Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde tavuk gübresinden elde edilecek olan Biyogaz Enerji Santrali’nin 2013 yılında eski İlçe Kaymakamı Bülent Hamitoğlu, eski Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılınçarslan, eski Zonguldak İli Kanatlı Hayvan Eti Üreticiler Birliği Başkanı Osman Bayraklı ve Biogaz tesisi yöneticileri arasında imzalar atılmıştı. 
Bugün Gökçebey halkı Cumhuriyet Meydanı’nda “Doğama Dokunma” sloganı ile bir araya toplandı. 7’den 70’e herkesin katıldığı eyleme Gökçebey Belediye Başkanı Vedat Öztürk ve Bakacakkadı Belediye Başkanı Oktay Albuz'da destek için bulundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Gökçebey Platform Başkanı Halit Karademir açılış konuşmasını ile gerçekleşti. Karademir, “  İlçemize 80 milyon değerinde bir yatırım yapılacak ve burada 35 kişinin çalışacağı söyleniyor. Adı geçen bu firma ‘Biokütle Enerji Santrali ve Atık Yakma Tesisi’ ni Gökçebey’e kuracağı söyleniyor. Bizler Gökçebeyli olarak yatırımlara karşı değiliz. İstiyoruz ki 350 kişilik, 3500 kişilik yatırımlar yapılsın. Hep birlikte destekler hatta temelini davul, zurna eşliğinde açarız. Bu bize gurur ve güç verir. Biz Platform olarak bilim insanlarına sorup araştırdık. Burada yapılacak olan tesis Biokütle Enerji Santrali ve Atık Yakma Tesisi deseler bile Gökçebey’de çöp yakılacak. 
Bunlar bize nasıl ulaştı? Çevremizde gurur duyduğumuz tavuk çiftliklerimiz var. Onların atığı sorun oldu. Bu sorunu duyan proje sahipleri ‘biz sizin tavuk çiftliklerinde ki atıklarınızı alırız’ demişler. Bir proje hazırlayarak atıklar alınacak, yakılacak, enerjiye dönüşecek. Buraya kadar bir sorun yok. Tabi biz bunu bir basın bildirisi ile öğrendik. Ama bu firma burada günde 250 ton çöp yakacak. Bizde tavuk çiftliklerine sorduk, atıkları yıllık 250 tonu buluyormuş. Yılda 250 ton olan atık, bir günde bu enerjiyi nereden karşılayacak? Bunu da araştırdık ki sadece Gökçebey’in atığı yetmiyor. Çevre il ve ilçelerde ki atıkları toplayacaklar yetmiyor, sanayi atıklarını toplayacaklar yine yetmiyor. Bu çöp yakma tesisinde lastik ve plastik gibi her türlü ürünü yakacaklar. Hatta Avrupa’dan bile çöp getireceklerini öğrendik. 
“Gökçebey çöp toplama alanı olacak” 
Günde 250 ton çöp yakılacak. Burada 365 gün faaliyet gösterecekler. Matematik öğretmeniyim ama ben bu işi hesaplayamadım. Belediye çöp kamyonu arabalarımız 6 ile 8 ton arası çöp toplarken bu tesis ile günde 400 tane çöp kamyonu burada çalışacak. Bu firmanın Bodaç’ı seçme nedeni; çevrenin nüfusu az, ulaşım kolaylığı var. Kara yolu, hava yolu, demir yolu ve deniz yolu var. Yani tüm imkânlardan yararlanması için uygun yer. Bu tesisin olmazsa olmazı Su’dur. Irmakta yakınında olduğu için suda bedava olmuş oluyor. 250 ton çöp yanacak, bu demek oluyor ki 35 ton kül meydana gelecek, bu külden de 200 ton gaz fışkıracak. Yani Gökçebey’i 15 km’lik bir çemberle çevreleyin, her gün 250 ton çöp, 35 ton kül ve 200 ton kimyasal atık, zehir yağacak. Sadece Gökçebey’i değil Devrek’i, Çaycuma’yı, Yenice’yi de tehlike bekliyor. İnsanımız, doğamız, toprağımız yani her şeyimiz zehirlenecek. Dilim varmıyor ama doğamız ve biz katledileceğiz. Biz buna ‘Evet’ diyemeyiz. Gökçebey halkı zehirden, kanserden ölmek istemiyor. Bu tesis yapımına halen devam edilirse hukuksal olarak mücadele edeceğiz. Bizler halkız, halkın istemediği bir tesis Gökçebey’e kurulamaz.

