Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz'ın TTK ile ilgili talihsiz bir açıklama yaptığını ve madencilerin duruma tepki gösterdiğini söyleyen Başkan Yeşil, zor şartlar altında üretim yapıldığını acilen işçi açıklarının giderilmesi gerektiğini söyledi.
'MADENCİLERİMİZ DEPREMDEN ETKILENMEDİ'
Madencilerin depremden etkilenmediğini soyleyen Baskan Hakan Yeşil: "Gece geç saatlerde bir sarsıntı meydana geldi, hepimiz telaş içinde kalktık. Deprem sonrası büyük alanda hissedildiği açıklandı. Zonguldak'ta da hissedildi, maden ocaklarında tam deprem yaşandığı anda madencilerimiz ocaktaydı. Hissetmediler. Zaten zor şartlarda çalışıyoruz. Deprem anında birsey hissedilmedi, sorun yaşanmadı."
'VALİNİN AÇIKLAMALARI BİZİ ÜZDÜ'
Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz'ın yaptığı açıklamaları eleştiren Başkan Yeşil: "Vali beyin açıklamasını okuduk. Sayın Valimizin Özel İdaresi toplantısında kendi tespiti olduğunu söyleyerek TTK'nın milletin üzerine yük olduğunu söylemesi bizleri şaşkınlık içinde bıraktı. Valimiz Zonguldak'a geleli 2 yıl oldu ve böyle bir açıklama yapması bizleri üzdü, düşündürdü. Yıllardır kömür üreten, devletimize hizmet etmek için  bedeller ödeyerek zor şartlarda uretil yapıyoruz. Böyle bir açıklama bizleri üzmüştür. Madencilerden tepkiler yağmakta. Temeli kömür olan bu bölgede önemli yatırımlar var, bu yüzden yatırımlar yapıldı. Entegre tesislere biz kömür veriyoruz. Derin madencilikte kar ve zarar olarak belirlemek yanlış. Kömürü verdiğimiz kuruluşların tamamı kar ediyor ve ham maddesi Taşkömürü. Kar ve zarar olarak bakıldığında biz bedel olarak çıkardığımız kömür sayesinde kar ediyor. Yerli ve milli kaynakların kullanımı azaldı, yurt dışından gelmeye başladı. Asıl zarar budur. Kendi milli yerli kaynağımız varken yurt dışından getirilmesi zarardır. Biz yıllardır söylüyoruz. Bölge halkının istihdam edilmesini, işçi alınsın üretim artsin sözü sadece bizler tarafından değil bilimsel olarak yapılan tavırlar ve tespitler ile yapılan söylemlerdir. 7 bin 300 arkadaşımız çalışıyor. Yer açığımız var ve ayakta tutabilmek için şu an halihazırda 4 bin isciye ihtiyac vardır. 6 bin işçiyle üretim yapabilmek için mücadele ediyoruz. Hazirliklarimiz yüzde 90 yapıldı tel eksik işçi acigidir. Bu bölgeye işçi alınsın istiyoruz. Norm kadro oluşsun, devamlılık oluşsun. İşçi alımıyla üretim arttı herkes gördü, emekliler alınandan daha çok oldu. Sayın valimizin yaptığı açıklama tüm madenci camiasını derinden sarsmistir. Biz bedel ödeyerek yer altından yer üzerine üretim yapiyoruz. İnsanlar.yuk oluyor, 4 verip 1 alıyoruz mantığı çok yanlış.
Sayın valimizin katkı sağlayacak sozler sarf edeceğini bekliyorum. Konuştuğu cümleler Zonguldak halkını ve madenciyi üzmüştür. Biz Sayın Valimize katılmıyoruz. Madencilik zordur. Yapılan ihmaller sonucunda 42 arkadaşımız gitti, bunları birdaha yaşamak istemiyoruz." dedi.
'AÇIKLAR GİDERİLMELİ'
TTK'da ki işçi açıklarına değinen Yeşil: "Sene sonunda emekliliği hak etmiş düzeyde bin 100 arkadaşımız emekli olma konumunda. Yer altında bir kişinin bile onemi var. Yetkililere söylüyoruz. Bu haklılığımiz Amasra'da karsilastik. Yaşananlar işçi açıklarıdır. Biz artık bedel ödemek istemiyoruz."

Editör: TE Bilisim