Bartın Akpınar köyünde yıllar önce görev yapan ve başka bir ile atandığı halde köyle ilişkisini kesmeyen Öğretmen Ferda Balkaya Çetin, boşaltılan okulunu düzenlediği bir kampanya ile sanatevi haline dönüştürdü. Birçok kurum ve kuruluşun katıldığı imeceye Zonguldak’tan ZOKEV ve Maden Mühendisleri Odası da destek verdi.  

Bartın’a bağlı Akpınar Köyü Hacılar Mahallesi’nde yıllar önce görev yapan ve başka bir ile atandığı halde köyle ilişkisini kesemeyen Öğretmen Ferda Balkaya Çetin, boşaltılan köy okulunu sanatevi yapmak için harekete geçti. İlk görev yaptığı köye sık sık gelen hatta çoğu yaz tatillerini de burada geçiren Çetin, başta köylüler olmak üzere birçok kişi ve kurumu harekete geçirdi. Zonguldak’tan, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesinin de destekleriyle kurulan kütüphane ve sanatevi, 4 Eylül Pazar günü geniş katlım ve bayramı aratmayan bir coşkuyla açıldı.  

ŞENLİK HAVASINDA TÖREN YAPILDI 

Açılışa Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Zonguldak Temsilcisi Bülent Özgümüş, ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun, Kırıkkale Sonsöz Gazetesi Yazarı ve Şair Hikmet Sönmez, dershanenin iç mekânlarının çizimini yapan güzel sanatlar öğrencileri Ozan ve Can Akar, projeye destek veren diğer kişiler ve köy halkı katıldı. Zonguldak’tan gelen Arzu Genç ve Şaduman Akar’ın yaptığı palyaço gösterisi çocuklar tarafından ilgiyle izlenirken ortaya şenlik havasında görüntüler çıktı.  

ÇETİN: “BURAYI KOCAMAN YÜREĞİ OLAN MİNİK ELLERLE BİRLİKTE YAPTIK” 

Açılışta ilk konuşmayı yapan Emekli Öğretmen Ferda Balkaya Çetin, “Burada geçirdiğim iki yıl çok uzun bir süre değil. Ama köyün bende bıraktığı etki çok fazla. Biz burayı çocukların minik elleri, büyük yüreği ile hep birlikte yaptık. Buraya her gelişimde kırık camların dibinde onlarla birlikte oturup kitap okuduk. Sanat evinden daha öte bir yer olan burada tüm köy halkının ve çocuklarının emeği var.  Öğretmenlik yaptığım Hacılar İlkokulunun taşımalı eğitime geçiş sonrasında atıl durumda kalıp yıkılmaya başladığını görünce kayıtsız kalamadım. Bir şeyler yapmak ihtiyacı duyarak aklımdaki kütüphane ve sanatevi düşüncesini köy halkı ile paylaştım. Onların da okulun virane haline gelmesine üzüldüklerini ve benim onlara sunduğum yol haritasını onayladıklarını görünce hep birlikte işe koyulduk.  Okulun çatısından, boyasına kadar her yerinde köy halkı ile birlikte imece usulü ile okulu bu hale getirdik. Burada yaşayan insanların dayanışma ruhuyla gerçekleştirdiği imecelerle daha güzel işler başaracağız.  Yardımlaşmanın içinde olan bütün köy halkına ve bizi destekleyen katılımcılara, Bartın Belediye Başkanımıza teşekkür ederim.” dedi.  

AKIN: “KÜTÜPHANE VE SANATEVİNE KATKILARIMIZ DEVAM EDECEK” 

Daha sonra aşırı yağıştan etkilenen yerleşim yerlerindeki çalışmalarını bitirip açılışa katıldığını ifade eden Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın kürsüye çıktı. Akın, “Akpınar köyümüzün Hacılar mahallemizde atıl durumda bulunan ilköğretim okulumuzun kütüphane ve sanatevi haline dönüştürülmesinden memnuniyet duyuyorum. Çabalarından dolayı Ferda Öğretmenimi ve katkıda bulunan vatandaşlarımı kutluyorum. Okul bahçesine salıncak ve tahterevalli yaptırdık ama bunları yeterli görmüyorum. Okulun arka bahçesine kondisyon ve park spor aletleri koymayı düşünüyorum” dedi. 

