Sağlık Sen BEU yaptığı yazılı açıklamada, 'Açıklamamıza başlamadan önce, başta sağlık çalışanı arkadaşlarımız olmak üzere covid-19’la mücadele sürecinde hayatlarını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve ülkemize başsağlığı diliyorum. Ayrıca tedavisi devam eden tüm sağlık çalışanları ve vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Kasım ayından itibaren Bülent Ecevit Üniversite Hastanemizde covid-19 ek ödemeleri ile Ocak Şubat Mart ayı nöbet ücretleri çeşitli bahaneler ileri sürülerek ödenmemiş ya da ödenememiştir. Buna ve başka olumsuzluklara rağmen maalesef Döner sermaye ek ödemeleri, toplumumuz üzerinde birtakım yanlış algı ve beklentilerin oluşmasına yol açmış; ilgili ilgisiz kişiler sağlık çalışanlarımızın, analarının ak sütü gibi helal olmasına rağmen bir türlü düzenli bir şekilde alamadıkları, bu ödemeler üzerinden spekülasyon üretilmeye devam edilmiştir. Konunun hassasiyetini ve boyutlarını defalarca açıkladık, izah ettik; yetkilileri göreve çalıştık.

Sağlık Çalışanlarına ödenen döner sermaye, bir maaş ödemesidir. Kamu kurumları içinde sağlık sektörü hariç diğer kurumlar Genel Bütçeden maaş almaktadırlar, sağlık çalışanlarımızın maaşları veya maaşlarının bir kısmını döner sermaye gelirinden karşılanmaktadır. Kamuoyunda farklı bir ödeme yapılıyor algısı oluşturulması ve fazladan ücret alınıyormuş gibi servis edilmesi ya bir yanılgı hâlidir ya da özellikle pandemi sürecinde destanlar yazan kahraman sağlık çalışanlarımızı incitme ve yıpratma politikasıdır. Halbuki sağlık çalışanları 2019 yılında maaş ve döner sermayeden aldığı ücreti bile maalesef alamamıştır. Nedeni hastane gelirlerinden ödenmesi gereken döner sermaye gelirlerinin Covid-19 salgını nedeniyle düşmesidir. 24 saat esaslı çalışan kurumlarımız Covid-19 salgınına hem meydan okudular, hem de meydan meydan koşarak düşen canlara umut oldular. Tökezleyen ve hatta çöken dünya sağlık sektörüne karşı dimdik durdular, ülkemizin onuru ve gururu oldular. Sağlık çalışanı ordumuz hep birlikte evinden, ocağından, eşinden ve çocuğundan ayrı, hasret dolu gözyaşlarıyla hastalık ve ölüm cephesinde kahramanca bir mücadeleyle tarih yazmıştır. Tek gayeleri vardır Türk Milleti’ne sağlık hizmeti sunmak bunu yaparken de ayrı kaldıkları ailelerinin sağlıklarını tehlikeye atmamak. Fedakâr sağlık çalışanlarını aldıkları sorumluluk ve risklerle değil de basit hesaplarla ve dedikodu üslubuyla anmak, kelimenin en basit anlamıyla hafifliktir. Bu hiçbir kuruma yakışmamaktadır. Çalışanlarımızın hakları olan ödemelerin bir an önce lamı cimi olmadan ödenmesini talep ediyoruz.

Sorunlar ortadadır, çözümler bellidir. Algılar ve yanılgılar yetkili ağızlardan bertaraf edilmeli, üzerine basarak söylüyorum “Sağlık çalışanlarımıza analarının ak sütü gibi helal olan “ ödemeleri bir an önce yapılmalıdır. Bu vesileyle acil sağlık hizmetlerinin sunumunda büyük fedakârlıklarla hizmet eden, ilkesi hayat kurtarmak olan bütün Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerlerimizin 22-28 Mart Acil Tıp Teknisyenleri ve Paramedik Haftalarını kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.' 

Editör: TE Bilisim