Ak Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Karadeniz Bölge toplantısı kapsamında, Zonguldak Genel Meclis Başkanı Necdet Karaveli ilimiz ve İl Özel İdareleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Karaveli, “ Konuşmama İl Özel İdarenin köylerdeki söylemiyle başlamak istiyorum.

Devletin yüzü, Kıymetli Hazirun Köylerde söylenen aynen böyledir. Çünkü Ak Parti Hükümetleri zamanında özellikle de 2005 yılında ki 5302 deki değişiklikle Köylerimize yol-su-altyapı-sosyal tesis-spor alanlarındaki hizmetler artarak devam etmektedir.

Kısaca Zonguldak ilinden örnekler vermek isterim, 2005 yılındaki yol ağımız 2000 km’lerdeyken bugün 3700 km lere ulaşmış, bunun yanında 2005 yılındaki asfalt yolumuz sadece 948 km iken bugün asfalt yolumuz 2700 km lere ulaşmıştır. İnşallah bu yıl yaptığımız programlarla sıcak asfalt uygulamasıyla da beraber asfalt olacak yolumuz 3000 km lere ulaşacaktır.

380 köyümüz 713 bağlımızda su ünitesi olmayan köyümüz ve mahallemiz kalmamıştır. Bu gün toplam ünite sayımız 1093 tür.

Oysaki 2005 yılından önce ilimizde sulu ünite sayısı 703, suyu yetersiz ünite sayısı 254 susuz ünite 125 iken, 2017 yılı itibari ile sulu ünite sayımız 1051, suyu yetersiz ünite sayısı 42, susuz ünitemiz hiç kalmamıştır. Bir yandan da su kaynakları bakımından fakir olan ilimizde suyu yetersiz olan bölgelerimizde ki problemler çabucak çözülebilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.

Halkımızın sağlıklı içmesuyu kullanmaları için tüm köylerimizde su depolarının fayans kaplamaları ve klorlama cihaz teminleri tamamlanmıştır.

Bugüne kadar toplamda köylerimize İl Özel İdare ve KÖYDES ödeneklerinden aktardığımız 1.5 milyon m2 kilitli parke ile köy içlerindeki yol ve çevre tanzimleri köylerimizi güzelleştirmeye devam etmektedir.

Bütün bu yatırımların yanında köylerde yaşayan halkımızın sosyal yaşam ve refah düzeylerinin artması amacıyla köy konakları, köy semt sahaları, mesire alanları, yöresel ürün pazarları, köy çeşmeleri, sanat yapıları, köprü yapımları ve kanalizasyon çalışmaları yapılmaya devam etmektedir.

Kıymetli kalıtımcılar,

Cumhuriyetimizin ilk ili Zonguldak, bir zamanlar Türkiye ekonomisinin lokomotifi, emeğin alınterinin ve 5000 madenci şehidimizin memleketi. Maalesef geldiğimiz bu dönemde madencilik sektörünün geldiği durum ortadadır. Kaderini, umudunu tamamen yerin altından çıkan kömüre bağlayan bir şehir. 1990 grevi ve Dünya’daki kömür madenciliğinin geldiği durum ile devamında da 1992 yılında Kozlu’da yerin altında patlayan hala bir çok insanın ne olduğunu anlayamadığı o büyük patlamada 263 tane evladını şehit veren bir şehir. Bu tarihlerden sonra daha da azalan işçi sayısı ve kömür üretimi.

Maalesef Zonguldak’ta yaşayan vatandaşlarımız ve siyasi erg bu durumun farkına geç varmışlar. Yada kabullenmek istememişler, bu durum ilimizdeki ekonomik çeşitliliği arttıramadığı için bize 25 yıl kaybettirmiş gençlerimizin bir çoğunu gurbet almıştır.

Zonguldak İl Genel Meclisi özellikle bu döneminde ilimizin makus tarihini değiştirecek turizm, tarım, hayvancılık ve yenilenebilir enerji anlamında önemli kararlara imza atmış, bizzat ta İl Genel Meclisi olarak ilimiz açısından değişim ve dönüşümü gerçekleştirecek bu adımların takipçisi olmaya devam edecektir.

Kısaca Zonguldak’ımız açısından önemli olan bu projeler :

Devrek Bastoncular Çarşısı, Çaycuma Kadıoğlu Mozaikleri, Gökgöl Mağarası, Üzülmez Vadi Projesi, Harmankaya Şelaleleri, Manolya Park, Maden Müzesi, Alaplı Gümeli Yaylaları ve Porsuk Ağacı.

Tarım alanındaki en önemli çalışmalarımızdan olan Çaycuma Seracılık Organize Bölgesi yaklaşık olarak 4000 insanımıza ekmek kapısı olacaktır. Bunun yanında Hayvancılık, Mandacılık Organize Bölgesi ve devamında İl Özel İdaresi Olarak Köylerimize dağıtılan Manda, koyun, süt inekleri aynı zamanda Lale Soğanı, Arı Yetiştiriciliği ilimiz ekonomisine katkı yapmaya ve istihdam kapısı olmaya devam edeceklerdir.

Bunun yanında ilimizde 350 tane tavuk çiftliğinde ülkemiz beyaz et üretiminin yaklaşık yüzde 10’nu karşılayan tesislerden genelde kırsalda çevre açısından sorun teşkil eden tavuk gübre atıklarının berterafı ve bu atıkların Biyogaz Enerjisine dönüştürülmesi noktasında İl Özel İdaremiz gerekli çalışmaları tamamlamıştır.

Yine Rüzgar Enerjisinden elektrik üretimi çalışmalarını İl Genel Meclisi kararı ve takibi ile Üniversitemiz tamamlamak üzeredir.

Değerli Başkanlarım,

Bütün bunların yanında, ilimiz açısından en büyük sorunu çözemediğimizi buradan ifade etmek isterim. Toprak tapulaştırması, verasetten intikal araziler.

Zonguldak’ımızın yüzde 65 i ormanlık alanlardan ibarettir. Arazi sarp, yamaç ve engebelidir. Dolayısıyla arazilerimiz çok parçalıdır. Bu yüzden çoğu ilçemizde üretime geçmek mümkün olmamaktadır. Önümüzdeki dönemde bu sorunu çözüp buraların ekonomiye kazanım yapmaları şarttır. Bu sorunun çözümü noktasında İl Genel Meclis olarak en kısa zamanda gerekli çalışmalar ve mücadeleye başlayacağımızı buradan bildirmek isterim.

Burada Abdülhamid Han’ın rüyasını Zonguldak’ımızda gerçekleştiren Başta Cumhurbaşkanımız Genel Başkanımız Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimiz sunmak istiyorum.

Filyos Limanı ve Endüstri Bölgesi inşallah Zonguldak’ımıza kalkınma anlamında müthiş bir ivme kazandıracaktır.

Zonguldak’ımızın alışık olduğu formülü de söylemek isterim. Filyos’taki Liman ve Endüstri Bölgesinde çalışacak gençlerimiz ve inşallah Taş Kömüründe çalışacak gruplu işçi olarak bölgemizde bilinen olgu köylerimize inşallah nüfus ve üretim anlamında hareketlenme getirecektir.

Her zaman köylerimiz Ak Parti’mize destek olmuşlardır.

Zonguldak’ımızın demografik anlamda ve sosyal demokrat yapısına rağmen şehir ve ilçe merkezlerindeki düşük oy oranına rağmen yaklaşık 150 bin seçmene sahip köylerimiz ortalamada yüzde 65 oranlarında partimize her zaman destek olmuş ve destek olmaya devam edeceklerdir.

Editör: TE Bilisim