İbrahim Tığ

     Bugün gazetecilik mesleğindeki 38. Yılıma girmenin onur ve mutluluğunu yaşıyorum. İlk, orta öğrenimimi Devrek’te tamamladıktan sonra Dicle Üniversitesi’nden “Mimar” olarak mezun oldum. 14 Ocak 1986 tarihinde başladığım bu mesleğimi halen Devrek Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak yürütüyorum.

    Yerel gazetelere haber yaparak başladığım bu onurlu meslekte, 2000’e Doğru Dergisi, Cumhuriyet ve Aydınlık (A. Nesin dönemi günlük) gazeteleri ile Anadolu Ajansı’nda muhabirlik yaptım.

    22 Ağustos 1994 yılında halen günlük olarak yayınını sündüren Bölge Haber Gazetesi’ni kurdum. 2004 yılı Aralık ayında da Şehir edebiyat dergisini çıkarmaya başladım. Dergi bugün 158.sayısına ulaştı.

     Şiir ve edebi yazılarım, Kıyı, Karşı, Gerçek Sanat, Aykırı Sanat, Milliyet Sanat,  İnsancıl, Tay, Tan (Yugoslavya), Ortam (KKTC), Türkstar (Almanya), Yazı (Azerbaycan), Asre Jomeh (Kanada), Ünlem, Damar, Eski Edebiyat, Biçem, Şehir, Sözcükler, Varlık, Yaklaşım, Lacivert,  Evrensel, Berfin Bahar, Keşke, Yeni E, Sadece Şiir, KE, Sarmal Çevrim, Lacivert, vb. sanat ve edebiyat dergilerinde yayınlandı.

     Bu süreçte,  İlk Yaz Vurgunu (Şiir-1994), Neler Gizliyor Adın (Şiir-1998), Karabayır(Öykü-2005), Yitik Zaman Düşleri (Şiir-2006), Rüştü Onur, Yaşamı, Sanatı, Eserleri (Araştırma-2010, 2. Baskı 2014), Rüştü Onur: Mektubun Avcumda [Mektup-2013 / Bu kitap daha sonra;   Rüştü Onur: Benim Şeker Yavrum(Mektup-2015) adıyla yayınlandı.], Sarıaylar (Şiir-2014), Kiraz Aldım Dikmeden/ Devrek Türküleri (Derleme-2017, 2.Baskı 2019), Sur ve Sır (Şiir-2018), Söğe (Öykü-2019, 2.Baskı 2020)

Geçek (Öykü-2020) ve Göl (Şiir-2021) adlı eserlerim yayınlandı. Bir de Azerbaycanlı yazar Nemet Metin’in Son Uçuş adlı eserini çevirim bulunuyor.

     Bunun yanında, 1989 Yugoslavya Tan Gazetesi Şiir Özendirme Ödülü, 2011 Raşit Kara Mansiyon Ödülü, 2018 Kemal Özer Jüri Özel Ödülü, 2019 Pusula Sahaf Kitabevi Emek Ödülü, 2020 ZOKEV Kültür Ödülü ve 2022 Şair İhsan F. Biçici Şiir Ödülüne layık görüldüm.

     Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), ADD Devrek Şubesi Disiplin Kurulu Üyeliği ve PEN Türkiye Merkezi Denetleme Kurulu Üyeliği görevleri ile Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) Başkanlığını yapıyorum.

      ROSAK bünyesinde oluşturduğumuz bir kurulla birlikte Devrek yöresinde alan taraması yaparak ait 63 türkü derledik.

     Gazetecilik, çok heyecan veren bir meslek olarak görülür ve öyledir. Her mesleğin olduğu gibi gazetecilik mesleğinin zor tarafları vardır. Gazetecilikte kesinlikle özel hayat anlamında, yani çocuklarımla vakit geçireceğim, hobilerim var, hafta sonunu ailemle geçireceğim diye plan yapamazsınız. Çünkü gazetecilikte zaman mefhumu diye bir şey yok.

     Genç meslektaşlarıma bol bol okumayı, araştırmayı öneriyorum. Ben yaşamım boyunca hep böyle yaptım.

     Beni bu günlere getiren saygıdeğer halkıma ve okuyucularıma çok teşekkür ediyorum.

Editör: TE Bilisim