CHP İl Başkanı Murat Pulat, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle yaptığı açıklanın yerel basın tarafından çarpıldığını söyledi.

Pulat yaptığı açıklamada;

4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle tarafımca yapılan açıklamayı ele alan ,Yerel basın çamur at izi kalsın zihniyeti ile bizleri,  kendilerini her zaman desteklediğimiz yerel rödövanslı saha sahipleriyle karşı karşıya getirmeye çalışmaktadır. Bilgi kirliliğine mahal vermemek adına aşağıdaki açıklamalar gerekli olmuştur.  

1. Öncelikli olarak şunu ifade etmek isterim. Ben partimin il başkanıyım. Dolayısıyla yaptığım açıklamada ileri sürülen görüşler, şahsımın değil partimin görüşleridir. Açıklamamda dile getirdiğim talep ve önerilerin tamamı partimizin yetkili kurullarınca oluşturan siyaset belgelerinde yer almaktadır.

2. Basının rahatsız olduğunu belirttiği “rödövans” ile ilgili bölüm Murat Pulat tarafından uydurulmuş değildir. Kelimesi kelimesine, Partimizin 2018 yılı seçim bildirgesinin “Çevreye Duyarlı Enerji ve Maden Politikaları” başlıklı bölümünde yer almaktadır.

3. Bu görüşlerin önemli bölümü 24 Mart 2018’de, Sayın Genel Başkanımızın da katılımıyla Zonguldak’ta gerçekleştirilen “Taşkömürü Kurultayı”nda oluşturulmuştur. Bu belgeler ortadayken, partimizin bir yetkilisinin başka, benim başka türlü konuştuğum şeklindeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

4. Sayın Milletvekilimizin verili duruma göre görüş bildirip, sektörün pandemi sürecinde yaşadığı sorunlarla ilgili öneriler geliştirmesi son derece doğaldır ki bu sürecin içerisinde bizzat bende vardım. Her zaman emeğin, emekçinin yanında olan, değer üreten her müteşebbisin arkasında duran partimizin politikalarına da uygun olan bu açıklamaları çelişkili olarak gösterilmesi manidardır.

5. Rödövans şirketlerinin TTK tarafından terk edilen, ekonomik değeri düşük sahalarda üretim yaptığı yolundaki bilgiler de eksiktir. Hatırlatmak isterim ki;

a- 2001 yılında Yüksek Planlama Kurulu bir karar alarak, Türkiye Taşkömürü Kurumunun kömür havzasındaki yetkisini “işletmek ve işlettirmek” şeklinde yeniden düzenlemiştir.

b- 2004 yılındaysa Zonguldak Kömür Havzası, Maden Kanunu kapsamına alınmış,  böylece sınırları Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen havzanın TTK tarafından henüz işletmeye açılmamış bakir sahalarının da rödövans usulü başka şirketlere devrinin önü açılmıştır.

c- Nitekim 2005 senesinde imtiyaz sınırları içinde, rödövans usulü işlettirilmesi öngörülen küçük ölçekli 22 sahanın ihalesi tamamlanarak firmalara yer teslimi yapılmıştır. Bu ihale aynı zamanda rödevansın yasal hale getirilmesini de sağlamıştır.

d- Aynı yılın şubat ve mart aylarında onaylanan ihalelerle Alacaağzı-Kandilli sahası HEMA’ya, Gelik Senklinal Dik Kanadı sahaları EREN Holding’e, Amasra-B sahası HEMA’ya, 2011 yılındaysa Soma Holding’e İnağzı-Bağlık sahaları verilmiştir.

6.Gelişmeleri daha ayrıntılı olarak anlatmam mümkündür. Ancak bu bile meselenin anlaşılması için yeterlidir. Açıkça anlaşılacağı gibi rödövans uygulaması, yalnızca, ekonomik değeri olmayan TTK tarafından işletilmeye değer bulunmayan küçük alanlarda değil, büyük ölçekli bakir alanlarda da uygulanan bir yöntemdir. Son yapılan düzenlemelerle daha ileri de gidilerek sahaların ruhsatlarıyla birlikte devri mümkün hale getirilmiştir.

7.Enerji-maden politikalarını doğanın sahibi değil, parçası olduğumuz yaklaşımıyla geliştirmeye çalışan partimizin doğal kaynaklarımızın usulsüzlük ve siyasal çıkar aracılığıyla ticari rant sağlama alanına dönüştürülmesine göz yumması söz konusu değildir. Önceliklerimiz doğanın korunmasıyla iş ve işçi güvenliğinin sağlanmasıdır.

Yaptığımız açıklamadan, emek ve çabalarıyla istihdam ve üretim yaparak, Zonguldak ve Ülke ekonomisine katkıda bulunan rödövans sahibi işletmelere karşıymışız gibi göstermek istemeleri akla sığmamaktadır. Bizim söylemlerimiz TTK ‘dan rödövanslı sahaları alıp bugüne kadar bir kürek kömür bile üretmeyen firmaları kapsamaktadır.

Söylemlerimizin kanıtı da 24 Mart 2018 tarihinde Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, rödövanslı saha sahipleri, sendikalar, akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcileri, meslek odaları, T TK eski genel müdürleri, STK’lar ve siyasi parti temsilcilerinin katılımlarıyla yapılan Taşkömürü Çalıştayının sonuç bildirgesinin 7.maddesidir.

(Madde 7- Zonguldak’ta kamu ve özel sektör eliyle madencilik sektöründe üretim artırılarak Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına katkı verilecektir. Ayrıca istihdam yaratıldığı için Zonguldak’ta ekonomi canlanacak ve göç duracaktır.)

Editör: TE Bilisim