlattığı toplantıda kestane üretiminde yaygın olan bölgede Kestane şekeri üretiminin yapılması için hamle başlatacaklarını belirtti.

Kadınların üretimdeki yerinin hedef alındığı Kooperatifte seracılığın teşvik edilmesi ile birlikte bölge doğasında kendiliğinden yetişen ve önemli gelir gruplarından olan defne yaprağı işleyiciliğinin özendirilmesi ve kestane üretiminde fabrikalaşarak kestane şekeri yapımı ile bölgenin ve Zonguldaklı kadınların ekonomiye katkı sunması hedefleniyor.

Çatalağzı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aktürk, "Çatalağzı Tarımsal Kalkınma kooperatifi nin neden kurulduğu , kısa ve orta vadede neleri hedeflediği olacaktır."

Bildiğiniz üzere bölgemizde Defne yaprağı ve kestane üretimi yaygın ama bireysel bir şekilde yapilmaktadir.
Asıl üretimi yapan bölge halkımız maddi olarak kazanması gerektiğinden çok az miktarlara emek harcamaktadır.

Üretimi yapılan defne yaprağından yağ,sabun,şampuan,parfüm,kolonya,kurutulmuş yemeklik yaprak,ilaç yan ürünü,kozmetik ürünleri yapıldığını biliyoruz. Bu ürünlerin bazılarını neden beldemizde yapmıyoruz sorusunu kendimize soruyoruz.
Kestanenin yoğun olduğu kestane ve kestane balı uretimide bölgemizde yeterince yapilmaktadir. Yine defne de olduğu gibi üreticimiz hakettiği kazancı saglayamamaktadir.
Bunun ana sebebi ürünü markalaştıramamıs olmaktır. Paketleyememek ve pazar oluşturamamakta diğer sebebidir.
Çatalağzı Tarımsal Kalkınma kooperatifi ni kurma sebebimize gelecek olursak ; Bolgemizde üretilebilecek orman ve tarım ürünlerini tek noktada toplamak ve üretimi yapacak olan siz değerli kooperatif üyelerimize daha fazla kazanç saglatabilmektir.
Defnemize kestanemize dağ cilegimize kuşburnumuza ve uretecegimiz tüm ürünlere marka ve pazar kazandirmaktir.

Çok kaliteli olan kestanemizi kilosunu 10 liraya satmak yerine , beldemizde kestane şekeri tesisini kurup paketleyip markamızı oluşturup 4 katı kazanç ile marketlerde yerini almasını sağlayabiliriz.kooperatif üyesi ureticimize kazandıracağı katkı yanında istihdam olarakta çok faydalı olacak önemli bir adım olacaktır
Yine kestane balımız tarım bakanlığından onaylı kooperatif markamız ile hakettiği değeri bulacaktır.

Ormanlarimizda ve bahcelerimizde yetisen kuşburnu,elma,dağ çileği,kızılcık ,mandalina kivi gibi birçok ürünü marmelat ve reçel yapabilecek kapasiteye sahip oldugumuzu bilmenizi istiyorum.

Girişimci ve çalışmayı seven kadınlarımız kendi gelirlerini kooperatifimiz sayesinde kazanabilecekler ve hanelerine ekonomik destek olabileceklerdir.

Değerli kooperatif üyelerimiz özellikle boş arazilerinizi seracılık yaparak değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz.ureteceginiz ürünler başta belde halkımız olmak uzere tukeciye daha ucuza ve daha taze ulasacagindan belde kalkınması açısından önem arz etmektedir.

Herturlu tarimsal ve orman ürünleri üretiminde devletin veya diğer kuruluşların hibe destek programları ile ilgilide kooperatif olarak çalışmalar yapıyoruz.

Defne üretimi,kestane,kestane balı , ıhlamur ,dağ çileği, kızılcık, seracılık aklınıza gelebilecek tüm tarım ve ,orman ürünü konularında kooperatifimize gelebilir bilgi alabilirsiniz.

Çatalağzı Tarımsal kalkınma kooperatifimiz Üretim, tesisleşme,paketleme ve markalaşma adımlarını üye ortaklarımız ile birlikte başaracaktır. Bu çalışmaya ortak olmak isteyen tüm vatandaşlarımızı Çatalağzı tarımsal kalkınma kooperatifi ne ortak olmaya davet ediyoruz’ dedi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim