ATA Cimnastik spor eğitmeni ve Zonguldakspor tarihini araştırma uzmanı Barış Işık’ın arşivinden Zonguldakspor’- Fenerbahçe maçını kalemine aldı.

İşte Barış Işık'ın yazısı... Maç Öncesi; Zonguldakspor, Fenerbahçe maçından önce kent sakinleri takımlarının galibiyetinden o derece emindiler ki, sarı lacivert renklere sardıkları tabutları sokaklarda dolaştırarak Fenerbahçe’yi muhakkak yeneceklerini anlatmak istediler. Hele Zonguldaksporlu taraftarların sarı lacivertli tabutları caminin avlusuna götürerek namaz hazırlıkları yapmaları görülecek şeydi. Tabutlar camilerden alınarak sokaklarda törenlerle gezdirildi ve büyük ilgi gördü.

Maç 06.05.1979 Zonguldakspor – Fenerbahçe: 1-2  Zonguldakspor zorlu bir mücadele sonrası Fenerbahçe’ye mağlup oldu. Zaman zaman sert bir tempoda geçen müsabakada Zonguldaksporlu Sinan ve Ömer ile Fenerbahçeli Cem kırmızı kart gördü. Rekor sayıda seyircinin izlediği müsabakada Zonguldaksporlu İsa ve Muzaffer’in şutları direkten döndü. Zonguldakspor’un tek golünü Sinan Alayoğlu kaydetti. Maç berabere devam ederken Fenerbahçe’nin gelen galibiyet golü sonrası skorbort görevlisi tepki olarak ‘2’ rakamını ters olarak astı.

Maç Sonrası: Fenerbahçeli futbolcular maçtan sonra stadın bahçesinde yarım saat kadar bekletilmişler daha sonra askeri araçlarla Zabıta müdürlüğü önünde bulunan Fenerbahçe otobüsüne götürülmüşlerdi. Bir buçuk saat staddan ayrılamayan hakemler ve TRT ekibinin şehir dışında 3 kez barikat kurularak yolları kesilmişti. Polis koruması ile ancak gideceklere bölgelere ulaşabilmişlerdi. Ayrıca maç içinde de bir silahın patladığı ve kurşunun yan hakemin hemen yanında toprağa saplandığı iddia edilmişti. Seyircinin TRT aleyhine daha maçın başlamasından iki saat önce tezahürata başlamasının nedeni olarak, geçen haftaki Zonguldakspor – Eskişehirspor maçına kamera gönderilmeyişi gösterilmişti.

Hazırlayan Barış IŞIK

Editör: TE Bilisim