CHP İl Başkanı Murat Pulat Lozan Barış Antlaşmasının yıldönümünde bir açıklama yaparak, ‘Asla unutulmamalıdır ki, yıldönümünü kutladığımız Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş belgesidir’ dedi.

Pulat yaptığı açıklamada, ‘1920 yılı temmuzunda ulusumuza Sevr Anlaşmasını dayatan sömürgeci güçler bundan sadece 3 yıl sonra Lozan şehrinde bu sefer, bizlerle eşit koşullarda barış görüşmeleri yapmak zorunda kaldılar.

Ulusumuzun bu siyasi başarısı, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kahraman ordumuzun ve vefakâr halkımızın kanla, canla ve sarsılmaz bir inançla kazandığı büyük bir eserdir.

Asla unutulmamalıdır ki, yıldönümünü kutladığımız Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş belgesidir.

Lozan, Türklerin imha planı olarak bilinen Sevr Antlaşması’nı geçersiz kılan, Türklerin bu topraklarda ebediyete kadar yaşayacağını ve Anadolu'nun tapusunun Türk milletine ait olduğunu “zorla” kabul ettiren siyasî bir belgedir. Bu belge ile kurulmuş olan tam bağımsız Türkiye’nin, siyasî, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan dayanak noktaları, felsefesi ve ruhu vardır.

Bugün dahi bu yüksek ruhu kabullenemeyen sömürgeci güçlerin ve onların yerli işbirlikçilerinin kalkışmalarını görmekteyiz.

Bu kişiler iyi bilmelidirler ki, Lozan ile Türk Milletinin geleceği medeniyet ufkunda bir güneş gibi doğmuştur.

Türk milleti, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri ve cumhuriyet kazanımları ışığında dün Lozan’da olduğu gibi gelecekte de mazlum milletlerin kurtuluş mücadelesinde onlara örnek teşkil etmeye devam edecektir.’ dedi

Editör: TE Bilisim