Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu; Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü ile Vakıfbank arasında yapılan ve gözlemci olarak katıldıkları toplantıda banka promosyon ücreti olarak 21 bin 300 TL’de anlaşmaya varıldığını, TTK işçisi ve memurlarına net 16 bin TL ödeme yapılacağını açıkladı.

TTK Genel Müdürlüğü ve Vakıfbank yetkilileri arasında yapılan toplantıya, GMİS gözlemci olarak katıldı. TTK işçisi ve memurlarını kapsayan promosyon 21 bin 300 TL olarak belirlendi. TTK işçileri ve memurlarına, sözleşme feshi nedeniyle yapılan kesintinin ardından 3 yıllık net 16 bin TL ödenmesine karar verildi. GMİS, maden işçisinin talebini bir kez daha yetkililere ileterek gözlemci olmasına rağmen karara şerh koydu.

 Açıklama şöyle;

“Maden işçisinin ve GMİS’in talebi üzerine Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü ile Vakıfbank arasında yapılan promosyon anlaşması iptal edilerek 3 yıllık yeni bir anlaşma kararı alınmıştı.

İlk olarak 8 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilen ihalede Vakıfbank 15 bin TL, İş Bankası 15 bin TL Yapı Kredi Bankası 12 bin 600 TL ve TEB 9 bin 500 TL teklif verdi. İhale iptal edilince 14 Aralık’ta ikinci ihale gerçekleştirildi. 8 bin 536 maden işçisi ve memuru kapsayan ihalede, Yapı Kredi Bankası 12 bin 600 TL, Halk Bankası 10 bin TL, Türkiye İş Bankası 15bin TL teklif verdi. Ziraat Bankası ve Vakıfbank, şartnamedeki şartları karşılayamadıklarını ifade ederek teklif vermedi.

18 Ocak 2023 tarihinde yapılan üçüncü ihalede ise Vakıfbank 17 bin 500, Yapı Kredi Bankası ise 16 bin 500 TL teklif verdi. Ancak promosyon ücret tekliflerinde verilen rakamların düşük olması nedeniyle ihale üçüncü kez iptal edildi.

TTK Genel Müdürlüğü ve Vakıfbank yetkilileri 23 Ocak 2023 günü genel müdürlükte promosyon konusuyla ilgili bir araya geldi. TTK Genel Müdürlüğü ile banka yetkilileri arasında yapılan görüşmeler sonucunda promosyon ücretinde Vakıfbank ile 21 bin 300 TL olarak anlaşmaya varıldı. Daha önceki sözleşmenin fesih bedeli olarak yapılacak kesintiden sonra maden işçisine 16 bin TL ödenmesine karar verildi. Sendikamız, gözlemci olarak katıldığı toplantıda alınan karara şerh koymuştur.

Unutulmamalıdır ki bu ihale süreci işçilerimizin de katılımı ve basın-yayın organlarından canlı yayınlanmak suretiyle son derece şeffaf bir şekilde yürütülmüştür. Son ihaleden sonra en yüksek fiyatı veren bankalarla kurum arasında yapılan görüşmeler neticesinde bu sonuca ulaşılmıştır.

PROMOSYON ÜCRETİNİN BİR AN ÖNCE ÖDENMESİNİ BEKLİYORUZ

Bizler maden işçisinin promosyon konusundaki talebinin başladığı günden bu yana Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız başta olmak üzere TTK Genel Müdürlüğü ve banka yetkililerine durumu ilettik ve önceki sözleşmenin fesih edilmesini sağladık. Gelinen süreçte bir rakamda anlaşmaya varıldı ve imzalandı. Bu süreçte gözlemci olmamıza rağmen maden işçisinin taleplerini genel müdürlük, bankalar ve bakanlık nezdinde ulaştırılması gereken her yere ulaştırdık. Sürece sağduyuyla yaklaşan maden işçilerimize ve sürece katkı sağlayan kurum ve banka yetkililerine teşekkür ediyoruz.

İmzalanan promosyon sözleşmesinde yer alan promosyon ödemesinin bir an önce yapılması için hassasiyet gösterilmesini istiyoruz. Promosyon ücretinin bir an önce ödenmesi bankanın bu süreçteki iyi niyetinin de bir göstergesi olacaktır.

İŞÇİ ALIMI VE TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNE ODAKLANACAĞIZ

Önümüzde bir toplu sözleşme ve işçi alımı süreci var. Bir olarak, birlik olarak mücadelemizi kararlılıkla sürdürerek kurumumuzu yaşatmak ve sizlerin iş sağlığı ve güvenliğini korumak için işçi alımının bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz. Toplu sözleşme sürecini en iyi şekilde sona erdirmek için TTK ve MTA işçilerinden aldığımız güçle çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.  Hep birlikte işçi alımı ile toplu sözleşme sürecine odaklanacağız ve maden ve MTA işçisi için en iyi şekilde sonuçlandırmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Editör: TE Bilisim