Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu ile şubeler yöneticileri, 9 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek toplu iş sözleşmesi ile ilgili bilgi verdi.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Hükümetin kamu işçilerine zam teklifinin kabul edilebilir bir tarafı olmadığını belirterek “Bıçak kemiğe dayandı” dedi.

Ziyarete Genel Başkan Hakan Yeşil ile birlikte GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Ertan Kaya, Genel Mali Sekreteri Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir ile GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri katıldı.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil’in konuşması sırasında madenciler “İşte madenci, işte sendika”,  “Dik dur eğilme madenci seninle”, “Greve hazırız susmayacağız”, “Emeğe uzanan eller kırılsın”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarını attı. Madenciler baretlerini yere vurarak Hükümetin zam teklifini protesto etti.

“KABUL EDİLEBİLİR BİR TARAFI YOK”

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, madencilere hitaben şunları söyledi; “Bildiğiniz gibi toplu iş sözleşmesi dönemindeyiz. Görüşmelerimize devam ediyoruz. Mart ayında görüşmelerine başladığımız toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde TÜHİS ile pandemi nedeniyle çok sık bir araya gelemedik. Arabulucu sürecine girdik. TÜRK-İŞ Koordinasyon Kurulu olarak Başkanlar Kurulu ile birlikte hazırladığımız teklifi Hükümete sunduk. 17 maddeden oluşan ve Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Maden Tetkik Arama Kurumu dahil kamu kesiminde çalışan tüm işçileri ilgilendiren bir taslak hazırladık. 1,5 aydır Hükümetin bizim taslağımıza cevap vermesini bekliyorduk.

Pazartesi itibariyle enflasyon rakamları açıklandı. Dün itibariyle Hükümetin bize verdiği zam teklifini sizler de gördünüz. İlk 6 ay için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 5, artı enflasyon farkı teklif edildi, üçüncü ve dördüncü aylar dahi konuşulmadı. 17 maddelik taslağımızın sadece 1 maddesinin yarısı tartışıldı.

Bizim derdimiz tüm emekçilerin haklarını, emeklerinin karşılığını alabilmesidir. Ne yazık ki Hükümet dalga geçer gibi dünkü rakamları önümüze koydu. Kabul edilebilir tarafı yok. Bu anlamda TÜRK-İŞ, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalar ve biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak buna tepki koymuştur.

Süreci takip ediyoruz. Önümüzdeki süreçte de gelişmeleri size anlatacağız.

Biz büyük bir aileyiz. Özellikle madenciler her koşulda birbirlerine sahip çıkar, her koşulda ekmeği için mücadele eder, işyerleri için mücadele eder.

Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Önceliğimiz düşük ücretlerle çalışan arkadaşlarımızın ücret skalalarının düzenlenmesidir. Yeni skalalar düzenleyerek arkadaşlarımızın insanca yaşayabilir düzeyde ücretlerinin düzeltilmesini istiyoruz.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

Asgari ücret düzeyinde çalışan arkadaşlarımız var. Yine söylüyorum biz büyük bir aileyiz. Onların dertleri hepimizin derdidir. Hep beraber birbirimize sahip çıkacağız.

Dün açıklanan Hükümetin zam teklifi, düşük ücretle çalışan arkadaşlarımızla ilgili komik rakamlarla önümüze geldi. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bıçak kemiğe dayandı.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları sadece kağıt üzerinde. Yaşadığımız enflasyon pazar arabasında, markette. Bu şartlarda geleceği görmeleri, bu şartlarda çoluk-çocuklarına bakabilmeleri asla mümkün değil.

Bayramdan sonra görüşmelerin devam edeceği bilgisi bizlere verildi. Rakamların biraz daha artırılabileceği söylendi.

Bizim her an ve her şart altında hazır olmamız lazım. Birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu göstermemiz lazım.

Önümüzdeki süreçte sendika olarak bir dizi eylem yapacağız. İlk olarak sosyal medya üzerinden eylem başlatacağız.

Ardından tüm sendikalar bu eylemlerin devamını getirecek.

Önümüzdeki süreç çok çetin geçecek.

Öncelikli sıkıntımız yerüstü çalışanlarımızın düşük ücret sorunudur. Bizlerin yeraltında rahat bir şekilde çalışmamızı sağlayan, destek veren arkadaşlarımız için mücadeleyi başlatacağız. Yeraltında yaşanan sıkıntılarımızı gidermek için mücadele edeceğiz” dedi.

Editör: TE Bilisim