(Özel Haber)

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’nun Fenol Köpük ihalesi ile maden işçilerini kanserojen madde ile yavaş yavaş zehirledikleri skandalı, kimyasal maddeyi kuruma ihale yöntemiyle satan OK Dış Ticaret ve Madencilik firmasının raporlarında da yer aldı.

OK DIŞ Ticaret ve Madencilik firması, bir bedel karşılığında Üniversitelerden aldığı raporlarda, ürünün kansere yol açabileceğini, akciğerlere, ciddi cilt yanıklarına, solunum güçlüğüne, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması ve depresyona neden olabileceği raporlarda yer almasına rağmen TTK kurum yetkilileri göz göre göre maden işçilerinin sağlığını yok saydı.

Madenlerde meslek hastalıklarına yakalanan ve bu nedenle dünyayı etkisi altına alan Covit 19 virüsünden en çok etkilenen iller arasında en riskli bölgeler arasında yer alan Zonguldak’ta binlerce kişi maden ocaklarında AB sınır değerlerinin üzerinde kanserojen kimyasal kullanımı ile adeta maden işçisine “öl” diyor…

Uluslararası kararlar ihale şartnamesinde yer almadı!

2014 Yılında Avrupa Birliği Komisyonunun kimsayal/ kanserojen madde alım ve kullanım koşullarını belirlediği kararlara rağmen Devlet’e ait Türkiye Taşkömürü Kurumu Satın Alma Daire Başkanlığı, 2016 yılından 2020 yılına kadar maden ocaklarında kullanılan Fenol Köpük ihalesini yasa ve yönetmelikleri hiçe sayarak ihale şartnamesine koymazken, AB sınır değerlerini aşan kanserojen madde alımını sürdürdü.

Yaklaşık 6 yıldır TTK’ya Fenol Köpük veren OK Dış Ticaret ve Madencilik şirketi, kuruma verdiği kimyasalın Üniversite’den bir bedel karşılığında alınan “Güvenlik Bilgi Formu” raporunda üründe ‘Kanserojen madde’ olduğu yer aldı.

‘Kansere yol açabilir’ raporlarda

Firmalara verilen “Güvenlik Bilgi Formu”nda ana başlıklar halinde Fenol köpük’ ürününün raporlarında, “Kansere yol açabilir”, “Ciddi cilt yanıklarına ve göz hasarına yol açar”, ibareleri yer alırken, ‘Sağlık etkileri’ başlığı altında da “Solunduğunda tehlikelidir. Solunum yollarında ciddi tahriş edici etki ve akciğerlerde hassasiyete neden olabilir. Nefes almada güçlük, boğazda yanma ve öksürüğe neden olabilir. Fenol buharlarının inhalasyonu ise pulmoner ödem, respiratuvar depresyon, bulantı, baş ağırısı, baş dönmesi ve kulak çınlamasına neden olur” açıklaması yer almasına rağmen kurum yetkilileri AB sınır değerlerinin çok üzerinde olan Fenol Köpük kimyasal ürününü alarak madencilerin sağlığını hiçe saydı.

Raporlar Üniversitelerden bedel karşılığı alınıyor

TSE’nin literatür taramasında Fenol Köpük benzeri kimyasal maddelerin kanserojen sınır değerlerini ayrıştıracak bir sistem olmaması nedeniyle Üniversitelerden bir bedel karşılığında alınmak zorunda kalınan “Güvenlik Bilgi Formu. Narofleks reçine” raporları kimyagerler yerine Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Öğretim görevlileri imza atıyor.

Genel Müdür Eroğlu, bilerek sağıra yatıyor!

Alınan bilgilere göre TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, kurumun yaptığı ihalede şartnameye AB sınır değerlerini belirleyen kararların yer almadığını ve yıllardır kuruma Ok Dış Ticaret Madencilik tarafından kanserojen madde sınır değerlerinin çok çok üzerinde kimyasal sattığını bildiği öğrenilirken, sorumlular hakkında soruşturma açmaması ve zehirli maddenin kullanılmasına devam etmesine izin vermesi kafalarda soru işaretlerine neden oldu.

Editör: TE Bilisim