Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli, 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimlerde Cumhur ittifakının sürmesi konusunda anlaştı.

Önümüzdeki günlerde bir çok il’de ittifakla ilgili nasıl bir yöntem izleneceği konusunda iki lider bir araya gelecek.

Anketler etkiledi

Yerel seçimlerde ittifakın bitmesine karşın, “Cumhur İttifakı”na sahip çıkan Erdoğan ve Bahçeli, yerel seçimlerde de ittifakın formülünü aramak için dün yaklaşık 1 saat görüştü. İki lider bu konuyu ele almak üzere daha önce olduğu gibi yeniden bazı isimleri görevlendirecek. Çalışmaların ardından genel başkanlara rapor sunulacak. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile MHP Genel Başkan yardımcısı Sadir Durmaz görüşmeleri sürdürecek. Edinilen bilgiye göre, yerel seçimde ittifakın yeniden gündeme gelmesinde hem CHP-İYİ Parti arasındaki ittifak sürecinin hem de bazı illerde ittifakın önemine dikkati çeken anketlerin etkili olduğu ileri sürüldü. 

Olumlu noktadayız

AK Parti ve MHP teşkilatlarından parti yönetimlerine de ittifakın kazançlarına dair bilgiler aktarıldığı ifade edildi. Tüm gelişmeler görüşmede ele alınırken Erdoğan’ın, “taban ittifak istiyor” değerlendirmesi yaptığı belirtildi. 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de görüşmeye ilişkin, “Önemli verimli bir görüşme yapıldı. Çalışmalar neticesinde yerel seçimlere dönük ittifak ile ilgili çerçeve ortaya çıkacak. Çalışmaların genel başkanlara sunulması ile iki lider tekrar bir araya gelecek. Detayları paylaşacak durumda değilim belli bir çerçeve var. Belli bir model var. Genel Başkan yardımcılarına talimat verildi. Kendi aralarında konuşacaklar. Daha sonra çalışmalar liderlere sunulduğunda bu çerçeveyi sizinle paylaşacağız. Çok olumlu bir aşamadayız. Daha olumlu bir noktaya gideceğimizi ifade edebilirim. Bugün yeni bir durumdayız. Cumhur ittifakının yerel seçimle ilgili olarak işbirliği arayışı ile ilgili son derece olumlu, memnuniyet verici bir noktadayız” dedi. Bir gazetecinin ittifakın kapsamına ilişkin sorusu üzerine Çelik, “Detayları paylaşabilecek durumda değilim şu anda. Belli bir çerçeve, kuşkusuz belli bir model var. Genel başkan yardımcılarına talimat verildi. Bizden Sayın Özhaseki, karşıdan da değerli bir arkadaşımız bir araya geldiklerinde bunu, detayını kendi aralarında konuşacaklar” yanıtını verdi. 

3 büyükşehir

AK Parti, cumartesi İstanbul’da yapacağı toplantıda İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere devamına karar verilen bazı iller de dahil 40’a yakın il adayını açıklayacak. Bu çerçevede İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Denizli, Gaziantep, Konya, Artvin, Denizli gibi illerin adayları belli olacak. Antalya’da Menderes Türel, Gaziantep’te Fatma Şahin, Denizli’de Osman Zolan, Konya’da İbrahim Altay gibi isimlerin adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. AK Parti’nin Manisa, Adana ve Mersin gibi MHP’nin de güçlü olduğu illere ilişkin son kararı daha sonra vereceği de konuşuluyor. İstanbul’da Binali Yıldırım, Ankara’da ise Mehmet Özhaseki isminde parti içinde büyük oranda uzlaşma olduğu da biliniyor. İzmir için ise Süleyman Soylu, Nihat Zeybekçi ve Mahmut Özgener isimleri üzerinde duruluyor. Çelik, MHP’nin de bazı adayları açıkladığının ifade edilmesi üzerine, “Bu konuşulan çerçevenin dışındaki yerleri Cumartesi günü bir tanıtım toplantısı yaparak açıklayacağız. Ankara, İstanbul, İzmir’deki adaylarımıza ilişkin açıklama yapacağız. Bugün bir araya gelme, ortaya çıkan iradeye yerel seçimdeki ittifaka dönüş olarak konuşulan yerlerle alakalı bir şey değil, onun dışındaki çerçeve ile ilgili bir tanıtım yapılacak. Diğer yerlerle ilgili detaylar genel başkanlarımıza sunulacak, liderlerin tekrar bir araya gelmesi ile çerçeve kesinleşecek” diye konuştu. Çelik, “İstanbul, İzmir, Ankara’nın açıklanacağını ifade ettiniz, bunu o zaman çerçevenin dışında olarak algılıyoruz” ifadeleri üzerine, “Cümleleri net kurdum” karşılığını verdi.

Kaynak: ajanslar

Editör: TE Bilisim