İYİ Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, elektrik kesintileri nedeniyle Zonguldaklıları mağdur eden EnerjiSA’ya hem sordu, hem de öneride bulundu.
Elektrik kesinlerinedeniyle vatandaşın canından bezdiğini belirten Erkmen, yetkililerin EnerjiSA’ya para cezası keseceğini ancak vatandaşın sorununu çözmediği söyledi.
Erkmen yaptığı açıklamada; 

Ocak ayı ortasında yaşadığımız olumsuz hava şartları nedeniyle Zonguldak İli genelinde yaşanan ve neredeyse 1 hafta elektriksiz kalan pek çok yerleşim yeri, geçtiğimiz hafta tekrar uzun süreli elektriksiz kalmıştır. Bu konu vatandaşımızı canından bezdirmiş, elektrik olmaması sonrası vatandaş başta ısınma, susuz kalma vs. gibi olumsuzlukları yaşamıştır. (Sahada olumsuzlukların giderilmesi için kötü hava şartlarında çalışan, emek veren tüm görevlilere ise teşekkür ediyoruz .) Bu sıkıntıların bir daha yaşanmaması için sorunu ilettiğimizde ise firmaya gerekli para ceza verileceği sorumlu yöneticilerle ifade edilmiş ise de bu vatandaşı çektiği sıkıntılardan kurtaracak bir çözüm değildir.
Bu açıdan:
·         İnsanlar özelleştirmeden memnun olmayıp, özelleştirme öncesi, devlet kurumu olan KEDAS’ ı mumla aramaktadır. Kedaş ‘ın Genel Müdürlüğü Zonguldak’ta idi ve daha ağır koşullarda bu kadar mağduriyet yaşatmamıştı.
·         Şu anda Zonguldak’a hizmet veren Enerjisa bu işi yapamamıştır.
·         Özelleştirme sonrası Enerjisa tarafından Zonguldak sınırları dâhilinde yapılan yatırımların toplam tutarı ne kadardır?  Yatırımların ne kadarı şirketin kendi özel kaynağından, ne kadarı Enerji Bakanlığı bütçesinden aktarılan (Kamu Kaynağı) kaynaktan karşılanmıştır. Bunun kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz.
·         Son beş yılda yapılan yeni yatırımlardan, son yaşanan olumsuzluklardan etkilenme var mıdır? (Direk, elektrik hattı gibi) Varsa bu konuda Bakanlıkça veya EPDK’ ca yatırımları projeye uygun yapmayan veya denetlemeyen sorumlular hakkında açılan soruşturma var mıdır? Açıklanmasını bekliyoruz.
·         Yapılan yatırımlarda proje hatası var mıdır? Bu konu yaşanan olumsuzlukları gördükten sonra denetlenmiş midir? Açıklanmalıdır.
·         EPDK tarafından Zonguldak’ta bugüne kadar yaşanan olumsuzluklardan dolayı firmaya kesilen ceza toplamı ne kadardır? Açıklama bekliyoruz.
·         Hukuki yönden, özelleştirme sonucu bölgemizde hizmet veren firmanın sözleşmesinin iptali için gerekli hukuki araştırma tarafımızdan yapılmakta olup, vatandaşımızın haklarının savunucu olacağız.
Bu çerçevede;
·         Acilen Zonguldak İlimiz de gerekli yatırımlar için Bakanlık (Kamu) bütçesinden aktarılacak ödenek ve firmanın kendi bütçesinden ayıracağı yatırım ödenekleri halkımıza açıklanmalıdır.
·         Yatırımlar acilen başlamalı ve kamuca iyi denetlenmelidir.
·         Firmaya kesilen parasal ceza miktarı, Bakanlık ve firmanın belirlediği yatırım ödeneğine eklenmeli, parasal ceza Zonguldak’taki yeni yatırımlar için ilave kaynak olarak kullanılmalıdır.
·         Firma ile tüketici arasında sözleşme imzalanıp hizmet verilmektedir. Nasıl vatandaş fatura ödemesini geciktirdiğinde firma gecikme ücreti alıyorsa, aynı şekilde o ay içinde kesinti yaşatıp elektrik veremediği saatler içinde, Kamuca belirlenecek saat birim ücreti üzerinden ceza kesilip vatandaşın faturasından bu miktar düşülmelidir. (Örnek: Bir saat kesinti olursa misal 1 TL ceza dersek, 20 saat elektrik vermezse faturadan 20 TL düşülmesi gibi)
·         Firmanın kesintiyi belli bir sürede giderme sorumluluğu vardır, bunu yerine getirmeyen firmaya bu güne kadar ne gibi müeyyide uygulanmıştır.
 
Bu sorularımızı Zonguldak Halkı adına soruyor gerek Enerji Bakanlığımızdan, gerek EPDK ‘dan, gerekse de yerel Enerjisa yetkilerinden kamuoyuna açıklamalarını bekliyoruz. Amacımız yaşananlardan dersler çıkartılıp vatandaşın bir daha bu şekilde mağduriyet yaşamamasını sağlayıcı önlemlerin alınması varsa hataların düzeltilmesi ve de sorumlular hakkında gerekli cezai işlemin yapılmasıdır.

 

Editör: TE Bilisim