03.05.2021 Tarihli İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Kararları;

İlimiz Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 23. 27. ve 72. Maddeleri gereği 03.05.2021 tarihinde İçişleri Bakanlığının 02.05.2021 tarih ve 7815 sayılı Genelgesi doğrultusunda İlimiz Valisi Mustafa TUTULMAZ başkanlığında toplanarak aşağıdaki  kararlar alınmıştır.

26.04.2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan “tam kapanma” kararı kapsamında 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamasının temel usul ve esasları İçişleri Bakanlığının 27.04.2021 tarihli ve 7576 sayılı Genelgesi ile belirlenmiştir.

Yine İlimiz Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 28.04.2021 tarih ve 25 nolu Kararı ile daha önceki kısıtlama dönemlerinde olduğu gibi tam kapanma döneminde de temel önceliği üretim, imalat,  tedarik ve lojistik zincirlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması olan sokağa çıkma kısıtlaması muafiyeti getirilen işkolları ve görevliler tespit edilmiştir.

Hem muafiyet kapsamında bulunan işkollarında görevli kişilerin üretim devamlılıklarının sürdürülmesi ve hem de muafiyetlerin kötüye kullanılmasının önüne geçilebilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığının 29.04.2021 tarihli ve 7705 sayılı Genelgesi ile;

  • E­başvuru sistemi üzerinden çalışma izin belgesi alınmasına,
  • Ek’te belirtilen yeni oluşturduğumuz çalışma izni görev belgesi

formuna, dair usul ve esaslar belirlenmiştir.

Sokağa çıkma kısıtlaması sırasında muafiyet tanınan işkollarında çalışan kişilerin başvurularının değerlendirildiği, e­devlet platformunda yer alan İçişleri Bakanlığı e­başvuru sistemi üzerinden 02.05.2021 saat 17.00’ye kadar 2.677.000 başvuru gerekli sorgulamalar yapılarak neticelendirilmiş ve ilgili vatandaşlarımız için çalışma izni görev belgesi düzenlenmiştir.

Halihazırda muafiyet alanında olmasına rağmen sistem üzerinden çalışma izni görev belgesi alma imkanı olmayan;

  • İşyeri sahipleri,
  • Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar,
  • Kendi   özel   sandıklarına   tabi   olmaları   nedeniyle   sosyal   güvenlik   sisteminde kayıtları bulunmayan bankacılık sektörü çalışanları, gibi  alanlarda  da gerekli kurumlar  arası  entegrasyon  Gelir  İdaresi  Başkanlığı  ve Türkiye Bankalar Birliği başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarca 2 Mayıs 2021 Pazar günü tamamlanacaktır.

Tam kapanma döneminde; üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması ve vatandaşlarımızın temel ihtiyaç malzemelerine erişimlerinin  sağlanması için her türlü tedbir alınmış/alınmakta olmasına rağmen, bu işkollarında zorunlu bir görevin ifası için işyerine gidip gelmek durumundaki işyeri sahipleri veya çalışanların herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmaması için;

  1. İlimiz Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 29.04.2021 tarih ve 26 nolu Kararı ile yeni oluşturduğumuz “çalışma izni görev belgesi formunun” 5 Mayıs Çarşamba gününe kadar  geçerli olacağı bildirilmişti. Muafiyet alanındaki işkolları için işverenin ve çalışanın beyanı ve taahhüdüyle manuel olarak doldurularak çalışan ve işyeri/firma  yetkilisinin  imzasıyla  düzenlenecek  “çalışma  izni görev belgesi formunun” geçerlilik süresi 7 Mayıs 2021 Cuma günü saat 24.00’e kadar uzatılmıştır.
  2. Çalışma izni görev belgesinin, esas itibariyle e­devlet platformu üzerinde yer alan İçişleri Bakanlığı e­başvuru sistemi üzerinden alınmasının, gerek  denetimlerde  gerekse  de düzenlenmesi ve işleyişi açısından rahatlık sağlayacağı ve suistimali engelleyeceği açıktır. Bu çerçevede Ek’teki forma uygun şekilde manuel çalışma izni görev  belgesi  düzenlenmesi, e­başvuru sisteminin kullanımında oluşabilecek problemler, sistemsel yoğunluk,  erişim hatası gibi geçici durumlar nedeniyle zamanında görev belgesi alınamaması gibi zorunlu hallerde kullanılabilecek bir uygulamadır.

        3. Öte yandan kolluk görevlilerince yapılacak denetimlerde, e­başvuru sistemi üzerinden alınan çalışma izni görev belgeleri rutin kontrole, manuel tanzim edilen çalışma izni görev belgeleri ise kolluk kuvvetlerinin kullandıkları bilgi sistemleri üzerinden ayrıca denetime tabi tutulacaktır. Bu kontrollerde çalışma izni görev belgesinin suiistimal edildiğinin tespiti halinde taahhütte bulunanlarla ilgili olarak gerekli idari/adli işlemler gerçekleştirilecektir.

        Alınan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenlere Kabahatlar Kanununun 32. Maddesine göre 427 TL (Dörtyüzyirmiyedi Türk Lirası) idari para cezası verilmesine, bu cezaya emir veren Vali veya Kaymakamlar tarafından karar verimesine, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin TCK 195. Maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.

Editör: TE Bilisim