Gökçebey Platform sözcüsü Sevgi Kurtoğlu, ‘Doğama Dokunma’sloganı ile “Gökçebey ilçesi Bodaç Köyü mevkiinde, ırmak kenarında "Biokütle Enerji Santrali ve Atık Yakma Tesisi” kurulması planlanmaktadır. Biokütle enerji santralı tavuk gübresi, kanalizasyon atıkları, her türlü çöp, sanayi atığı(araba lastiğinden her türlü plastik atığa kadar) yakacaktır. Yakma sırasında zehirli gazlar ortaya çıkacak. Dioksin, furan, ağır metaller, insan ve hayvan sağlığına zararlı gazlar bu tesisin bacasından havaya, çevreye ve yer altı -yer üstü suyumuza karışacaktır. Gazlaşan bu zehirli maddeler soluma ve su kaynakları yoluyla her türlü canlının bedenine taşınacaktır. İnsan bedeninin yağ dokusunda biriken bu zehirler kanser, endokrin sistem bozuklukları, akciğer hastalıkları, alerji ve daha başka birçok hastalığa neden olacak. Bu tesis suyumuzu, bahçemizde yetişen meyve sebzeyi, kümesimizdeki tavuğu, ahırımızdaki hayvanlarımızı zehirleyecek. Dünyada bu santrallerin 30 km çevresinde yaşayan insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda alerji, astım ve kronik akciğer hastalığının görülme sıklığının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Kaşıntı, kızarıklık, göz tahrişi, öksürük, burun tıkanıklığı, alerjik semptomlar, boğaz ağrısı ve solunum zorluğu riskleri biokütle enerji santrallerinin yakınında yaşayanlar arasında daha belirgin olarak bulunmuştur. Araştırmalarda biokütle santrallerinden meydana gelen kirliliğin, santrallerin yakınında yaşayan insanlarda önemli sağlık sorunlarına neden olduğu kanıtlanmıştır. Çatalağzı'nda ki termik santrallerin o bölgedeki halkı nasıl zehirlediğini biliyoruz. Bizler suyumuzu, havamızı, toprağımızı, doğamızı kirleterek bizi zehirleyecek olan bu santrali istemiyoruz” diye konuştu.

OSB’nin gönüllerinde yattıklarını belirten Gökçebey Belediye Başkanı Vedat Öztürk konuşmasında halkına “Siz istemediğiniz müddetçe hiçbir santral kitle enerji tesisi kurma şansı yoktur. Daha önce ‘Manda OSB’ ile ilgili bize geldiler. Sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek toplandık. Dediler ki başkanım kesinlikle olmaz. Bizde tabi ki olmaz diyerek projeye onay vermedik. Sizlerin onay vermediği bir projeye onaylamamız mümkün değildir. Hepimizin aklında soru işaretleri var. Bize bu Biyoenerji ile ilgili doğru olduğunu anlatsınlar, bizi ikna etsinler, biz her şeye açığız. Biz araştırdığımız kadarı ile kesinlikle çok büyük zararı olduğunu öğrendik. Benim böyle zararlı Biyoenerji ’ye şahsım ve belediye adına ‘Evet’ demem mümkün değildir. Her zaman halkımla beraberim ve beraber yürüyeceğiz. Hiç şüpheniz olmasın. Bizim gönlümüzde OSB yatıyor. Kütle enerjisi değil. Birlik ve beraberlik içerisinde bu sorunu çözeceğiz. Yarın Sayın Valimiz ile Gökçebey Platformu beraberliğinde bir görüşme yapacağız. Artısı, eksisi ne ise konuşacağız. Buradan sadece Zonguldak, Türkiye değil, Dünya duyacak ki Gökçebey halkı Biyoenerji santrali istemiyor” dedi.
Daha sonra Gökçebey halkı imza kampanyası başlatarak Biokütle Enerji Santralı ve Atık Yakma Tesisine ‘Hayır’ imzalarını attı.

Editör: TE Bilisim