Dünyada sayılı, Türkiye’de tek taşkömürü rezervi barındıran yerlerden biridir Zonguldak. Her yerde kömürün izlerini görebilirsiniz… Daha doğrusu yakın bir zamana kadar görebilirdiniz! Kömür kokan şehirde derlerdi eskiden, şimdi hüzün kokuyor bu şehirde.

Zonguldak, müze şehir kimliğini kaybetmeseydi, dünyadaki diğer örnekleri gibi çalışan müze şehir kalabilseydi harika olurdu, geleceğe taşırdık geçmişimizi, tesislerimizi ve eski madencilik yöntemlerimizi...

Güzel şeylerde yapılıyor hüzün kokan Zonguldak’ımız da…

Onur abidesi de diyebileceğimiz "Made in Zonguldak" yapımı “Zonguldak Maden Müzesi” gibi…

ZONGULDAK MADEN MÜZESİ…

Zonguldak kömür havzasında 1840’tan bu yana kömür üretiminde kullanılan araç ve gereçlerin sergileneceği Türkiye’nin ilk, dünyada sayılı taşkömürü maden müzesidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Baştarla Mahallesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesine ait eğitim ocağının yanında inşa edilen Zonguldak Maden Müzesinin bina yapımına 2006 yılında başlandı, 2011 yılında tamamlandı. 2012’de başlayan iç dekorasyon çalışmaları da 2016 yılında tamamlandı. 4 milyon 578 bin liraya mal olan müze, vitrinlerin etiketlenmesi ve çevre düzenlemesi çalışmalarından sonra resmi açılış henüz yapılmadan halkın ziyaretine açıldı.

3 katlı müzede kentin en önemli gelir kaynağı taşkömürü madenciliğinin, hayatın her alanında izleri görülen kültürü yansıtılmaya çalışıldı. Müzenin zemin katında, 3 maden işçisinin polyester heykelleri ile yeraltındaki kömür üretimi canlandırıldı. 2'inci katta kurumun tarihsel dokümanları, iş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan malzemeler, kurumun yayınladığı istatistiki bilgilerin yer aldığı vitrinler, 3'üncü katta ise kömür fosilleri, dijital simülasyonlar, harita, resim ve film gibi materyaller kullanılarak madencilik tarihi anlatıldı.

Yüksel Yıldırım-2019

Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilisim