Tüm dikkatler corona virüsüne çevrilmişken, EREN Enerji yetkililerinin akıllara zarar kurnazlığı pes dedirtti.

Bürokrasiye ve siyasetçiye yaptığı bağışlar nedeniyle hava kalitesini pervasızca bozan EREN Enerji, liman inşaatından çıkan tonlarca hafriyatı çaktırmadan, büyük bir ustalıkla Karadeniz'in derin sularına bırakarak ciddi bir maliyetten kurtularak kar ediyor.

Denizcilik dilinde 'Yakın kıyılara ya da limanın uzaklarında demirlemiş gemilere yük götürüp getiren, güvertesiz, büyük tekne olarak' geçen Mavna ile EREN Limanı'na istif edilen tonlarca hafriyat Karadeniz'in açık sularına bırakılıyor.

Katliam nasıl yapılıyor?

Eren Enerji Liman inşaatı sırasında çıkan hafriyatı, limanın en uç kısmında bulanan dağın eteklerine sallama yöntemi ile stok edildi.

Tonlarca hafriyatın kamyonlar aracılığı ile başka bir alana getirilmesi çok ciddi maliyetleri buluyordu. Eren Enerji yetkilileri daha fazla kar etmek amacıyla dağın eteklerine attığı bu malzemeyi yaklaşık 4 aydır, kamyonlara yükleyerek, limanın ucunda istif ediliyor.

Dağın eteğinden alınan malzeme önce kamyonlara yükleniyor. Ardından Liman içinde bulunan kantara giriyor, tekrar geriye dönüyor Mavna Gemisi rıhtımına istif ediliyor.

3 Gün boyunca tonlarca hafriyatın biriktirilmesinin ardından Mavra Gemisi rıhtıma yaklaşıyor. Burada yaklaşık 3 saat boyunca iş makineleri tarafından dolduruluyor.

Tonlarca hafriyat dolu Mavra Gemisi, EREN Liman'ından yükle açığa çıkıyor. Sürekli daire çizerek açık sularda yaklaşık 2.5 saatte hafriyatı usul usul Karadeniz sularına bırakıyor. Ve tekrar Eren Enerji Limanı'na giriyor, tekrar tonlarca hafriyat yükleniyor.

Peki yetkililer ne yapacak?

Çevre katliamına neden olan EREN Enerji'nin liman içindeki kantar fişleri ile Karadeniz'e ne kadar hafriyat dökerek zarar verdiğinin tespit edileceği iddia edilirken Bürokrasiden gelen yardım taleplerini karşılayan, Politikacılara da seçim sponsorluğu yapan EREN Enerji'ye nasıl bir yaptırım uygulanacağı merak ediliyor.

Gerçek zarar ortaya çıkarılacak mı?

Siyaset ve bürokrasi üzerinde oldukça imtiyazlı olan EREN Enerji Termik Santrali yetkililerinin, milyonlarca lira kar etmek amacıyla denize hafriyat dökerek yol açtıkları çevre katliamının gerçek boyutlarının ortaya çıkarılıp-çıkarılmayacağı da merak ediliyor.

Editör: TE Bilisim