(Özel haber)

1921 Yılında üyelerine ekonomik ve sosyal yardımlar amacıyla kurulan Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı’nda son yıllarda gerçek amacıdan çıkıp yöneticilerin ücretlerinin arttığı, madencilerin ise verdiği aidattan daha düşük ücret alarak parasının eritildiği bir kuruma dönüştü.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yıl sonu bilançolarında yer alan hesaplamalara göre katsayı ücretlerinin belirlendiği Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı’nda son yıllarda Başkan ve Yöneticilerin ücretleri artarken, aidatı fazla ödeyen madenciye ödenen aidattan düşük yardım yapılması maden işçilerinin tepkilerine yol açtı.

Son yardım katsayısının düşük olduğunu, ödenen aidattan düşük yardım yapıldığını ileri süren maden işçileri , son yardım katsayısı tanımlamasının ödenen aidata göre yeniden şekillendirmesini isterken, başkan aylık ve yönetim kurulunun huzur ücretlerinin artarken yardım katsayısının düşük olmasının kabul edemez olduğunu söylediler.

Ödedikleri aidatın altında yardım almalarının büyük bir haksızlık olduğunu belirten maden işçileri, “Madenci olarak her ay zorunlu aidat ödüyoruz. Ama işçinin kendi sandığından Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri yüksek maaş ve huzur hakkı alırken üye ise yani madenciler son yardımını ödediği aidattan daha düşük yardım almaktadır. İşçini sandığı Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin yüksek maaş almasını sağlamak için mi kullanılmalı. Yoksa işçi üyenin ödediği ve biriktirdiği paranın üye için kullanılması için mi Sandık var olmalı?” diyerek Genel Maden İşçileri Sendikası’na tepki gösterdiler.

Editör: TE Bilisim