Zonguldaklı tarihçi Hayati Yılmaz'dan yine bir arşiv fotoğrafı, yine dikkat çeken detaylarla zamanın Halkevi binasında yazılı duran 'HAKİMİYET MİLLETİNDİR' ibaresi üzerine bir derleme.

Hayati Yılmaz'ın anlatımı ile işte Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir sözünü içeren güzel bir paylaşım, " Zonguldak Valilik Binası önünde görünen kişiler, aslında Zonguldak`a uzun yıllar hizmet etmiş kişilerdir.
Bunlardan biri; Zonguldak`ın en uzun dönem valilik yapmış olan Halit Aksoy`dur. Üstelik hem Atatürk`ün tanıdığı hem de İnönü ile yakın arkadaşlık içinde olan biridir. Buna ramen Zonguldak`ta 11 sene valilik yapmıştır. Biricik kızını erken kaybetmiş ve Zonguldak`a gömmüştür.

Ortadaki kişi, Zonguldak Halkevi Başkanı Mithat Akif Bey`dir.
1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı`nda çeşitli görevlerde bulunduktan sonra onu Zonguldak`ta Halkevi Başkanlığında görüyoruz. Mithat Akif Bey`de aslında Ankara`da tanınan sevilen biridir.Buna ramen Zonguldak`ı kendisine memleket beller. Soyadı Kanunu’ndan önce vefat ettiği için soyadı bulunmamaktadır.
1933 yılında Türk Ocakları kapatılıp Halkevleri açılmasından sonra, Halkevleri adeta halkın bir kurumu haline gelmiş, sosyal kültürel etkinliklerinin yanında, Türk halkının eğitime de öncülük etmiştir.
Bu kurumun o dönem ne kadar etkili ve saygın olduğunu yine bu fotoğrafta görüyoruz. Zonguldak Valisi`nden daha ön planda.

Halkevi Binası‘nın üstünde koca harflerle "HAKİMİYET MİLLETİNDİR "yazılmış.
Atatürk`ün "hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir" sözünü içeren bu söz, o dönem için oldukça anlamlıdır.Zira Türk halkı tarihinde ilk defa kendi egemenliği adında bir devlete sahip olmuştur.
Daha önce uzun yıllar Türk devletlerinde yönetim, bir ailenin etrafında toplanırken ,Cumhuriyet ile birlikte Türk Halkı ilk defa devletin bizzat kendisinin olduğunu, yeni yeni fark etmeye başlamıştır.
Yine o dönem halkın büyük çoğunluğunun, okuma yazmasını bilmeyenlerin böyle bir his yaşaması, o dönem için büyük bir övünç kaynağı olmuştur.
Tarihte Göktürk`lerden sonra "Türk" adı ile kurulan ikinci devlettir.
Türkiye Cumhuriyeti hem adı itibari ile hem rejimi hem de Atatürk`ün "Ne Mutlu Türküm Diyene" sözü ırkçılık anlamında değil, bir kültür anlamı taşımasıdır.
Bugün milliyetçilik anlamında yapılan politikalar ile alakası yoktur.Zira Türk kelimesi başlı başına bir kültürdür.
Türk halkının gerçek yapısını kavradıktan sonra ancak bu sözler anlaşılabilir.
Atatürk Milliyetçiliği aslında gerçek bir Türk Milliyetçiliğidir ve bu sol bir kavramdır.Cumhuriyet Halk Partisi`nin sol bir parti olarak kurulmasının anlamı budur.Türk Solu kavramının ortaya çıkışının nedeni de aynı tanımlardan kaynaklanır.
Eğer Mustafa Kemal bundan önce ki Türk devletlerinin kuruluşu gibi davransaydı. Bugün Türkiye Cumhuriyetinin adı "Mustafalı Devleti" olurdu.Zira yüzyıllardır Türk devletlerinin adı kurucusunun adını almıştır.
Bütün bu imkanları varken bu devletin adını "Türkiye" koymak zaten Halkevi binasının üstünde ki sözün gereğidir.
Cumhuriyet Milletindir. HAKİMİYET MİLLETİNDİR

Hayati Yılmaz
Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilisim