Haber: Selçuk KOÇAKLI (ÖZEL)

Zonguldak Belediyesi tarafından Uğur Mumcu kavşağına yapılan ve Zonguldak’ın harflerinden oluşan ayrıca sembolik terimlerle yapılan heykel hakkında Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Darende konuyla ilgili özel açıklamalar yaptı.

Ankara’da bir heykeltraş ustası tarafından yapılan heykel geçtiğimiz gün Uğur Mumcu kavşağına konuldu. Heykelin alana konulmasında sonra sosyal medya ve Zonguldak genelinde bu heykel hakkında olumlu ve olumsuz tepkiler üzerine Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Darende, Gazeteci Selçuk Koçaklı’ya konuyla alakalı özel açıklamalarda bulundu.

Başkan Yardımcısı Darende; “Bizim insanlarımız biraz sabırsız tabi. Biran evvel orta da bir şey çıkmadan hemen eleştirilere başlıyor. Bu rahatsızlık mı, hastalık mı bilemiyorum. Biz olaya bütünsel bakıyoruz, projeye bütünsel olarak bakıyoruz.  Turizm bütünlüğünde ve bittiğinde hiç kimsenin eleştireceğini zannetmiyorum.  Biz bu kaideyi dikerken, üzerinde çok düşündük ve tartıştık, hatta bir yıl önce sosyal medya hesabından da vatandaşların görüşünü alıyım ve genel düşünce nedir diye paylaştım.  Ama baktım kaide ile ilgili kaidenin çok dışında bir olay ve insanlar çok yorumda bulununca ondan sonra da vaz geçtik. Çünkü insanlar işin ciddiyetini benimsemiyor, farklı yerlere çekiyor bunları. Kaide de 9 tane Zonguldak şehrinin simgesi, 9 tane harf var. Bunun her bir harfi bir birinden bağımsız ama üst üste montajı yapılmış kömür tabakası şeklinde, her tabakası çok büyük boyutlarda, yakından çok büyük görülüyor ama ölçek bakımından bakıldığında alan geniş olduğu için küçük kalıyor. 

Bize dediler ki buraya niye masraflar yapıyorsun, barış heykelini buraya taşısaydınız ya da eski heykeli buraya koysaydınız gibi sorular geldi.  Heykel çok küçük kaldığı için, Ancak biz bunları insanlara anlatamıyoruz, ölçek boyutu çok büyüdüğü için, kaidenin de boyutu da bu ölçeğe paralel olarak büyümesi gerekir. Onun için biz bu ölçeğe proje üzerinden değerlendirdik, kaideyi de ona göre ölçek boyutuna göre boyutlandırdık. Biz bunu Ankara’da heykel tıraş, bu işi okuluna gitmiş heykel tıraş teknik elemanlar yaptı.  Her kömür tabakası üzerinde Zonguldak’ın harfleri var, Zonguldak’ın harflerinin üzerinde de yıllardır Zonguldak’ın içerisinde yer alan sembolleşmiş, Zonguldak’ı temsil eden ve anlatan semboller yer alıyor.  Z harfinin üzerinde madenci heykeli var. O harfine kalp koyduk , bunun simgesini de Zonguldak’a aşık ve sevdiğimiz bir sembol. Diğer sembollerde eski zamanlarda kömürü çeken buharlı lokomotif var. Uzun Mehmet anıtı var. Ağaç var, şehrin ormanla bütünleşmiş bir şehir olduğunu ifade ediyor. 5000 yıllık Porsuk ağacı var buna nazaran koyduk.  Bir tane simgenin üzerindeki de denizi simge ediyor. Bu heykel ile ilgili olumlu ve olumsuz tepkiler alıyoruz. Bizim insanımızda bir eleştiri hastalığı olduğundan bu kent gelişemiyor. Kentin önünü açmamız lazım. Kafalarda eski geri kalmışların yırtılması gereklidir. Batı’ya yakın olmasına rağmen en geri kalmış bir kent. Artık kafaların değişmesi lazım. Biz bunu tamamen yaptığımızdan sonra bizim insanımız bunun önünde hatıra fotoğrafı çektirmeye başlayacak. Valilik önüne madenci heykeli yaptık yine olumlu ve olumsuz tepki aldık şimdi orası bir sembol oldu. Bunun etrafına Arnavut olarak doğal parke taşı döşüyoruz. Onların aralarında da yelpaze şeklinde yeşil alan var. Yine Kapuz duraklarında değişime gittik, giriş ve çıkışları tek yaptık. Giriş ana caddeden çıkış ise arka taraftan olacak. Peronları da ona göre öteledik. Çatalağzı ve Kilimli duraklarının şoförleri geldiler. Normalde ilçe durakları terminalde olması gerekirken başkanımız sabır olmasından dolayı şimdilik burada tutuyor ama daha net bir şey belli olmadı. Kozlu eski duraklarının olduğu alana da yeşil alan yapacağız. Herşey bittiğinde burası Avrupalı bir görünüm olacak. İnsanların bundan memnun olacağını eminim. Bittikten sonra yorum yapılırsa daha iyi olur diyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim