Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun yıllık taşkömürü üretiminin, rödevansçılarla birlikte 1 milyon 200 bin olduğunu, ancak yıllık 10 milyon ton üretim potansiyelinin bulunduğunu söyledi.

TTK'da kişi başı başı günlük taşkömürü üretiminin 596 kilogram olduğunu belirten Bakan Fatih Dönmez, bu miktarı 1 tona çıkarmayı hedeflediklerini altını çizdi.

Ülke genelinde maden sektöründe 130 binden fazla kişinin çalıştığını da sözlerine ekleyen Bakan Dönmez;  TTK’nın rödevansçılarla beraber yıllık üretimi 1.2 milyon ton. Havzanın potansiyel üretimi 10 milyon ton. Bu potansiyeli ortaya çıkartmak için TTK ve özle sektöre daha fazla üretim hedefleri belirledik. Daha fazla istihdam, daha fazla iş ve aş demek. 2018’de TTK’ya ait 4 sahanın devrini daha yaptık, 2019’da 3 ruhsat devrini daha yapacağız. Üretim yapılamayan alanları da üretime açmış olacağız. Bugün Türkiye’de madenlerde 130 binden fazla insan çalışıyor. Bu alanlarda yatırımcıları da teşvik ederek 20 bin istihdam daha sağlayacağız. Daha fazla teknik ve teknolojik alt yapı ile yapacağız. Verimliliği artırmak için daha fazla mekanize alt yapı kurmaya ihtiyacımız var. TTK bunun çalışmalarını şu an yürütüyor. 596 kilogram olan günlük üretimi kısa vadede 1 tona, sonra da daha fazlasına artıracağız. Bunları sizlerin azim ve gayretleriyle ulaşacağız. Mekanize sistemlerin kurulmasıyla ilgili 156 milyon lira bütçe belirledik. Bunun bir kısmını TTK kullandı, kalan kısmını da kullanarak teknoloji ve insan odaklı çalışmalar yapacağız. Yerli üretimin artırılması için üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz. Devlet olarak. Yatırımların ve istihdamın artırılması için yatırım ve destek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Milletimizin öz kaynaklarını milletimizin emrine sunacağımızın sözünü verdik. Bu yolda da emin adımlarla ilerliyoruz. Enerjiyi riske atmak gibi bir şeyimiz yok. Bütün gayretimiz bugünün Türkiye’sinin yarından çok daha güçlü olmasıdır. Millet yolunda bütün gayretimizi sürdüreceğiz. Bütün amacımız gelecek kuşakların daha güçlü, büyük olmasıdır. Türkiye’yi bir üst lige çıkartmak için var gücümüzle devam edeceğiz" dedi. 

Editör: TE Bilisim