Zonguldak Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun yaptığı açıklamada, 'Bilindiği gibi ekmek gramaj ve fiyatlarının tespit edilmesi yetkisi yasa ile Esnaf ve Sanatkârlar  Odaları  Birliklerine verilmiş durumdadır.

Birlik Başkanlığımız bu yetkiye istinaden, Zonguldak TSO Başkanlığı’nın da görüşünü alarak,

Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf  Odası  Başkanlığı’nın ekmek gramaj ve fiyatlarının yeniden belirlenmesine yönelik talebini değerlendirmiş ve 220. Gram ekmeğin satış fiyatı 2 TL olarak belirlenmiştir.

Yine ilgili yasanın verdiği yetkiye dayanarak İl Makamı’nca karara itiraz edilmiş ve İl İtiraz Komisyonu'na gönderilmiştir.

Yerel basınımızda da konuyla ilgili haber ve yorumlarla değerlendirmeler yapılmıştır.

Bu aşamada ekmek gramaj ve fiyatının yeniden tespitine ilişkin gerekçeleri açıklama gereği duyulmuştur.

Ekmek gramaj ve fiyatını etkileyen maliyet artışları başlıca 3 grupta toplanmaktadır.

1- Hammadde giderleri (Un, maya, tuz.)

 2- İşletme giderleri

3- Personel giderleri

Birliğimizce kabul edilip onaylanan son ekmek kararında maliyet unsurları titizlikle incelenmiş ve maliyet tablosuna göre oluşturulmuştur. Özellikle ekmek üretim maliyeni doğrudan etkileyen

un ve maya fiyatlarındaki artışlar, maliyetlere olduğundan daha düşük seviyede yansıtılmıştır.

Günümüz koşullarında son ekmek zammından itibaren un fiyatlarında yüzde 50

maya fiyatlarında yüzde 50, asgari ücrette yüzde 21,56 civarında artış kaydedilmesine rağmen, bu oranlardan daha düşük seviyede fiyat artışı değerlendirilmiştir.

Bu  arada, ekmek üretim maliyetlerini  etkileyen işletme giderlerini oluşturan elektrik, su, yakıt, doğalgaz, kira ve benzeri etkenlerde önemli artışlar meydana gelmiş, yine personel giderlerinde de maaş, ücret ve özlük haklarındaki artışlar ekmek üretim maliyetini ciddi ölçüde etkilemiştir.

İlimiz Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası’nın ekmek gramaj ve fiyatının yeniden tespitine ilişkin talebi hakkında karar verilmeden önce, maliyet unsurlarına ek olarak İstanbul dahil çevre ve bölge illerimizi kapsayan kıyaslamalı fiyat araştırmaları yapılmıştır.

Buna göre:

İstanbul’da 220 gram ekmek  2,00 TL

Düzce’de  230 gram ekmek    2,00 TL

Rize’de 290 gram ekmek       2,50 T L  

Trabzon‘da 230 gram ekmek  2,00 TL

 Olduğu belirlenmiştir.

Görüldüğü gibi gerek maliyet artışlarının ekmek üretimine yansıması, gerek kıyaslamalı fiyat araştırmaları sonucunda ilimizde belirlenen ekmek gramaj ve fiyatları ile araştırma yapılan diğer illerimizdeki ekmek gramaj ve fiyatlarının yaklaşık ayni seviyede olduğu anlaşılmaktadır.

Özetle, Birliğimizce son ekmek gramaj ve fiyatının tespitinde halkımızın en temel ihtiyaç maddesi olan ekmek konusundaki hassasiyeti ile fırıncı esnafımızın maliyet artışlarından kaynaklanan ticari kaygıları birlikte gözetilerek hakkaniyet ölçüleri içinde dengeli, sürdürülebilir

bir karar verilmiştir.

Sayın İl Makamı’nın, halkımızın ve değerli basınımızın ekmek konusundaki hassasiyetini

 biliyor ve takdirle karşılıyoruz.

Ancak, son ekmek kararının gerekçelerinin bilinmesi adına konuyu kamuoyunun ve basınımızın bilgisine sunuyoruz.'

Editör: TE Bilisim