Zonguldak'ta, 21 Haziran 2011 tarihinde kentin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünde taşkömürünü bulan Uzun Mehmet'i anma günü nedeniyle tören düzenlendi. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan adına gönderilen telgrafta, Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde yaşayan ve 1829'da taşkömürünü bulan Uzun Mehmet'in adının 'Uzun Hasan' olarak yazılması dikkat çekmişti.

(CNNTÜRK Haber-22 Haziran 2011)

Yine 13 Ocak 2022 tarihinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Zonguldak'ta yaptığı bir dizi ziyaret sırasında yaptığı konuşmanın bir bölümünde Uzun Mehmet yerine ‘Uzun Hasan’ dedi. Uyarı üzerine ‘Uzun Mehmet’ olarak düzeltti.

Liderler tarafından Uzun Mehmet yerine kullandıkları Uzun Hasan ismi akıllara “kim bu Uzun Hasan?” sorusunu getirdi…

UZUN HASAN KİMDİR?

Uzun Hasan, 1423 - 1478 yılları arasında yaşamış, Akkoyunlu hükümdarı olup, bugünkü İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye'nin bir bölümünü kapsayan bir coğrafyada 1453-1478 yılları arasında hüküm sürmüştür.

Timur'un Diyarbakır, Mardin, Sivas, Şanlıurfa ve Erzincan'a yönetici olarak atadığı Kara Yülük Osman Bey'in torunu olup Karakoyunluların hükümdarı Cihan Şahı yenmiş (1467). Trabzon İmparatoru IV. İoannis'in kızı Despina Hatun (Theodora Megali Komnini) ile evlenerek bu devleti himayesi altına almaya çalışmıştır. 1453 yılında Diyarbakır’da devletin başına geçmiş, Karakoyunlular ve Timur’un torununu yenerek devletinin sınırları güneye doğru genişletmiş, 1466 yılında Tebriz’i başkent yapmıştır…

KAYNAK: Yüksel Yıldırım-13 Ocak 2022

Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilisim