CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu hakkında yeni bir iddia daha...



İflas ettiği gerekçesi ile 400 Yataklı Zonguldak Şehir Hastanesi inşaatının ve Zonguldaklıların mağdur olmasına neden olan CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu'nun oğlu ve gelininin sahip olduğu şirketin borçlarına kefil olduğu, dolaylı olarak mal kaçırdığı iddia edildi.



 



Turpçu'nunüçüncü şahıslara borçlanmak sureti ile şirketin içini bilerek boşalttığı ve hileli iflas gösterdiği iddiasında bulunan Nihat Okur, bu kez Şerafettin Turpçu'nun oğlunun ve gelinin sahip olduğu şirketin borçlarına kefil olarak "Dolaylı yoldan mal kaçırdığı" iddiasında bulundu.



Okur, "“Şerafettin Turpcu kendi borcunu değil oğlunun borcunu ödemeye çalışıyor. Halbuki kendisinin amacı malları kaçırmaktır. Yaptığı dolaylı yoldan mal kaçırma suçudur” dedi.



 



 



Zonguldak'ta yayın hayatını sürdüren Gazeteci Osman Sav'ın sahibi olduğu İmza Gazetesi'nde yapılan haber şöyle;



CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu’nun sahibi olduğu ve hileli iflas ettiği iddiasıyla yargıya taşınan Turyapıinş. A.Ş. davasında yeni duruşma gerçekleşti.



Gerçekleşen duruşmada ki iddialara göre; CHP Milletvekili Şerafettin Turpcu’nunUtkan Beyazıt Turpcuve gelini Tuğba Nagehan Turpcu’ya ait Beynat Eğitim Öğretim Turizm paz. yay. bilişim. san. tic. AŞ.’nin yüksek kredi borçlarına kefil oldu ve şirketin taşınmazlarını bu işlem sırasında ipotek ettirdi. Oğlu ve gelinine ait Beynat şirketi adına kefil olduğu için 4.137.866,34 TL borcu için ipotek ettirdiği mallara Ziraat Bankası tarafından el koyuldu.



Mahkemeye sunulan belgelerde, Şerafettin Turpcu,Turyapı’nınborçlarından önce oğlu Utkan Beyazıt Turpcuve Tuğba Nagehan Turpcu’ya ait olan Beymat şirketine ait 4.137.866,34 TL borcu ödemeği görülüyor. Halbuki yaptıkları protokole göre borçları Utkan Beyazıt Turpcu’nunödemesi gerekiyordu. Utkan Beyazıt Turpcu’ya ait Ankara’da bulunan okul, anaokulu ve kreşi mevcut ve üstelik buraların kazancının oldukça iyi durumda olmasına rağmen Turyapı’ya borcunu ödetmeye çalışıyor.



CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 23 Mayıs 2017 tarihindeki Ankara 9. Asliye Ticaret Mahkemesindeki duruşmada bahsi geçen gayrimenkullerin satışını talep etti. Mahkeme, gayrimenkullerin satışı konusunda yasal koşulları bulunmayan ipotekli taşınmazların satışına ilişkin izin isteminin reddine karar verdi.



Turpcu’nun kendisine sormadanTuryapı’yı oğlu Utkan Beyazıt Turpcu ve eşinin ortak olduğu Beynat şirketinin borcuna kefil yaptığını söyleyen Nihat Okur, “Şerafettin Turpcu kendi borcunu değil oğlunun borcunu ödemeye çalışıyor. Halbuki kendisinin amacı malları kaçırmaktır. Yaptığı dolaylı yoldan mal kaçırma suçudur” diyerek bahse konu olan malların satılmasını istemediğini belirtti.



Kendi borcu yerine oğlunun borcunu ödemek için Turyapı’yı iflas etti gösterdiği ve hakkında dolaylı yoldan mal kaçırdığı iddia edilen Turpcu’nun, hastane inşaatını bu sebeple yarım bırakması nedeniyle binlerce Zonguldaklı hala mağduriyet yaşıyor.



 



BEYNAT’a neden kefil oldu…



Gerçekleşen duruşmada protokolde adı geçen Beynat Eğitim Öğretim şirketi Ziraat Bankasından 4.137.866,34 TL kredi kullanmış ve kefil olarak Turyapı inşaat gösterilmiş ve 11.000.000,00 TL ipotek tahsil edilmiştir. İddiaya göre Beynat şirketi Milletvekilinin oğlu Utkan Beyazıt Turpcu ve gelini Tuğba Nagehan Turpcu’ya aittir.



 



Protokol ve borcun ödenmesi…



Turyapıinş. AŞ.’nin ipotek olarak gösterdiği taşınmazlar Zonguldak’ın Ereğli ilçesindeki Aycity alışveriş merkezindeki 10 adet dükkandır.17.08.2016 tarihinde kredi borucunun asıl sahibi olan Beynat şirketi ile borçlarına kefil olan Turyapı İnş. AŞ. ve kredinin kullanıldığı banka olan Ziraat Bankası arasında antlaşma düzenlendi. Protokolde 4.137.866,34 TL borcun tasfiyesi düzenlenmiştir ancak bu işlem yapılırken borca batıklık hesaba dâhil edilmemiştir. Düzenlenen protokolde Beynat’ınborçlarına karşılık Turyapı’nın gayrimenkulleri icra yoluyla satışına karar verilmiştir. Ancak dükkanların satışı Mahkeme tarafından tedbir kararı koyarak durdurulmuştur.



 



Turyapı’nın borcundan önce Beynat’ın borcu…



Yapılan bu icra uygulaması ile Şerafettin Turpcu kendi şirket borçlarından önce oğlunun ve gelininin şirketi olan Beynat’ın borçları olan 4.137.866,34 TL’yi ödemek istemiştir ve imzalanan protokole göre bu borcun öncelikle Beynat şirketinden alınması gerekirken direk Turyapı’dan alınmak istendiği görülmektedir.



 



Kayyum heyetinin raporu…



Bu iddialar sunulduğunda mahkemeye heyeti konu ile ilgili kayyum heyetinden rapor istendi. Sunulan raporun değerlendirmeler kısmında “Öncelikle vurgulanmak gerekir ki; söz konusu Banka alacağının asıl borçlusu Turyapı A.Ş. değil dava dışı Beynat A.Ş.’dir. Turyapı A.Ş. bur borcun kefili konumundadır. Ancak ticari borçlarda alacaklı asıl borçluya başvurmadan kefile başvurma hakkına sahip olduğundan, söz konusu borç nedeniyle Turyapı A.Ş. deasıl borçlu gibi temerrüde düşmüştür.



Turyapı AŞ’nin asıl borçlu olmadığı, şirket bilançosunun aktifinde ve bilirkişi ve kayyum raporlarında da yer almayan bir borca diğer borçlara öncelik tanımak alacaklılar arasında uyulması gereken eşit işlem ilkesine aykırı olur” kanaatine varılmıştır.



(HABER: MİRAÇ AKSOY)
Editör: TE Bilisim