Kemal Anadol anlatıyor…

Yazar, siyaset adamı. Kemal Anadol 25 Kasım 1941, Safranbolu / Zonguldak doğumludur. Tam adı Kıvılcım Kemal Anadol olan. Şair ve yazar Mustafa Zihni Anadol’un oğludur. Karadeniz Ereğlisi Alemdar İlkokulu, Karadeniz Ereğlisi Ortaokulu ve Ankara Atatürk Lisesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. 1966-73 arası Karadeniz Ereğlisi’nde avukatlık ve gazetecilik de yapmıştır. 1973 ve 1977’de Zonguldak’tan, 1987’de İzmir’den milletvekilliğine seçilen Anadol. 12 Eylül döneminde bir süre hapis yatar, Türkiye Yazarlar Sendikası da üyesidir.

21-22 mayıs 1956 tarihlerinde Zonguldak ziyaretinde bulunan İran Şah-ı Rıza Pehlevi ve eşi Prenses Süreyya’nın kısa gezisi günlerini ve hafızasında kalan küçük bir anekdotu kendi sinden öğreniyoruz…

“1941 Safranbolu doğumluyum, babamın iş icabı Kdz. Ereğli’ye taşındık. Orta Okul son sınıf öğrencisiydim Ereğli Zonguldak karayolu yolculuğu yol çalışmaları yeni başlamıştı. O yüzden deniz yolculuğu yaparak gidebiliyorduk. Karadeniz her zaman yolculuk etmemize müsaade etmezdi. Hava ve deniz şartlarına göre işler yürütülürdü. İskeleden karşılıklı kalkan “Barbaros” ve “Ceyhan” tekneleri günün belirli saatlerinde kalkar ve Zonguldak’a 3 saatte varırlardı... Ankara’ya gitmek isterseniz Zonguldak’tan kalkan akşam 18.00 trenine göre Ereğli’den tekneyle hareket saati ayarlanırdı. 3 saat tekne ile ve 17 saat de trenle olmak üzere toplam 19-20 saat sonra Ankara’ya varılırdı. Liseyi Ankara’da okuduğum için bu hattı sürekli kullanırdım.

Ereğli’de orta okul talebesi iken, Adnan Menderes’in başbakan, Celal Bayar’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde, Cumhurbaşkanının nezaretinde İran Şah-ı Rıza Pehlevi ve eşi Prenses Süreyya’nın Zonguldak’ı ziyaret edeceğini öğrenmiştik. 21 ve 22 mayıs 1956 tarihlerinde bu ziyaret gerçekleşti. Özellikle Zonguldak’ta kurulan endüstriyel tesislerin gezildiği bu ziyarette kulağımıza gelen bazı durumlar oldu. O yıllarda ulaşım zorluklarından kaynaklanan sebeplerle büyüklerimiz ve bizler ziyareti görmeye gidemedik. Ancak olayın muhteşemliği günlerce konuşuldu ve haber oldu.

O gün en çok konuşulan haberlerden biri de İran Şah-ı Pehlevi ve eşi Süreyya’nın yeni bitirilen Fevkani köprüsüne hayran kaldıkları ve özel olarak köprüyü inceleyerek gezmiş olmaları Zonguldak tarihinde küçük bir nostalji olarak konuşuldu…

Yüksel Yıldırım(2019)

Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilisim