İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi, BEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Batı Karadeniz Meme Hastalıkları Derneği, 'Kansere değil, hayata şans verin – Erken Tanı Hayat Kurtarır' başlığı altında İş-Kur Eğitim Salonu'nda bilgilendirme toplantısı düzenledi. 1-7  Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen toplantıda, İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birim Sorumlusu Esin İlhan, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nin(KETEM) çalışmalarını ve önemi konusunda konuşma yaptı.

Ardından konuşan BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak, dünya genelinde kanserin en önemli halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde bu yıl yaklaşık 18 milyon yeni kanser vakası ve yaklaşık 9.5 milyon kanser nedenli ölüm olacağının öngörüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Çakmak, şöyle dedi:

"Gelecek 20 yıl içinde yeni kanser vakalarında da  belirgin artış bekleniyor. Kansere bağlı ölümlerin büyük bölümü düşük veya orta gelirli ülkelerde olduğunu biliyoruz. Bu ülkelerde kanser vakalarının daha ileri evrelerde tanı alması ne yazık ki ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Kanserlerin yaklaşık yüzde 30-50'sinin önlenebilir olması bizim halkımızı uyarma zorunluluğumuzun en önemli kanıtıdır. En sık ölüme yol açan kanserler akciğer, karaciğer, kolorektal, mide ve meme kanserleri olup, bu kanserler ile ilgili risk azaltma stratejileri ve erken tanı yöntemleri konusunda halkımızın farkındalığının artması ve bilinçlenmesi kanserle olan savaşımızda yüz güldürücü sonuçların anahtarıdır."

Editör: TE Bilisim