Kozlu Belediyesi, işçilerinin alın teri kurumadan alacaklarını ödemek için büyük bir gayret gösteriyor.

Kozlu Belediye Başkanı Kerim Yılmaz, Belediyenin mali durumu ve işçi alacakları konularında yazılıp çizilen spekülasyonlara açıklıkla yanıt veriyor. Yılmaz, göreve geldiği günden itibaren yapılan ödemelerle, 158 günlük olan işçi alacaklarını neredeyse sıfıra indirdi. İşçi alacaklarının, alın teri kurumadan ödenmesine özen gösteren Yılmaz, belediyenin gelir gider dengesini kurmaya özen gösteriyor.

Kozlu Belediyesi’ne alınan ve bazı yayın organlarında ısrarla 500 bin liralık makam aracı diye yazılıp çizilen makam aracının faturasını biz gördük. Görmek isteyen herkesin de görebileceğine eminiz. 211 bin liraya alınan makam aracı Kozlu Belediyesi’ne kazandırıldı.

Kozlu Belediye Başkanı Kerim Yılmaz işçi alacaklarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Yılmaz yapılan ödemeler ve borçlarla ilgili şunları kaydetti; “Şu anda temizlik işçileri hariç, işçilerimizin alacakları yok. Biz görevi aldığımızda 158 günlük borç vardı. Şu anda normal ayları dolunca maaşlarını alıyorlar. Temizlik işçilerimize ise geçen ay kısmi bir ödeme yapıldı. Onların kısmi bir alacakları var işverenden. Bir kısmını bu ay, bir kısmını da ay sonunda ödeyeceğiz. Temizlik işlerinin faturası yüksek, sadece işçilik değil, malzeme falan da var. Biz firmaya parasının tamamını ödeyemediğimiz de bu miktarlar kalıyor. Geçen ay firmaya 150 bin TL yatırdık. 150 bin yatırınca, firma maaş ödemelerini yetiremiyor, KDV’si, sigortası, malzemesi vs. anca yetirdi. Biraz daha ödeme yaparız dedik ama yapamadık. Enerjisa’nın geçmişten gelen ödemesi devreye girdi. Önce 400 bin lira ona yatırdık. Sonra 200 bin lira daha ödedik. Bu geçmişten gelen bir elektrik borcu. Enerjisa’ya geçen ay 600 bin TL ödeme yaptık.

Sendikanın aylık kesintilerini her ay düzenli bir şekilde ödemeye çalışıyoruz. ZONÇEV’in parasını Kozlu Belediyesi olarak her ay düzenli olarak ödüyoruz. 3 ay önce toplantı yaptık. Orada konuşuldu. Ben her ay düzenli öderiz dedim ve ödüyoruz. Barajdan her ay 100 bin lira fatura gelir, bunu 80 bin lira olarak ödemeye çalışıyoruz. İller Bankası kanalıyla yapılandırdığımız SSK, Emekli Sandığı, vergi borçlarının tamamının 3 taksitini ödedik. Bunları öderken de belediyemizde iş ve işlem yapan müteahhit firmalarını da üzmeden, durumlarını idare edebilecekleri kadar idare ettirerek, kıt kaynaklarla olanak sağlamaya, malzeme alımlarına kaynak sağlamaya çalıştık.

Belediye personelinin memur olanlarının 2017’den önceki bayram ikramiye alacaklarını ödedik. Belediye çalışanlarına mesai ve içeride bir şekilde birikmiş kıdem tazminatlarından doğan alacakları eşit bir şekilde dağıttık.

Personeli birinci önceliğe koyduk. Öncelikli olarak personel alacaklarını ödüyoruz, ondan sonra diğer ödemeleri yapıyoruz. Diğer işlerde de hiç aksatma yapmadan, şu anda 16 müteahhitle yol, duvar, kanalizasyon vb. çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda 25-30 yerde 16 işveren çalışıyor. Bu Kozlu için az bir çalışma değil.

Geldiğimizden beri para gelir gider dengelerini oluşturmaya çalıştık. Geçmişten gelen ödemeler de bizi biraz zorluyor ama onları da bir şekilde dengelemeye çalışıyoruz. İcradaki dosyalarımıza ödeme yaptık. İşçi alacaklarından doğmuş icra alacaklarının ve diğer alacakların hepsine ödeme yaptık. 3-5 yıldır alacaklarını alamamışlar, biz göreve geldik geldim, haciz işlemlerini yapmaya başladılar. Hepsine ödeme yaptık.

Memurların geçmiş alacaklarının ödemelerini yaptık. Belediye işçilerinin ödemelerini yaptık. Taşeron işçilerin ödemelerinin tamamını yaptık. Bir tek temizlik işçilerine kısmi ödeme yapıldı, az bir ödemeleri kaldı. Kısmi bir alacak ama işverene işçi alacakları kadar ödeme yaparsak bankadan çıkartamıyoruz, çünkü firmaya bizim taahhüt ettiğimiz para fazla. Biz göreve geldiğimizde temizlik işçilerinin 3,5 aylık alacakları vardı, şu andaki alacakları bir aylık bile değil.

İdareci ya da işveren, maaş ödedim diye kibir edemez. Bu zaten olması gereken. Böbürlenmiyoruz, işimize bakıyoruz. Bir ay boyunca çalışanın hakkını zamanında vermek, her işveren ya da Başkanın görevidir. Bu sistemi oluşturmaya gayret ediyoruz.



İşçi arkadaşlar bana, “Seçime girdiğinde 10 çift ayakkabı eskitmezsem namerdim” diye yazıyor. Ayakkabı da eskitiyorlar, ‘on bin kredi çekip destek olacağım’ diyeni de var. Tabi bu söylemler hoşnutluğun söylemi. İşçi arkadaşlarımızın alın terinin karşılığını vermek bizim zaten görevimizdir” dedi.
Editör: TE Bilisim