ONUR: “YIKILAN OKULUMUZUN KÜTÜPHANE OLMASINDAN ÇOK MUTLUYUZ” 

Kırkkale Sonsöz gazetesi yazarlarından şair Hikmet Sönmez’in yaptığı kısa konuşmadan sonra okuduğu şiir ilgiyle dinlendi. Birlikte çalıştıkları arkadaşlarını temsilen konuşan ilkokul öğrencisi İcal, Funda Öğretmeninin kendilerini yalnız bırakmadığı ve onlarla sürekli ilgilendiğini, yıkılan okullarını kütüphane haline getirdiği için mutlu olduklarını söyledi.  Daha sonra tekerlekli sandalyesiyle köy halkını temsilen Havva adında yaşlı bir teyze konuşma yapmak için davet edildi. Havva teyze Ferda öğretmeni kendilerinin bir evladı olarak gördüklerini, bağırlarına basıp ona güvendiklerini, açılıştaki kalabalıktan dolayı çok duygulandığını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.    

METE ARİF TOKMAK İLE OZAN - CAN AKAR’IN ÇİZİMLERİ İLGİYLE KARŞILANDI 

Konuşmalardan sonra Zonguldaklı sanatçı Mete Arif Tokmak’ın okulun dış yüzeyine akrilik boya ile yaptığı çizimler konuklar tarafından hayranlıkla izlendi. Çimenlerin üzerine yatarak Cervantes’in Don Kişot’unu okuyan bir çocukla, genç yaşta kaybettiğimiz müzisyen sanatçımız Bartınlı Barış Akarsu ve Türk edebiyatının doruklarından birini temsil eden Rıfat Ilgaz’ın tasvir edildiği resimler büyük beğeni aldı. Bartın Belediyesi Başkanı Cemal Akın ve diğer konuklar köylülerle birlikte çizimlerin altında hatıra fotoğrafı çektirdi. Hep birlikte yapılan açılış sonrasında köy halkı,  dışarıdan gelen konuklara yemek ikramında da bulundu. 

FERDA BALKAYA ÇETİN KÜTÜPHANE VE SANAT EVİ SERÜVENİ 

1980 yılıydı. Lojmanı olan iki derslikli Hacıköy İlköğretim Okulu’na Ferda Balkaya adında yeni mezun idealist bir öğretmen atanır.  Tüm olumsuzluklara rağmen öğretmen arkadaşlarıyla birlikte ideallerinin peşine düşer. Kısa sürede öğrencilerin öğretmen ablası, köylülerin dara düştüklerinde başvurdukları bir bilen haline gelir. O zamanlar Hacıköy, Zonguldak’a bağlı, Bartın’a 9 km uzaklıkta şirin bir köydür.  Köy okulları kaldırılıp taşımalı eğitime geçilince diğer köylerde olduğu gibi burada da sosyal alanda derin bir boşluk oluşur. Ferda Öğretmenin tayini memleketi Kırıkkale’ye çıkar. İlk öğretmenlik yaptığı köy ve eski öğrencileriyle bağını koparmayan Çetin, yıllar geçtikçe terk edilen okulunun doğa koşullarına dayanamayıp virane haline dönüştüğünü görmekten büyük üzüntü duyar. Okulun önce camları kırılır, sonra sıvaları dökülür. Çatılar rüzgâra dayamayınca kiremitleri yerlere savrulur.  Ferda Öğretmen Kırıkkale’den gelip eski okulunda yaz kursu vermeye başlar.  Çocuklarla birlikte okulun duvarlarını boyayıp resim sergisi açar.  Zekâ oyunları oynayıp, kitap okuma etkinleri düzenler.  Sonra bu işin böyle sürmeyeceğini düşünerek okulu köy kütüphanesi, kültür ve sanatevi haline dönüştürmeye karar verir. “Köy Okulum Yıkılmasın Kültür ve Sanat Evi Olsun” projesini adım adım gerçekleştirmeye başlar.  30 haneli köyde işbirliği yapabileceği insanlar olması heyecanını daha da artırır. Onlarla projesini paylaşıp olurlarını alır. Daha sonra başka çevrelerle ilişki kurar, projenin gerçekleşme olasılığını görünce, varını yoğunu ortaya döküp okulu tamir ederek eski haline getirir.  Tam bir imece şeklinde gelişen çalışma sonrasında,  4 Eylül 2022 tarihinde projenin açılışı yapılır.  

Editör: TE Bilisim