Yakın zamanda ihaleye çıkarılması hedeflenen 190 milyon TL’lik alan ile ilgili, ihale rayiç bedeli 35 milyon olarak belirlenirken, 5084 sayılı yasaya tabi olan fakat yıllardır Tuzla tersaneleri gibi 4706 sayılı yasaya geçmeye çalışan tersanecilerin isteği geri çevrilirken, ihale sonrası yeni yatırımcıya 4706 sayılı yasa ile çalışma izni verileceği öğrenildi.

Zonguldak'ın Kdz.Ereğli İlçesinde 1980 yılında kurulan ve 2008 yılında yaşanan global krize kadar 37 gemi inşaa edip, binlerce kişiye ekmek veren ve ülke ekonomisine yaklaşık 1 milyar dolar katkı sağlayan Madenci Gemi Sanayi'nin ihya ettiği tersane alanı'nın ihale yoluyla 3. şahıslara peşkeş çekildiği iddia edildi.

DEVLET 150 MİLYON TL ZARARA UĞRATILACAK

Yakın zamanda ihaleye çıkacak alan için rayiç bedel 35.865.875 TL olarak belirlendi. Fakat aynı alanın rayiç bedeli Madenci Gemi Sanayi’ne ise Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 187.331.296 TL olarak bildirildi. Eğer ihale 35 milyon TL’ye 3. şahsa kalırsa devlet yaklaşık 150 milyon TL zarara uğratılmış olacak.. 

YENİ YATIRIMCI 4706 SAYILI YASADAN FAYDALANACAK

Kdz.Ereğli tersanelerini canlandıracak formül olarak yapılan toplantılarda masaya yatırılan 5084’den 4706 sayılı yasaya geçiş değişikliği, taahhüdünü yerine getiremediği iddia edilen eski tersanecilere hak olarak tanınmayacak fakat ihale sonrası yeni yatırımcı 4706 sayılı yasaya tabi olacak.

TAT METAL AYRINTISI

Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından taşeron işçilerini istihdamdan saymama, %35 olan yatırım taahhüdü rakamlarla gerçekleştiği halde %33,4 olarak gösterme gibi bahaneler göstererek; tarihte bir ilki gerçekleştirerek; mahkemesi devam ederken ihale’ye çıkartılmaya çalışılması ve ayrıca Madenci Gemi Sanayi’nin tahsis süresinin dolmasının hemen ardından yazılı bir dilekçeyle Kdz.Ereğli Kaymakamlığa tahsis için başvurması kafalarda şaibe oluşmasına neden oldu.

KAYMAKAM VE MİLLETVEKİLLERİ DEVREDE

Konuyla ilgili Kdz. Ereğli Kaymakamlığı görevini yürütürken, İzmir Vali Yardımcılığı görevine atanan İsmail Çorumluoğlu’nun ve bölge milletvekillerinin bu alanın TAT Metal’e verilmesi için bürokrasi işlemlerini hızlandırdıkları iddia edilirken, iflastan sonra mağdur olan Madenci Gemi Sanayi çalışanlarının haklarının da bu yöntemle gasp edildiği iddia edildi.

Konuyla ilgili araştırmamız devam ederken, Madenci Gemi Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Madenci'nin yakın zamanda bir basın açıklaması ile konuya açıklık getirmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim