5 Aralık Türk Kadınlarına seçme seçilme hakkı tanıyan kanunun yasalaştığı gündür. Bu yasa Fransa’da 1945, İtalya’da 1971, Japonya’da 1945 yılında tanınmasına karşın Türkiye’de 5 Ararlık 1934 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Atatürk’ün kadına ve kadın haklarına göstermiş olduğu önemin ispatıdır.

Mehmetciğin anası kahraman Türk Kadınlarımızın milli mücadele yıllarında hem cephede hem de cephe gerisinde yaptığı başarılar saymakla bitmez. Onlar, çeşitli cephelerde kahramanca savaştılar. Onlar, Karadeniz kıyılarından, Ereğli’den, Zonguldak’tan, İnebolu’dan ve Ordu’dan cephelere silah, cephane, malzeme, yiyecek ve giyecek taşıdılar.

Onlar, Kuvay-ı Milliye’ye maddi yardım için yarıştılar. Onlar, hastanelerde yaralı askerlerimize şifa oldular.

Prof.Dr. Ali SARIKOYUNCU; “Milli Mücadele’de Zonguldak ve Havalisi” adlı kitabında, Milli Mücadele’nin başlarında İstanbul’dan Anadolu’ya geçebilmek için iki yol olduğunu, bunlardan Üsküdar Sultantepesi’ndeki Özbekler Dergâhı’ndan başlayıp Geyve’ye uzanan “Menzil Hattı’nın” 1920 Nisan ayından sonra İngilizlerin İzmit’i işgal etmesiyle kesildiğini ve bu yüzden Anadolu’ya geçiş ve sevkiyatta Karadeniz limanlarının önem kazandığını anlatır, belge ve yaşayan tanıklarına dayanarak İnebolu dışında Ereğli, Zonguldak ve Bartın’dan Ankara’ya önemli bir ikmalin yapıldığını, bu amaçla bölgede etkili teşkilatların kurulduğunu ve Zonguldak’lı kağnı kolları ve katırcıların yanı sıra bölge kadınlarının da bu sevkiyatta görev aldığını yazmaktadır. Yine deniz yoluyla yapılan ikmal çabalarında Ordu’dan Sivas’a yapılan nakliyatın da önemli rol oynadığı bilinmektedir.

Zonguldak’lı kadınların sevkiyatta yaptığı başarıdan ayrı bir başka katkısı da, Hilal-i Ahmer’e (Kızılay) bağış toplama kampanyasında yaşanmıştır. Kuvay-ı Milliye’ye yardım amacıyla bütün yurtta açılan bu kampanyaya Zonguldak’lı hanımlar büyük bir heyecanla katılmışlar ve 18 Temmuz 1921 tarihli Açık Söz Gazetesi’nin haberine göre, topladıkları 1.061.723 kuruşla birinci olmuşlardır.

Bu kampanya sırasında

Samsun’dan 685.000,

Antalya’dan 457.000,

Kayseri’den 100.000,

Trabzon’dan 57.210,

Eskişehir’den 128.400 ve

Sivas’tan 20.000 kuruş ancak toplana bilmiştir.

Kaynek: Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilisim