Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde bulunan OYAK grubuna ait OYKA Kağıt Fabrikasının bulunduğu alana iddiaya göre Enerji Biokütle Santrali yapılacağı söz konusu olurken yapılacak olan santralde yılda 85 bin ton ithal kömürle birlikte 390 ton talaş yanacağı belirtiliyor.
OYKA Enerji Biokütle Santralinin projesi Çaycuma ilçesi Perşembe yolu üzeri İstasyon Mahallesi Cengiz Topel Caddesi, No:16 adresinde yapılması planlanıyor. 3 Temmuz 2009 tarihinde 27277 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve yürürlüğe giren “Sanayi kaynaklı hava kirliliğinin kontrolü yönetmeliği”nde belirtilen “Tesis etki alanı emisyonları merkezinden itibaren bu yönetmelikte Ek-4’de verilen esaslara göre tespit edilmiş baca yüksekliklerinin 50 katı yarıçapa sahip alan tesis alanıdır” maddesi doğrultusunda 50 metre yükseklikte yapılması tasarlanan kazan bacalarının etki mesafesi olarak 2,5 km yarıçapında bir alanda modelleme ve değerlendirme çalışmaları yapıldı. Söz konusu alanın proje alanına en yakında yer alan yerleşim yeri olduğu kapsandı.
Yapılacak olan “Buhar Üretim Tesisi” 11 bin 195.5 metrekare alanda gerçekleştirilecek ve üretilecek olan buhar kağıt fabrikasında odun pişirme ve kağıt kurutma süreçlerinde kullanılacak. Kullanılacak olan yakıtın ise ithal kömüre dayalı olması ve üst seviyesi 5 bin 862 kilo kalori, alt seviyesi de 6 bin 170 kilo kalori olarak tanımlanmış ve ithal edilecek olan kömürün depolanması içinde stok sahası yapılacak ve aynı zamanda yılda 82 bin 800 ton kömür ithal edilecek. 
Öte yandan santrale gelecek olan ithal kömürün Güney Afrika, Rusya ve Ukrayna’dan getirilip, izinler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurular yapılacak. Santralin ise ne zaman inşaa edileceği de bilinmiyor.


Editör: TE Bilisim