Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 320 Milyon metreküp doğalgaz rezervi ile ilgili açıklamaları sonrasında Zonguldak açıkları mı Sakarya mı tartışmalarının ardından Karadeniz'de yıllardır var olan gazın yerinin tespit edilmiş olabileceğini söyleyen Zonguldaklı Tarihçi Hayati Yılmaz, Acayip gaza geldik' dedi.

Karadeniz açıklarında yıllardır var olan gazın nasıl çıkartılacağının önemli bir nokta olduğuna değinen Yazıcı, 'ACAYİP GAZA GELDİK !Cumhurbaşkanı müjde vereceğini açıkladığından bu yana, bir kaç gündür tüm haber kanallarında Zonguldak açıklarında gaz bulunduğunu,dolayısı ile bu müjdenin böyle bir müjde olabileceği konuşulmuştu.
Tüm tartışmalar bu yöndeydi. "Ereğli`nin 150 Km açığında,Oruç Reis Zonguldak açıklarında,Fatih Sondaj Gemisi Zonguldak`a geldi" gibi haberlerden sonra acayip gaza gelmiştik zaten.
Son bir kac gün Ulusal Kanallarda haberler geçti. Doğal olarak Zonguldak Yerel Gazeteler de bu doğrultuda müjde veriyordu.

Biz Zonguldaklılar çabuk gaza geldiğimiz için büyük umut yeşerdi yine içimizde...Umut Zonguldak`ın ekmeğidir ye babam ye.

Oysa,durum aslında görüldüğü gibi değildi.
Kimseyi kırmadan bu konu nasıl yazılır bilmem ama; gerçeği söylemek gerekirse, Karadeniz`de bulunan bu gazın varlığı yıllar önce tespit edilmiş, bu konuda araştırmalar yapılmış,öneriler getirilmişti.
Bugün Koskoca Karadeniz`in sanki bir noktasında gaz varmış gibi ölçümler verilerek "şurada bulundu" şeklinde ki açıklamalarda gerçeği yansıtmıyor.
Belki sondaj noktası orası olabilir fakat Karadeniz`in alt kısmının büyük bir bölümü bu gazla doluydu.
Yani Trabzon açığında da ,Bulgaristan açığında da ,Rusya, Zonguldak açığında da gaz mevcut.Önemli olan bu gazın nasıl çıkaracağıdır zaten.
Üniversitelerimizin araştırma notlarında gazın Zonguldak`tan Sinop`a kadar çıkarılmasının daha uygun olacağı söyleniyor.Bunun nedeni Özelikle Zonguldak`ın kıyılarının derinliği idi.Zira gaz, 200 metre aşağıda bulunuyor.Fakat bu Zonguldak`ta 150 metre derinliğinde...Oysa bugün sondaj yapılan yer aslında derinliğe bakılmaksızın uluslararası deniz sınırlarımızın tam noktasına denk geliyor.Rusya`nın gözüne sokar gibi,Rusya`ya bir mesaj.Üzüm yemek değil ,bağcı dövmek.
Bir başka dikkate alınması gereken de şu; bu gaz çıkarılma olayı Karadeniz`den çok, Akdeniz Politikası ile ilgili.Bana kalırsa, aynı Kanal Istanbul,Ayasofya örneğinde olduğu gibi dış politikada ,Ruslarla Dans...
Neyse dış politikaya girmeden ;
Aslında; 30 yıldır Filyos Projesi ile umutlanan Zonguldak için bu gazın bir 30 yıl daha Zonguldak için yeni umut kapısı olacağını tahmin ediyordum ama Sakarya`ya kaydı bu umut.Bunu Sakaryalılar düşünsün.

Hiç bu umuda da girmeden, olayın bir başka boyutundan yaklaşmak gerekirse;
Zonguldak politikasının ülke genelinde herhangi bir cürmü olmadığını da gördük.Bizim vekiller Zonguldak içinde aslan kral, Türkiye genelinde yok hükmünde.Sakarya Milletvekilleri bastırır,Kastamonu deper, Sakarya çakar..Zonguldak Havalarda uçar.Hatta bir vekilimizin soyadı ile birlikte anılırsa Hamdi Uçar...
Bu müjdenin Doğal Gaz olduğunu ve Zonguldak açıklarında bulunduğunu ilk kamuoyuna paylaşan CHP milletvekili Deniz Yavuzyılmaz...İlginçtir ki, Zonguldak AKP Milletvekilleri bu konuda ağzını bile açmadı.
Herhalde baştan beri bu gazın Sakarya`ya bağlantısı olacağını bilmelerinden kaynaklanıyor.
Biz bunlara bakmıyoruz. Baktığımız nokta şu.Denizin var sahilin yok, Limanın var yolun yok,madenin var kömürün yok,fabrikan var işsizin çok.
Bizim bugünden sonra tek sloganımız budur;
Kömüründen ne hayır gördük ki ,gazından görelim.

Bu konunun hikayesi ise şudur;
Beş parmak hikayesini bilirsiniz.
Ortaya bir gaz konmuş.
(Ha Kaz ,ha Gaz)
Zonguldak’ta bulunmuş.Sakarya bu gazı çıkarmış,Kastamonulular çalışmış.Bu beş kardeş uyumuş ...Gece dördü kalkıp gazı yemişler,doymuşlar büyümüşler,Ama Zonguldak`a haber vermediği için o da uyuyakalmış,bu yüzden Zonguldak`ta küçük kalmış.

O değilde, son bir kaç gündür acayip gaza geldik.Sen gel bizim içimizden bu gazı çıkar şimdi'

Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilisim